Pavogtas jonizuojančiosios spinduliuotės generatorius

Pavogtas jonizuojančiosios spinduliuotės generatorius

Iš metalo laužo supirktuvės Klaipėdoje buvo pavogtas jonizuojančiąją (rentgeno) spinduliuotę generuojantis prietaisas, ketvirtadienį pranešė Radiacinės saugos centras.

Centras įspėja, kad įjungtas metalų sudėties analizatorius generuoja jonizuojančiąją (rentgeno) spinduliuotę, todėl prietaiso naudojimas ne pagal paskirtį gali sukelti padidėjusią apšvitą jonizuojančiąja spinduliuote bei itin rimtų sveikatos sutrikimų.

Metalų sudėties analizatorius „Niton XL2 800“ buvo pavogtas pirmadienį, nupjovus gretimų patalpų lango metalines konstrukcijas ir patekus į metalo laužą superkančios bendrovės sandėlį.

Policija anksčiau pranešė, kad iš sandėlio taip pat buvo pavogta po 20 kilogramų sidabro laužo ir katalizatorių, apie 700 eurų, paauksuotų radijo detalių, pirkimo-pardavimo aktai ir sandėlio knyga. Bendras nuostolis siekia 45 tūkst. eurų.

Radiacinės saugos centras įspėja radus ar pastebėjus nelegaliai ketinančius parduoti panašaus tipo įrenginius ar įtariant, kad jų surasti ar turimi daiktai gali skleisti jonizuojančiąją spinduliuotę, apie tai nedelsiant informuotų Radiacinės saugos centrą arba skambintų bendruoju pagalbos telefonu 112.

"Tik bendromis pastangomis galima išvengti skaudžių padarinių ir apsaugoti gyventojus bei aplinką nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio" - skelbiama pranešime.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder