Praėjusią savaitę Medininkuose ir Raigarde sulaikyti trys vilkikai su 1,5 mln. eurų vertės rūkalais

Praėjusią savaitę Medininkuose ir Raigarde sulaikyti trys vilkikai su 1,5 mln. eurų vertės rūkalais

Rugpjūčio 24 – 28 dienomis Medininkų ir Raigardo kelio postų muitininkai sulaikė tris krovininius automobilius su didelėmis cigarečių kontrabandos siuntomis. Paslėpus vilkikų puspriekabių grindyse ar gabento krovinio imitacijoje (tarp gipso lakštų ar metalinių sijų), į Lietuvą įvežta beveik 500 tūkst. pakelių nelegalių rūkalų, kurių vertė – apie 1, 6 mln. eurų.

Muitinės kriminalistų žiniomis, šešėliniai vertelgos skuba užpildyti pastarosiomis savaitėmis Lietuvoje susiformavusį nelegalių rūkalų „deficitą“. Kurį laiką cigarečių kontrabandos srautas iš Baltarusijos buvo kiek susilpnėjęs, o cigarečių pakelio kaina Lietuvos juodojoje rinkoje padidėjo iki 1,9 Eur (liepos mėnesį buvo apie 1,7 Eur). Tačiau jau praėjusią savaitę muitinės pareigūnai sulaikė net tris krovininius automobilius su didelėmis cigarečių kontrabandos siuntomis.

Pirmasis vilkikas su nelegaliu kroviniu muitinės pareigūnams įkliuvo dar rugpjūčio 24-ąją, kai į Medininkų kelio postą, atvažiavo „Renault Magnum“, vairuojamas Baltarusijos piliečio. Pastarasis teigė vežantis medienos krovinį, bet patikrinus mašiną rentgeno kontrolės sistema, muitininkams kilo įtarimų, jog vilkiko puspriekabės konstrukcijoje gali būti slepiami rūkalai. Dėl sudėtingų krovos darbų, mediena iš mašinos tebuvo iškrauta rugpjūčio 26 d. Tuomet ir paaiškėjo, jog grindyse išties įrengtos slėptuvės, kur rasta daugiau nei 6 tūkst. pakelių cigarečių „NZ“ ir „Minsk“.

Nelegalus krovinys buvo sulaikytas, o Muitinės kriminalinės tarnybos Vilniaus skyriuje dėl šios kontrabandos pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra. Vilkiko vairuotojui skirta kardomoji priemonė – piniginis užstatas.

Tą pačią dieną – rugpjūčio 26-ąją – Medininkų kelio poste buvo sulaikytas kitas krovininis vilkikas – „Renault Magnum“, tariamai vežęs gipso lakštų krovinį. Muitinės pareigūnams vėl padėjo rentgenas, kurio pagalba nustatyta, jog gipso lakštai tėra krovinio imitacija – viduje buvo suslėptos cigaretės. Krovinio ardymo darbai dar nesibaigė, bet muitininkų vertinimu, vilkike turėtų būti ne mažiau nei 350 tūkst. pakelių cigarečių „Fest“. Jų vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – apie 1,2 mln. eurų.

Vilkiko vairuotojas buvo sulaikytas, o vėliau, Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimu, suimtas mėnesiui. MKT Vilniaus skyriaus pareigūnų atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Trečioji mašina, krovininis automobilis „Man“, muitinės pareigūnų buvo patikrinta rugpjūčio 27 d., apie 22 val. vakaro. Sunkvežimį vairavęs Baltarusijos pilietis sakė gabenantis vienai Vilniaus statybinių medžiagų įmonei metalinių sijų krovinį. Tačiau pareigūnams teprireikė pašviesti žibintuvėliais, kad tarp metalinių stulpų pastebėtų rūkalų pakelius. Paaiškėjo, kad iš metalo sijų buvo suformuotos slėptuvės, vadinamieji „karstai“, kuriose slėpta, preliminariais vertinimais, apie 112 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių „Minsk“, kurių vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – apie 400 tūkst. eurų.

MKT Kauno skyriaus pareigūnai dėl šio įvykio taip pat pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuriam vadovauja Kauno apygardos prokuratūra. „Man“ vairuotojas buvo suimtas trims mėnesiams, o muitinės kriminalistai atliko kratą Vilniaus statybinių medžiagų įmonėje, į kurią gabentas metalinių stulpų krovinys. Buvo apklaustas vienas įmonės darbuotojų, kuriam skirta kardomoji priemonė – dokumentų paėmimas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder