Pranciškui Jurgučiui ir Alfonsui Šimkui sėsti nereiks

Pranciškui Jurgučiui ir Alfonsui Šimkui sėsti nereiks

Dar 2013-aisiais už kyšio davimą ir paėmimą nuteisti prieštaringos reputacijos verslininkas Pranciškus Jurgutis ir buvęs Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Alfonsas Šimkus sulaukė jiems palankaus teismo sprendimo. Vietoje realios laisvės atėmimo bausmės porelei skirtas lygtinis paleidimas.

"Vakarų ekspresas" rašė apie nešvarius verslininko ir valdininko reikalus. Teismas konstatavo, jog A. Šimkus 2006 metų sausį iš P. Jurgučio pareikalavo duoti jam didelės vertės kyšį - asmeniškai salone išsirinktą naują 117 tūkst. litų kainuojantį automobilį "Volvo S60".

Už tai buvo duotas pažadas, jog bus sudaryta galimybė kelioms įmonėms laimėti Savivaldybės rengiamus milijoninės vertės viešųjų pirkimų konkursus.

Vykdydamas šį susitarimą, P. Jurgutis organizavo "Volvo S60" įsigijimą bei, klastodamas ir pagamindamas netikrus dokumentus, fiktyvų mašinos pardavimą A. Šimkui.

Už kyšininkavimą ir nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimą A. Šimkus buvo nuteistas laisvės atėmimu 4 metams, o P. Jurgutis už papirkimą, dokumentų klastojimą ir turto iššvaistymą - pusketvirtų metų.

Tačiau dabar Lietuvos apeliacinis teismas (LAT) išnagrinėjo abiejų nuteistųjų apeliacinius skundus ir paskelbė jiems palanką nutartį - kraustytis į pataisos namus nereiks.

Per kelerius pastaruosius metus P. Jurgutis buvo teisiamas ir kitose bylose, jis naudojosi savo teise ir skundė viską, ką įmanoma apskųsti. Dėl to pernai gegužę LAT taip ir nepavyko pabaigti nagrinėti šios bylos.

Panašu, jog gumos tampymas išėjo į naudą: dar 2013-aisiais galiojusi nuostata, kad už padarytus sunkius bei apysunkius nusikaltimus gali būti skiriamos tik realios laisvės atėmimo bausmės, 2015-aisiais kiek pasikeitė. Kaip išaiškino LAT, po pasikeitimo lygtinis paleidimas gali būti taikomas ir asmenims, nuteistiems už tyčinius sunkius nusikaltimus laisvės atėmimu ne daugiau nei ketveriems metams.

Teismui, atsižvelgus į abiejų kaltinamųjų asmenybes, sveikatos būklę, net 7 metus trukusį teisminį procesą, pasirodė, jog bausmės tikslai bus pasiekti ją atidedant. Pažymima, jog A. Šimkus jau yra senyvo amžiaus, jam buvo diagnozuotas vėžys, įvairios kraujo apytakos ir širdies ligos, o P. Jurgutį buvo ištikęs infarktas, apnikę kiti negalavimai.

Jiems paskirtos bausmės LAT valia buvo atidėtos 2 metams. P. Jurgučiui į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą teks sumokėti 753 eurus, o A. Šimkui - 941 eurą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder