Užsieniečių registracijos centre raugiama naminukė

Užsieniečių registracijos centre raugiama naminukė

Prevencinio patikrinimo metu Užsieniečių registracijos centre (URC) pasieniečiai čia apgyvendintų asmenų kambariuose aptiko draudžiamų daiktų – mobilaus ryšio telefonų, jų priedų, švirkštų su neaiškios medžiagos likučiais, knygą-slėptuvę ir 3 litrus alkoholio kvapą turinčio raugo.

Trečiadienį vakare į URC Pabradėje atvyko Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus ir Ignalinos rinktinių Specialiosios paskirties būrių pareigūnų grupės su tarnybiniais šunimis. Reide dalyvavo ir URC dirbančių pasieniečių grupė su keturkojais pagalbininkais.

Tokios prevencinės priemonės, siekiant nustatyti, ar sulaikyti užsieniečiai bei prieglobsčio prašytojai neturi draudžiamų daiktų, vykdomos nuolat.

Detaliau tikrintos patalpos, kuriose gyvena nelegalūs migrantai. Prieglobsčio prašytojų bendrabutyje patikrinti tik keli kambariai, kuriuose, kaip įtarė URC pareigūnai, gali būti laikoma nelegalių daiktų.

Užsieniečiams buvo nurodyta išeiti iš savo kambarių. Patikrinimas ką tik pavakarieniavusiems centro gyventojams buvo visiškai netikėtas. Išvydę ginkluotus ir specialią ekipuotę dėvinčius specialiųjų būrių pasieniečius bei jų dresuotus šunis užsieniečiai sutriko ir net nebandė priešintis ar aiškintis su VSAT pareigūnais, kaip kad pasitaikydavo anksčiau tokių patikrinimų metu.

Pasieniečiai iškart pareikalavo, kad užsieniečiai savanoriškai atiduotų turimus draudžiamus daiktus. Keli nelegalūs migrantai patys atidavė 5 neteisėtai laikomus mobilaus ryšio telefonus. Patikrinę nelegalų patalpas pasieniečiai dar aptiko slepiamus 6 telefonų pakrovėjus, telefonų akumuliatorių bei įvairių jungčių.

VSAT pareigūnai pas nelegalus rado ir knygą, kurioje buvo išpjauti lapai slėptuvei. Manoma, kad knyga-slėptuvė skirta perduoti draudžiamus daiktus.

Tiek prieglobsčio praytojų, tiek ir nelegalių migrantų kambariuose aptikta ir švirkštų.Kai kurie jų buvo su neaiškių medžiagų, įtariama, narkotinių, likučiais.

Be to, pasieniečiai pas nelegalus surado slepiamą 3 litrų stiklainį su alkoholio kvapą skleidžiančiu raugu – centro gyventojai taip bandė pasigaminti svaigalų.

Per pusantros valandos patikrinus patalpas užsieniečiams buvo leista į jas grįžti. VSAT rinktinių specialiesiems būriams išvykus iš URC, tvarka čia užtikrinama įprastu režimu.

URC administracija spręs klausimą dėl drausminio poveikio priemonių taikymo nusižengusiems centro gyventojams.

VSAT Užsieniečių registracijos centre yra apgyvendinami dviejų kategorijų užsieniečiai: Migracijos departamento sprendimu - prieglobsčio prašytojai ir teismo sprendimu ar nutartimi - sulaikyti užsieniečiai.

Prieglobsčio prašytojams leidžiama naudotis mobiliojo ryšio telefonais ir jie juos gali įsinešti į URC teritoriją. Tačiau sulaikytiems užsieniečiams mobilaus ryšio telefonais naudotis yra draudžiama.

URC dirbančių pasieniečių teigimu, įnešdami į centro teritoriją mobilaus ryšio telefonus ir vėliau juos perduodami sulaikytiems užsieniečiams prieglobsčio prašytojai bando neteisėtai užsidirbti.

URC yra vienintelė įstaiga Lietuvoje, skirta apgyvendinti prieglobsčio prašytojus jų prašymo dėl prieglobsčio nagrinėjimo metu bei laikyti sulaikytus nelegalius imigrantus ilgiau nei 48 val., siekiant išsiųsti juos iš Lietuvos.

Šiuo metu URC apgyvendintas 121 asmuo iš 24 valstybių. Iš jų 82 yra prieglobsčio prašytojai, 39 - nelegalūs imigrantai. Daugiausiai URC šiuo metu yra Gruzijos piliečių – 46.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder