Milijoninė kontrabanda virto pelenais

Milijoninė kontrabanda virto pelenais

Kaip daugiau nei per pusvalandį pelenais virsta nusikalstamam pasauliui priklausiusi rekordinė kvaišalų kontrabanda - vakar buvo galima pamatyti Šiaulių pašonėje esančiame bendrovės „Toksika“ pavojingų atliekų deginimo įrenginyje.

Daugiau nei 656 kilogramų hašišo krovinys į sunaikinimo vietą, laikantis ypatingų saugumo priemonių, atgabentas vidurdienį. Krovinį atlydėjo ginkluota apsauga, o jo sunaikinimo vieta ir laikas, siekiant apsidrausti nuo galimų netikėtumų, buvo laikomi paslaptyje nuo visuomenės iki paskutinės minutės. Tai didžiausia Lietuvos muitinės pareigūnų šiemet sulaikyta narkotikų siunta. Jos vertė juodojoje rinkoje, anot muitininkų, gali siekti apie 6,7 mln. eurų.

Į „Toksikos“ teritoriją įvažiavęs muitininkų automobilis su kvaišalų kroviniu pirmiausiai stabtelėjo ant svarstyklių, po to pasuko link atliekų deginimo įrenginio. Keturi vyrai 17 maišų su kanapių dervos briketais iš automobilio į liftą sunešė per keletą minučių. Tada, stebint Lietuvos muitinės pareigūnų sudarytai komisijai, - paskutinė kvaišalų kelionė į krosnį. Viename iš stebėjimo monitorių - deginimo proceso metu į aplinką patenkančių medžiagų koncentracijos rodmenys. Jos normos neviršytos. Temperatūra krosnyje nuo 706 laipsnių pakilo iki 1100. Ir milijoninės vertės kvaišalų kontrabanda pamažu virto beverčiais pelenais. „Šitiek pinigų sudeginote“, - juokais bandė provokuoti „Toksikos“ darbuotojus kažkas iš operacijos žiūrovų. „Bet užtat sėdime čia - laisvėje“, - juokėsi kvaišalus vėjais paleidę bendrovės darbuotojai.

Iš „Toksikos“ kamino kylančius kanapių dervos dūmus vėjas išsklaidė po Šiaulių apylinkes. Kažin ar nejučiomis jų įkvėpę žmonės nepajus kanapių poveikio? Atliekų tvarkymo bendrovės „Toksika“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas užtikrino, kad tokia tikimybė neegzistuoja. „Į aplinką dūmas patenka išvalytas, švarus, todėl gyventojai nieko tokio neįkvėps“, - sakė įmonės vadovas. Pasak A.Dirvinsko, kvaišalai šiame įrenginyje deginami jau ne pirmąkart. Iš viso per valandą čia galima sudeginti 1,2 tonos atliekų. Per parą įrenginyje supleškinama 28 tonos atliekų, o metiniai pajėgumai siekia 8 tūkst. tonų. Degindama atliekas bendrovė apsirūpina elektros energija, o perteklinę - parduoda.

Dūmais vakar virtęs hašišo krovinys sulaikytas šių metų gegužės 12 d. naktį. Tąnakt Muitinės mobiliųjų grupių pareigūnai kelyje Kaunas-Marijampolė-Suvalkai sustabdė patikrinti krovininį vilkiką, į Lietuvą važiavusį iš Lenkijos. Mašiną vairavęs kaunietis pareigūnams aiškino, kad į Lietuvą iš Ispanijos gabena naudotas medžio apdirbimo stakles. Vilkiką patikrinus rentgeno kontrolės sistema paaiškėjo, kad prekėmis užverstoje puspriekabėje įrengta „klasikinė“ slėptuvė. Puspriekabės priekis nuo vidinės dalies buvo atskirtas imitacine sienele, o į tarpą sukrauti narkotikai.

Iš viso per šių metų 3 ketvirčius Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė daugiau nei 1,5 tonos narkotinių ir psichotropinių medžiagų (daugiausia hašišo ir kokaino), jų vertė juodojoje rinkoje galėjo siekti iki 60 mln. eurų.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder