Teismas: "agurkiniams" toliau taikomas suėmimas

Teismas: "agurkiniams" toliau taikomas suėmimas

Šiandien Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs prokuratūros skundą dėl keturių kaltinamųjų vadinamojoje „agurkinių“ byloje, panaikino Klaipėdos apygardos teismo nutartį ir nusprendė, kad kaltinamiesiems ir toliau turi būti taikoma kardomoji priemonė – suėmimas.

Apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad ilgas suėmimo taikymas negali būti lemiamu veiksniu sprendžiant dėl kardomosios priemonės. Taip pat teismas pažymėjo, kad tokio masto ir sudėtingumo bylose viešojo intereso apsauga yra nemažiau svarbi nei asmens laisvės gerbimo taisyklė netgi vertinant Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką, kuria priimdamas sprendimą rėmėsi pirmosios instancijos teismas. Apeliacinio teismo sprendimu suėmimas pratęstas dar 3 mėnesiams.

„Ši baudžiamoji byla yra ypatingai sudėtinga. Teisėjų kolegijos nuomone, Klaipėdos apygardos teismas deda visas pastangas, kad bylos nagrinėjimas vyktų sklandžiai ir kuo sparčiau. Procesas užsitęsė, tačiau nėra pagrindo pripažinti, jog procesas yra vilkinamas. Ilgesnis kaltinamųjų izoliavimas tokių sudėtingų bylų atveju gali būti pripažintas pateisinamu,“ – komentuodamas sprendimą pažymėjo Apeliacinio teismo pirmininkas Algimantas Valantinas.

Kalbėdamas apie ilgai trunkantį teisminį procesą, Apeliacinis teismas akcentavo, kad bylose, susijusiose su organizuotu nusikalstamumu, tyrimas paprastai užtrunka ilgiau, kadangi tiek ikiteisminio tyrimo institucijoms, tiek teismui reikia nustatyti visas faktines nusikalstamų veikų padarymo aplinkybes, surinkti bei ištirti įrodymus ir nustatyti kiekvieno nusikalstamos grupuotės nario atsakomybės ribas.

Taip pat teismas pažymėjo, jog pagal nacionalinę teisę kardomoji priemonė negali būti tęsiama ilgiau nei 2/3 galimos bausmės už griežčiausią nusikalstamą veiką, tačiau šiuo atveju tokia riba nėra pasiekta.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder