"Swedbank": po bankomato vagystės apyvartoje gali pasirodyti dažais pažymėtų litų banknotų

"Swedbank": po bankomato vagystės apyvartoje gali pasirodyti dažais pažymėtų litų banknotų

Kaune įvykus bankomato, kuriame įdiegta dažų apsaugos technologija, vagystei "Swedbank" perspėja Lietuvos įmones ir gyventojus, kad gali būti bandymų atsiskaityti ar iškeisti specialiais dažais pažymėtus litų banknotus. Bankas primena, kad tokiais nudažytais banknotais atsiskaityti ar jų keisti negalima, o gavus tokį banknotą būtina kreiptis į policiją.

"Swedbank" Kasdieninės bankininkystės ir investavimo departamento direktorius Ramūnas Strauka pataria gyventojams ir įmonėms nepriimti dažais sulietų banknotų, kur jie bebūtų pateikiami - turguje, parduotuvėje ar atsiskaitant už paslaugas.

"Gavus tokias kupiūras būtina kreiptis į artimiausią policijos komisariatą, nes tai gali būti nusikaltimo daiktinis įrodymas. Jei toks banknotas pateikiamas bankui, jis yra perduodamas ekspertizei atlikti ir klientas turi paaiškinti, iš kur jį gavo", - sakė R. Strauka.

Dažų apsaugos technologija, kurią savo bankomatų apsaugai naudoja "Swedbank", reaguoja į plėšimo bandymus - kėsinimosi atveju visi bankomate esantys pinigai yra suliejami specialiais mėlynos spalvos dažais. Tokiais sulietais pinigais mokėti ir jais atsiskaityti už prekes ar paslaugas negalima.

Bankomatų apsaugai naudojami dažai yra unikalios cheminės formulės, todėl jais sulietus banknotus galima atskirti nuo kitų rašalu ar dažais išteptų pinigų. Apsaugai naudojamas rašalas yra identiškas rašalui, naudojamam banknotų gamybai, ir nuvalyti jo nuo banknotų neįmanoma. Žmogaus sveikatai šie dažai neturi jokio poveikio.

Primename, kad trečiadienio naktį Kaune sunkvežimiu GAZ į Didžiojoje gatvėje esančią parduotuvę "Iki" įvažiavę vagys pagrobė ten buvusį bankomatą.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder