Teismas užkirto kelią dar vienam "stiklainiui" Kaune

Teismas užkirto kelią dar vienam "stiklainiui" Kaune

Kauno apygardos administracinis teismas patenkino Kauno apygardos prokuratūros prašymą ir panaikino šio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus leidimą ant istorinio namo Laisvės alėjoje 30 statyti stiklinį antstatą. Teismo sprendimu panaikintas ir šio pastato žemės sklypo detalusis planas.

Po skandalo, kuris kilo tamsaus stiklo antstatu subjaurojus Laisvės al. 90-uoju numeriu pažymėtą namą, Kultūros paveldo departamentas ėmė tikrinti visus pastaraisiais metais Kaune suderintus ir rengiamus derinti detaliuosius planus. Buvo surastas dar vienas projektas, kuriuo Laisvės alėjoje leista stikliniu antstatu aukštinti dar vieną seną namą, stovintį ant Laisvės alėjos ir Nepriklausomybės aikštės kampo, Kauno soboro kaimynystėje.

Stiklinį antstatą ketinta finansuoti Europos Sąjungos lėšomis. Kultūros paveldo departamentas sulaukė iš Lietuvos verslo paramos agentūros prašymo patvirtinti, kad tuometinės KPD Kauno teritorinio padalinio vedėjos Irenos Vaškelienės pasirašytas pritarimas šio pastato rekonstrukcijos darbams yra galiojantis, turint galvoje jo architektūrinius sprendinius ir numatomą aukštinimą.

Departamentas informavo LVPA, kad Laisvės al. 30/Nepriklausomybės a.1 esantis pastatas yra valstybės saugomos kultūros vertybės - Kauno miesto istorinės Naujamiesčio dalies - sudėtinis elementas, kurio tūrinė erdvinė kompozicija, aukštų išplanavimas, fasadų kompozicija ir kt. yra saugomi. Todėl Kultūros paveldo departamentas nepritarė šio pastato rekonstrukcijos darbams užstatant antstatą ir kreipėsi į prokurorus dėl viešojo intereso gynimo.

Šis istorinis statinys yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, nustatytos jo vertingosios savybės - architektūrinės, istorinės, memorialinės. Lapino namu nuo seno vadinamam pastatui toks vardas prilipo dar praėjusio šimtmečio pradžioje, kai 1897 m. šioje vietoje sklypą įsigijo gydytojas Abelis Lapinas. Pagal architekto Nikolajaus Andrejevo projektą buvo pastatytas puošnus dviejų aukštų namas. Pirmasis aukštas buvo skirtas prekybai, antrasis - įstaigoms ir butams. 1924 m. Lapino name įsikūrė Apskrities viršininko įstaiga, policijos nuovada bei areštinė.

Namas buvo rekonstruotas 1902 m. ir 1928 m. Nepriklausomybės aikštės fasade ant sienos kabo memorialinė lenta su užrašu: "Šiame name 1936 - 1940 m. gyveno Kauno burmistras, Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Antanas Merkys".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder