Turto vos netekusi įmonė įklimpo teismuose

Turto vos netekusi įmonė įklimpo teismuose

Pernai metų pabaigoje teismas paskelbė nuosprendžius šiuo nusikaltimu kaltinamiems vyrams bei jų įveltoms įmonėms, tačiau byla vėl atversta Klaipėdos apygardos teisme. Vyrai siekia būti išteisinti.

Rimutė Pocienė negalėjo nė susapnuoti kokį košmarą jai teks patirti gelbėjant 2012 metais sėkmingai veikusią ir netikėtai užvaldytą įmonę „Hoja Electronics“. Teisėsaugos dėka įmonė grąžinta į savininkų rankas ir toliau sėkmingai vykdo veiklą, tiesa, rankos vis dar nėra visiškai laisvos dėl teisminių procesų.

Manipuliavo įmonės vardu

Kaip pasakojo R.Pocienė, broliai Nemuniai dar 1999 metais buvo įsteigę keletą įmonių, kurių pavadinimuose figūravo „Hoja“, tačiau skolų kamuojamas įmones ištikdavo vienodas likimas – bankrotas. V.Nemunis manipuliuodavo informacija su „Hoja“ grupės pavadinimu ir save pateikdavo įtakingu verslininku. Taip vyras manipuliavo ir įmone „Hoja Electronics“, įveldamas jį pažįstančius žmones į jo veiksmų planus, kuriuose jie vėliau dažniausiai tapdavo nukentėjusiaisiais.

Pasak R.Pocienės, jos įmonė „Hoja Electronics“ aktyviai veiklą ėmė vykdyti 2007 metais. Užgrobta buvo 2012-iais, V.Nemuniui pasinaudojant, kad įrašuose yra buvusi jo pavardė.

Moters teigimu, įklimpęs į skolas V.Nemunis sumanė jam nebepriklausančios įmonės perėmimo schemą. Toks įmonių perėmimas dar vadinamas reideriavimu. Bylos duomenimis, įmonės užvaldymo metu V.Nemunį slėgė šimtatūkstantinės skolos.

Gerai sumanytai aferai buvo pasirengta iš anksto. Vienoje Kauno advokatų kontoroje buvo pagaminti netikri įmonės „Hoja Electronics“ dokumentai. Po to V.Nemunis, „tapęs“ vieninteliu įmonės savininku, jos akcijas oficialiai pardavė bendrovės „Ronier Developmemt“ įgaliotajam asmeniui R.Nadzeikai. Šis asmuo byloje taip pat tapo kaltinamuoju.

Užvaldė išvykus į užsienį

Nusikaltimas buvo įvykdytas moteriai išvykus į verslo parodą užsienyje. Sugrįžusi ši apstulbo, kai nepažįstami asmenys pareikalavo perduoti įmonės turtą ir dokumentus naujajam direktoriui, anksčiau ne kartą už įvairius turtinius nusikaltimus jau teistam klaipėdiečiui V.Nemuniui.

Nuvykę į Registrų centrą tikrieji „Hoja Electronics“ akcininkai sužinojo, kad spėta pasidarbuoti ir čia – įmonės duomenys pakeisti, blokuotos banko sąskaitos, išimta dalis pinigų.

2012 metų birželį padedant teisininkams 25 tūkst. litų vertės sandoris buvo sudarytas vienoje Kauno advokatų kontoroje. Kaip paaiškėjo, pardavus pasisavintas „Hoja Electronics” akcijas, V.Nemunis nusikratė dalies, apie 880 tūkstančių litų, savo skolos „Ronier Development“, tačiau pinigų negavo. Panašu, kad V.Nemuniui pinigus skolinusius asmenis sugundė „Hoja Electronics“ priklausę žemės sklypai, pastatai Palangoje, kuriuos bandyta parduoti, tačiau neteisėtus sandorius sustabdė Klaipėdos apygardos prokuratūra.

„V.Nemunis turėjo daug skolų ir norėjo skolas atiduoti, pateikė bendrams, kad čia jo įmonė, atidavė pajamas, sutartis, o sau palikti norėjo Palangą, kurioje esantį turtą R.Nadzeika antrą dieną po perėmimo pardavė“, – pasakojo įmonės, užsiimančios elektroninių laidų surinkimu užsienio tiekėjams, pagrindinė savininkė.

2012 metais įmonės turtas, atėmus tuomet buvusius įsipareigojimus, siekė 3 mln. eurų. Schemos pagalba buvo perimta šimtas procentų akcijų.

„Jei būtume neatgavę – viskas būtų išparceliuota, turtas Palangoje parduotas už minimalią kainą, bet prokuratūros aktyvūs veiksmais sustabdė, mes patys teikėm medžiagą. Štai išlindo vekselis milijono sumai. Buhalterė klausė, iš kur mes turime tokią paskolą? Pasirodo, jei ne prokuratūra, būtų buvę Kaune nupirkti pastatai, motyvuojama, kad ten planuota perkelti įmonės veiklą. Mes būtume papildomų nemalonumų turėję už sutarties nevykdymą. Tuo metu turėjome užsakymą ir laiku jo neįvykdžius būtų grėsusi 1,3 mln. eurų bauda už laiku nepateiktą produkciją“, – įvykių eigą tarsi košmarą pamena I.Pocienė, iki šiol negalinti naudotis įšaldytais maždaug 1,2 mln. litų bei Palangoje įgyta sanatorija, kurioje su mažamečiais vaikais įsikūręs V.Nemunis.

Šiuo vekseliu, moters nuomone, buvo siekta sužlugdyti įmonę finansiškai ir paskelbti jai bankrotą. Įmonėje tuo metu dirbo daugiau kaip 80 darbuotojų, buvo galiojančių eksporto sutarčių dėl produkcijos tiekimo.

Iš sanatorijos nesikrausto

60-metis V.Nemunis su savo šeima, kurioje auga trys mažamečiai vaikai, iki šiol gyvena įmonei priklausančioje sanatorijoje Palangoje. Šią sanatoriją R.Pocienės įmonė, paėmusi paskolą, dar prieš įmonės užvaldymą įsigijo iš varžytinių.

„Ši sanatorija su žemės sklypu buvo įkeisti bankui už paskolą. V.Nemunio sugyventinė buvo pasirašiusi vienos patalpos (30 kv.m) nuomos sutartį su bankroto administratoriumi laikinai šioje sanatorijoje poilsio tikslams, kol tęsis bankroto procedūra ir joje gyveno su Nemuniu ir vaikais.

UAB „Hoja electronics“ nupirko ši turtą Palangoje 2011 metų lapkritį per varžytines. Nemunis kreipėsi į mane, kad pratęstume nuomos sutartį, laikinai, kol suras nauja būstą savo šeimynai. Buvome sutarę, kad pasirašysime 4 mėnesių trumpalaikę terminuotą sutartį, nes pastatus ruošiame remontui, jie sezoniniai ir vykdysime rekreacinių paslaugų teikimo veiklą vasarą. Kai baigėsi terminas, buvo išsiųstas pranešimas atlaisvinti patalpas ir sumokėti skolas už elektrą, vandenį, nes nebuvo mokėta nė viena sąskaita.

Tada jis paprašė leisti pabūti iki birželio 15 d., nes jau esą sumokėjęs 5 000 Lt avansą už kotedžą ir išsikraustys. Bet jis neišsikraustė, o pasitelkęs kauniečius, kuriems buvo skolingas, suorganizavo įmonės perėmimą ir nekilnojamojo turto žaibišką pardavimą“, – pasakojo moteris. 2013 metais su pirkėju, suvokusiu, kad V.Nemunis juo manipuliuoja, pavyko pasirašyti nutraukimo sutartį ir pastatai bei žemę grįžo UAB „Hoja Electronics“.

Teisiškai įmonė disponuoja turtu, tačiau faktiškai ne, nes V.Nemunis ir toliau čia gyvena bei ginčija turintis tokią teisę, nes nuomos sutartis esą nebuvusi nutraukta, nors visi oficialūs pranešimai buvo nusiųsti. Įmonė apskundė V.Nemunio pateiktą ieškinį dėl nuomos sutarties bei žalos atlyginimo ir iškraustymo, tačiau byla sustabdyta, kol nebus išnarpliota kita byla.

„Nemunis su šeima iki šiol gyvena šiuose pastatuose, nemoka jokios nuomos, tik pagal pareikalavimą nuolat vėluodamas padengia mūsų komunalines išlaidas. Jie viskuo naudojasi jau penkerius metus, o įmonė patiria tik nuostolius. Negali naudotis patalpomis, gauti papildomų pajamų iš nuomos sezono metu, pradėti pastatų remontą. Tuo pačiu metu pradėjome pastatų rekonstrukcijos projektus, nes 2016 m.sausio mėnesį Palangos savivaldybė pareikalavo nudažyti ir aptvarkyti pastatų fasadus, nes jie jau daug metų neprižiūrėti. Įpareigojo mus aptverti pastatus tvora, kad negadintų vizualinio Palangos kurorto vaizdo, nubaudė administracine bauda mūsų direktorę dėl pastatų nepriežiūros“, – sudėtingą situaciją dėliojo R.Pocienė.

Paskelbė nuosprendį

Panašu, jog posakis „Jei vogti – tai milijoną“ atsispindi ir šiame nusikaltime, už kurį kaltinamiesiems lapkritį buvo paskirtos anaiptol negąsdinančios bausmės.

Po kelerių metų nagrinėjimo Klaipėdos miesto apylinkės teismas lapkritį paskelbė nuosprendį svetimo turto užvaldymu kaltinamiems asmenims bei įmonėms. Visi asmenys buvo pripažinti kaltais ir paskirtos baudos, o reali laisvės atėmimo bausmė – 3 metai ir 8 mėnesiai buvo skirta tik V.Nemuniui, jau sulaukusiam 5 nuosprendžių kitose baudžiamosiose bylose.

„Hoja Electronics“ kartu su broliu kadaise įsteigęs V.Nemunis teisme įrodinėjo, kad būtent iš jo neteisėtai buvo perimtos bendrovės akcijos, esą jis visą laiką vadovavo įmonei, o R.Pocienė tik vykdė jo nurodymus, tačiau teisėja konstatavo, kad tokius parodymus paneigia byloje surinktų įrodymų visuma.

Kaltinimų byloje susilaukė ir dviejų Kauno bendrovių vadovai – bankroto administratorius Gintaras Gelčys ir Antanas Pleškys, teismo sprendimu jiems atitinkamai paskirtos 7 534 eurų ir 9 417,5 eurų baudos. Atsakomybėn patrauktos ir UAB „Ronier Development“ bei bendra Lietuvos ir Kanados įmonė UAB „Besserlita“. Jau bankrutavusiai „Ronier Development“ skirta bausmė – likvidavimas. UAB „Besserlita“ už 1 mln. litų vertės paprastojo neprotestuotinio vekselio suklastojimą skirta 37 660 Eur bauda.

Patys nukentėjusieji yra pareiškę ieškinį nuostoliams atlyginti, tačiau ši byla sustabdyta, kol bus išnagrinėta baudžiamoji byla, šiuo metu persikėlusi į Klaipėdos apygardos teismą. Yra pareikštas ieškinys ir Registrų centrui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder