"Respublika" paskatino prokurorus pasidomėti "Facebook" informacija

"Respublika" paskatino prokurorus pasidomėti "Facebook" informacija

Prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nesantaikos tarp lenkų ir lietuvių skatinimo. Tyrimas pradėtas balandžio 12-osios dienraštyje "Respublika" pasirodžius informacijai, kad interneto socialiniame tinkle "Facebook" lenkų tautybės piliečiai raginami reikalauti Vilniaus krašto autonomijos, informuoja Generalinė prokuratūra.

Kaip skelbė "Respublika", socialiniame tinklalapyje "Facebook" lenkų tautybės piliečiai atvirai raginami reikalauti Vilniaus krašto autonomijos. Už autonomiją agituojantys interneto lankytojai lenkiškai skleidžia demagogiją, esą autonomija mažina konfliktus ir neleidžia valstybei iširti.

Už Lietuvos autonomiją raginančios "Facebook" grupės veikėjai skelbia ir išgalvotus faktus, absoliučias nesąmones apie Lietuvą ir jos vadovus. Tinklalapio autoriai tyčiojasi iš Prezidentės Dalios Grybauskaitės, ją pavadindami Lukašenka, tik su sijonu, šalies vadovė pravardžiuojama "demoliberalaus" Aliaksandro Lukašenkos įsikūnijimu. Interneto lankytojai tyčiojasi ir iš Seimo vicepirmininkės Virginijos Baltraitienės, viešai kalbėjusios, kad triukšmas dėl lenkiškų regionų smukdymo - tai vietos valdžios noras užgožti savo nesugebėjimą dirbti.

Generalinė prokuratūra taip pat primena, kad kovą buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešo raginimo smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą. Tiriama tam tikroje Lenkijos interneto svetainėje pateiktų videoklipų medžiaga, kurios turinys siejasi su teritorinėmis pretenzijomis į vadinamuosius prieškarinės Lenkijos Respublikos rytinius pakraščius. Tyrimas atliekamas Lietuvos kriminalinės policijos biure, jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros skyriaus prokuroras Alvydas Valiukevičius.

Įstatymas už viešą kurstymą, skatinimą neapykantos ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupes dėl jų tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, įsitikinimų ar pažiūrų numato baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki 2 metų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder