Teismui perduota kyšininkavimo uoste byla

Teismui perduota kyšininkavimo uoste byla

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) perdavė teismui baudžiamąją bylą dėl Klaipėdos valstybinių jūrų uosto ir „Latvijas tilti“ korupcijos.

Kaip informavo STT, kaltinimai dėl didelės vertės kyšio priėmimo pateikti buvusiam Klaipėdos valstybinio jūsų uosto direkcijos infrastruktūros direktoriui Gediminui Zumarui, o dėl jo papirkimo – Latvijos piliečiui, „Latvijas tilti“ valdybos pirmininkui Genadijui Kamkalovui.

Pernai birželį STT atliko kratas Klaipėdos valstybinių jūrų uoste ir sulaikė abu įtariamuosius. G.Zumaras, jam pateikus įtarimus dėl kyšio už direkcijoje priimamus „Latvijas tilti“ finansiškai naudingus sprendimus, buvo atleistas iš pareigų.

STT praneša, kad byloje figūruojantis kyšis yra didesnis nei 9,5 tūkst. eurų (250 MGL), už tai Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo 2 iki 8 metų.

STT tyrimą atliko bendradarbiaudama su Latvijos kovos su korupcija biuru (KNAB). Latvijos pareigūnai pernai birželį sulaikė dar šešis asmenis, einančius aukštas pareigas viename didžiausių Latvijos verslo koncernų, atliko apie 20 kratų. Tuomet rasti ir paimti tyrimui reikšmingi dokumentai bei daugiau nei 100 tūkst. eurų grynųjų pinigų.

Praėjusią savaitę Latvijos pareigūnai atliko kratas Latvijos akcinės bendrovės valdybos pirmininkės S. A. gyvenamosiose patalpose ir darbo vietoje, Klaipėdos STT tuo pat metu atliko kratas Klaipėdos statybų bendrovėje. BNS žiniomis, Lietuvos teisėsaugos pareigūnai Klaipėdoje krėtė bendrovę „Hidrostatyba“, Latvijoje kratos atliktos statybos bendrovės „BMGS“ valdybos pirmininkės Svetlanos Afanasjevos namuose ir darbe.

Kaip anksčiau rašė BNS, „Hidrostatyba“ ir BMGS šių metų kovą laimėjo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos (KVJUD) skelbtą viešųjų pirkimų konkursą dėl 139–140 krantinių, kuriomis naudojasi Vakarų laivų gamykla (VLG), rekonstrukcijos. Vienintelės konkurso dalyvės rekonstrukciją atlikti pasiūlė už 14,837  mln. eurų.

Klaipėdos uosto infrastruktūros direktoriumi G.Zumaras tapo 2015-aisiais, kai lapkritį direkciją paliko Algirdas Kamarauskas.

Klaipėdos   uoste  aktyviai dirba dvi Latvijos bendrovės - „Latvijas tilti“ ir BMGS. „Latvijas tilti“ kartu su „Kamineros“ grupei priklausančia statybų bendrove „Borta“ 2016 metais buvo laimėjusi 11,7 mln. eurų vertės Malkų įlankos gilinimo darbų konkursą, o  BMGS ir „Hidrostatybos“ konsorciumas už 14,952 mln. eurų (su PVM) turėjo rekonstruoti krovos bendrovės ir „Bega“ krantines.

Apie įtarimus korupcija dar vienam neįvardintam uosto direkcijos skyriaus vadovui STT buvo pranešusi ir 2015 metų spalį.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder