Seimo narys Evaldas Jurkevičius: "Bylos medžiagos prieinamumas - tinkamo proceso garantija"

Seimo narys Evaldas Jurkevičius: "Bylos medžiagos prieinamumas - tinkamo proceso garantija"

Seimo narys Evaldas Jurkevičius siūlo numatyti, kad byloje dalyvaujantys asmenys turėtų teisę gauti teismo posėdžio protokolo nuorašą bei garso įrašo kopiją. Tai reglamentuojantys civilinio, baudžiamojo ir administracinio procesų kodeksų pakeitimai šiandien užregistruoti Seimo posėdžių sekretoriate.

Šiuo metu teismo procesų dalyviai gali tik susipažinti su teismo posėdžio protokolu ir garso įrašu, teisė gauti šių dokumentų kopijų nėra numatyta. „Į mane kreipėsi uostamiesčio gyventojas, kuris pasakojo, kad teismo posėdžio metu buvo įžeistas ir kitaip pažeistos jo procesinės teisės.

Tačiau posėdžio garso įrašo išsireikalauti niekaip nepavyksta. Priėmus mano siūlomas pataisas, teismai privalės išduoti protokolo ir garso įrašo kopiją, bus suteikta galimybė geriau susipažinti su bylos medžiaga, teikti pastabas ar skųsti netinkamus procesinius veiksmus, sprendimus ir teisėjams taikomų elgesio principų pažeidimus, panaudojant protokolo nuorašą ar garso įrašo kopiją kaip užfiksuotų pažeidimų įrodymą.“ – sakė E. Jurkevičius.

Pasak politiko, netikslus reglamentavimas daugiausia problemų sukelia asmenims, kurie patys gina savo teises teisme ir nesinaudoja advokatų paslaugomis. Net teisininkai pripažįsta, kad šiais laikais į teismą be advokato geriau nesikreipti.

Tokia praktika yra ydinga, paprastų bylų procesai turi būti suprantami, o dokumentai prieinami jame dalyvaujančioms šalims, nes tik taip užtikrinama tinkamo proceso garantija.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder