Ramutis Jancevičius: FNTT tyrimas eilinių Gariūnų prekiautojų neliečia

Ramutis Jancevičius: FNTT tyrimas eilinių Gariūnų prekiautojų neliečia

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Gariūnų prekyvietėje atliktas tyrimas buvo nukreiptas ne prieš eilinius prekiautojus, bet prieš didmenininkus, apgaudinėjusius tiek valstybę, tiek pirkėjus, teigia Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius.

Pasak R. Jancevičiaus, šiuo metu yra suimta ne mažiau kaip 5 asmenys, tačiau nė vienas iš jų nėra paprastas turgaus prekiautojas.

Prokuroras FNTT surengtoje spaudos konferencijoje trečiadienį pažymėjo, kad tyrimas tęsėsi daugiau negu metus, ir visą tą laiką informacija buvo kruopščiai renkama, kol gauta užtektinai duomenų.

"Tyrimas yra didelis, tyrimas nenukreiptas prieš eilinį paprastą prekiautoją, tyrimas nukreiptas prieš didmena užsiimančius prekeivius, kurie (...) lobsta ir gyvena iš tų paprastų žmonių, tai yra turgaus prekiautojų", - sakė R. Jancevičius.

Jis pažymėjo, kad kai kurie asmenys gali sulaukti kaltinimų ne tik baudžiamąja, bet ir administracine tvarka dėl mokesčių mokėjimo pažeidimų.

"Galima kalbėti apie valstybei padarytą milijoninę žalą, kada ji negauna ir negaudavo tų mokesčių, kurie priklauso, taip pat yra apgaudinėjami ir pirkėjai, kurie permoka už prekes, kurių vertė yra kita" , - kalbėjo prokuroras.

R. Jancevičius pažymėjo, kad kol tyrimas vis dar atliekamas, jis nenorįs įvardinti nei bendrovių, kurioms žadama pareikšti kaltinimus, nei jau suimtų asmenų..

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras negalėjo pasakyti, kada tyrimas bus baigtas, pažymėjęs, kad jis yra didelis ir platus. "Tyrimas atsakys į visus klausimus, aš manau, ateis laikas, kai galėsim įvardinti ir vardus pavardes, ir bendroves" , - žadėjo prokuroras.

R. Jancevičius nepaneigė informacijos, kad patikrinimai buvo atlikti ir viename banke, tačiau šio banko neįvardino. Pasak jo, banko vardo atskleidimas pakenktų tyrimui, o kalba eina ne apie viso banko, bet tik atskirų jo darbuotojų pagalbą organizuotai nusikalstamai grupei.

Prokuroras neatmetė galimybės, kad kai kuriems asmenims bus kvalifikuota ir neteisėto praturtėjimo veika. Jis pažymėjo, kad buvo rastos didelės sumos grynųjų pinigų, minėti asmenys disponavo prabangiais automobiliais, turėjo nekilnojamojo turto.

Tyrimo užuomazgų ir pirminių šaltinių R. Jancevičius neatskleidė, kiek iš viso yra įtariamųjų asmenų ir bendrovių - irgi. Jis prašė žurnalistų kol kas, kol tyrimas dar vyksta, vengti skaičių, pavardžių, įmonių ir įstaigų pavadinimų.

"Tyrimas yra pirminėje stadijoje. Tie visi veiksmai yra daromi jau pakankamai ilgą laiką, jie išėjo į viešumą tik dabar, natūraliai. Tas tyrimas, kuris vyko ramiai, tyliai, tikrai davė labai daug naudos valstybei" , - kalbėjo prokuroras.

Gariūnuose operatyvinį tyrimą atlikę FNTT Vilniaus apygardos valdybos pareigūnai atskleidė gerai organizuotą nusikalstamą tinklą, veikusį ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Lenkijoje. Buvo atskleistas mechanizmas, pagal kurį turgavietė buvo aprūpinama pigiomis kinų prekėmis.

FNTT Vilniaus apygardos valdyba kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra, glaudžiai bendradarbiaudamos su Valstybine mokesčių inspekcija, išaiškino gerai organizuotas keturias nusikalstamas grupes.

Įtariama, kad buvo nuslėpta dešimtys milijonų litų mokesčių, kuriuos turėjo sumokėti įmonės ir asmenys, dirbantys pagal verslo liudijimus. Pasak FNTT pranešimo, išaiškintų grupuočių nariai turėjo konkrečiai jiems pavestas užduotis, vykdė daugybę nusikalstamų veikų - nuo dokumentų klastojimo iki sukčiavimo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder