Prezidentės patarėja: atsarginio advokato paskyrimas net kaltinamajam nepageidaujant neleistų vilkinti bylų

Prezidentės patarėja: atsarginio advokato paskyrimas net kaltinamajam nepageidaujant neleistų vilkinti bylų

Advokatų kritiką Prezidentei Daliai Grybauskaitei dėl jos inicijuotų Baudžiamojo proceso kodekso pataisų, pagal kurias valstybė galėtų paskirti atsarginį advokatą kaltinamajam, net kai šis to nepageidauja, Prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė vertina tik kaip norą išlaikyti padėtį, kuomet galima vilkinti bylas.

"Advokatams ir nusikaltėliams, kurių vienintelė gynybos taktika yra tik bylų vilkinimas, siekiant sulaukti senaties ar kitų panašių priežasčių, tokios pataisos iš tiesų yra netgi labai nepalankios. Jų natūraliai bijoma, todėl ir ieškoma argumentų, kurie įklampintų šių pataisų svarstymą, lygiai kaip kartais įklampinamas bylų nagrinėjimas", - antradienio rytą "Žinių radijui" sakė Prezidentės patarėja.

Jos teigimu, tie, kurie sako, kad tokios pataisos prieštarauja kaltinamojo interesams ir perspėja dėl galimų skundų Europos Žmogaus Teisių Teisme, pamiršta, kad egzistuoja dar ir teisingumo interesai. S. Cirtautienė pažymėjo, kad rengiant pataisas šio Teismo praktika buvo įvertinta, ir pataisos jai neprieštarauja.

Prezidentės patarėja taip pat nesutiko su nuomone, kad tokios pataisos valstybei gali kainuoti labai brangiai: pasak jos, dabar, kai procesai dažnai yra vilkinami, dalyvius nuolat pakartotinai tenka kviesti į posėdžius, valstybei tai kainuoja daug daugiau.

Ji taip pat sakė, kad procesų vilkinimas apskritai griauna piliečių pasitikėjimą valstybe, todėl teisinei sistemai būtina suteikti galių, leidžiančių efektyviai su tuo kovoti.

"Kartais atrodo, kad valstybė tampa tiesiog neįgali prieš brangius advokatus. Mūsų vertinimu, valstybė privalo turėti instrumentus ir pati būti pajėgi pažaboti bet kokius piktnaudžiavimus", - sakė Prezidentės patarėja.

Ji pabrėžė, kad, siekiant didinti piliečių pasitikėjimą teisine sistema, reikalingas ir advokatų savivaldos indėlis - advokatų savivaldos sistema turi atsakingiau vertinti advokatus ir jų elgesį teismo procesuose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder