Teisme atsidūrė PVM grobstytojai

Teisme atsidūrė PVM grobstytojai

Trečiadienį Klaipėdos apygardos teisme turėtų būti baigta nagrinėti didelės apimties baudžiamoji byla dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) grobstymo bei kitų finansinių ir turtinių  nusikaltimų. Artimiausiu metu sprendimą šioje beveik metus laiko teisme nagrinėtoje byloje turėtų išgirsti 7 fiziniai ir vienas juridinis asmuo, kuriems inkriminuota 18 nusikalstamos veikos epizodų.
 
2011 metais Klaipėdos apygardos prokuratūros veiklos teritorijoje prokurorai organizavo ir vadovavo 45 ikiteisminiams tyrimams dėl PVM grobstymo,  pranešimai apie įtarimus, padarius šio pobūdžio nusikalstamas veikas,  buvo įteikti 109 fiziniams bei 7 juridiniams asmenims.
 
2011 metais tirtose bylose vyravo įvairūs PVM grobstymo būdai, tokie kaip PVM neteisėtas susigrąžinimas iš valstybės biudžeto, PVM neteisėtas nesumokėjimas (padaryta užskaita) į valstybės biudžetą, PVM grobimas buvo vykdomas, panaudojant suklastotus dokumentus, imituojant prekių ar paslaugų įsigijimą iš kitų Lietuvos Respublikos teritorijoje veikiančių įmonių ir panašiai. Nustatyti ir kiti PVM grobimo modeliai,  tokie, kaip fiktyvios ūkinės – finansinės operacijos įsigijus prekes ir deklaravus PVM, prekės buvo grąžintos, įsigijus prekių užsienio valstybėje daugiau nei už 35 000 Lt sumą, nesiregistruota PVM mokėtojais ir pan. Šios pobūdžio tyrimuose dažniausiai inkriminuojama įtariamiesiems bendrininkavimo forma buvo organizuota grupė.
 
Klaipėdos apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Lino Kiaurakio teigimu, problemos, su kuriomis susiduria minėto pobūdžio ikiteisminius tyrimus organizuojantys prokurorai, išlieka tos pačios, kaip ir anksčiau: tyrimai yra sudėtingi, didelės apimties, bylose yra keli ar keliolika, o kartais net keliasdešimt įtariamųjų, neretai tyrimai atliekami kelių ar net keliolikos bendrovių atžvilgiu.

"Sudėtinga surasti ir apklausti asmenis, kurių nemaža dalis yra asocialūs, neretai – ir be nuolatinės gyvenamosios vietos, o realius šių nusikaltimų organizatorius nustatyti yra sunku ypač tada, kai pridėtinės vertės mokesčio grobstymas vykdomas įsteigiant fiktyvias ar priedangos įmones, įdarbinant fiktyvius vadovus bei asmenis, pasirašančius klastojamus dokumentus, ir ypač kai tokių nusikalstamų veikų požymiai pastebimi praėjus vieneriems ar daugiau metų nuo nusikalstamos veikos padarymo. Be to, asmenys, dalyvaujantys šių nusikaltimų padaryme bei asmenys, kurie naudojasi fiktyvių įmonių dokumentais, neduoda teisingų parodymų, todėl tenka išnaudoti visas įmanomas priemones, norint surinkti įrodymus, pagrindžiančius kitų nusikalstamų veikų padarymą", – su PVM grobstymu susijusių ikiteisminių tyrimų specifiką komentuoja šių nusikalstamų veikų tyrime besispecializuojantis  bei valstybinį kaltinimą šio pobūdžio bylose palaikantis prokuroras L. Kiaurakis.
 
2011 metais Klaipėdos apygardos prokurorai teismams perdavė 16 baudžiamųjų bylų dėl PVM grobstymo, kuriose įtarimai buvo pareikšti 42 fiziniams bei 6 juridiniams asmenims. Teismuose buvo išnagrinėtos 8 baudžiamosios bylos, nuteista 14 fizinių bei 3 juridiniai asmenys, išteisintų asmenų šio pobūdžio bylose nebuvo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder