Vaikui Dovilės Šakalienės įstatymas nepadėjo

Vaikui Dovilės Šakalienės įstatymas nepadėjo

Patėvio ir sugyventinės namuose Kėdainiuose iki mirties užtalžyto ketverių metukų berniuko tragedija kartojasi ir Šiauliuose, kur medikai vakar iš paskutiniųjų kovėsi dėl, kaip įtariama, smurtą namie patyrusios vos septynių mėnesių mergytės gyvybės.

Pirmadienio naktį į Moters ir vaiko kliniką Šiauliuose atvežtas kūdikis dėl ištikusios klinikinės mirties reanimuotas, bet medikai buvo atviri - prognozės yra blogos. Ikiteisminį tyrimą pradėję teisėsaugininkai į areštinę uždarė mažylės 17 metų motiną ir 24 metų patėvį.

Šiaulių greitosios medicinos pagalbos medikai į Šiaulių centre esantį butą iškviesti po vidurnakčio. Jiems pranešta, kad skubi pagalba reikalinga dūstančiam kūdikiui, kuriam stringa kvėpavimas. Septynių mėnesių mergytę medikai rado ištiktą klinikinės mirties. Pirminė diagnozė - galvos sumušimas ir galvos smegenų sukrėtimas. Mažylė nedelsiant buvo reanimuota ir pristatyta į Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko kliniką, kur paguldyta į vaikų intensyviosios terapijos skyrių. Vakar apie 17 val. medikai kūdikio būklę vadino „kraštutinai kritine“.

Motinai pateikti įtarimai

Dėl sveikatos sutrikdymo pradėtą ikiteisminį tyrimą atlieka Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai. Į areštinę uždaryti mažylės motina ir jos sugyventinis neigia smurtavę prieš kūdikį. Pareigūnų duomenimis, medikus mergaitei iškvietė patys sugyventiniai. Tiek moteris, tiek jos draugas buvo blaivūs. Pora tikino, kad pirma laiko gimusi mažylė nuo pat gimimo turėjo rimtų sveikatos problemų, o naktį ją esą ištiko eilinis dusulio priepuolis. Nepilnametės dukrelė gimė septintą nėštumo mėnesį. Mažylė nėra sulaikyto vyro vaikas. Jaunos motinos žodžiais, biologinis vaiko tėvas sėdi kalėjime.

Sulaikytai nepilnametei vakar vakare pateikti įtarimai dėl sunkaus kūdikio sveikatos sutrikdymo. Jos dukrelė tuo metu buvo ištikta komos. Vakar apie 17.30 val. pareigūnai buvo baigę tik kūdikio motinos apklausą. Jos sugyventinio apklausa tęsėsi ir pasibaigus darbo valandoms. Klausimą dėl įtarimų pareiškimo šiam vyrui pareigūnai turėjo spręsti po apklausos.

Kaimynų teigimu, pačiame miesto centre išsinuomotame bute pora su vaiku apsigyveno neseniai. „Tylu ir ramu čia buvo, net kūdikio verksmo nesigirdėdavo“, - pasakojo „Vakaro žinioms“ viena kaimynė.

Veržėsi pas naują draugą

Į šį butą septyniolikmetė šiaulietė su vaiku atsikraustė iš Šiaulių Motinos Teresės šeimų namų, kuriuose prieglobstis suteikiamas smurtą artimoje aplinkoje ir kitas negandas patiriančioms motinoms su atžalomis. Įstaigos direktorė Regina Zabielienė „Vakaro žinioms“ sakė, kad nepilnametė su kūdikiu čia praleido vos savaitę - nuo vasario 3 d. iki 10 d. Neseniai nuo sugyventinio Kaune pabėgusi ir į Šiaulius sugrįžusi jauna moteris veržte veržėsi pas naująjį draugą ir Motinos Teresės šeimų namuose neužsibuvo.

Motinos Teresės šeimų namuose nepilnametė apie 1,5 mėnesio gyveno ir pernai vasarą, besilaukdama dukrelės. Tąsyk iš įstaigos ji išvyko pasakiusi, kad turi reikalų Klaipėdoje. Mergina žadėjo greitai grįžti, bet nesirodė kelias paras. Grįžo ji tik nutraukti sutarties ir pranešti, kad išvažiuoja gyventi pas draugą į Kauną. „Tada ji sakė, kad kaunietis draugas ją myli ir žada suteikti kūdikiui savo pavardę, - pasakojo R.Zabielienė. - Tiesa, pažadą suteikti pavardę jis tesėjo.“

Tragedijos buvo greitesnės

Septyniolikmetė motina buvo žinoma tiek Kauno, tiek Šiaulių vaiko teisių gynėjams. Pasak Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo Donato Žakario, į Šiaulius su dukrele ant rankų ji grįžo prieš keletą savaičių. Čia gyvenantis septyniolikmetės tėvas neturėjo galimybių priimti dukros su anūkėle, todėl vaiko teisių apsaugos specialistai tarpininkavo, kad nepilnametė su kūdikiu apsigyventų Motinos Teresės šeimų namuose. Vaiko teisių gynėjams septyniolikmetė guodėsi, kad kaunietis sugyventinis ją esą skriaudė, prasitarė jo bijanti.

„Dar gyvendama Kaune septyniolikmetė motina pernai spalio pabaigoje dėl nepilnametystės, socialinių įgūdžių stokos ir sunkios materialinės padėties buvo įtraukta į socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, apskaitą, - sakė D.Žakaris. - Iš kolegų Kaune praėjusį penktadienį gavę bylą mes tą pačią dieną ją įtraukėme į analogišką apskaitą Šiauliuose, kad būtų užtikrintas teikiamų socialinių paslaugų tęstinumas.“

Tuo pačiu sprendimu Šiaulių vaiko teisių gynėjai administracijos direktoriui rekomendavo kūdikio laikinuoju globėju paskirti septyniolikmetės tėvą. Vyras lankydavo dukrą jos ir draugo nuomojamame bute, padėdavo prižiūrėti anūkę. Tačiau paskirti jį laikinuoju globėju ir užbėgti tragedijai už akių nesuspėta. Nespėta už akių užbėgti ir sausio pabaigoje įvykusiai tragedijai Kėdainiuose, kur nuo kvaišalų apspangę sugyventiniai užmušė ketverių metų berniuką. Užtat po Kėdainių tragedijos Seimas suskubo priimti įstatymą, apibrėžiantį smurto sąvoką ir draudžiantį smurtauti prieš vaikus. Valdantieji karštai paposėdžiavo neeilinėje sesijoje ir nutarė smurtą įveikti dokumentu.

- Kaip jaučiatės, kad jūsų inicijuotas įstatymo sugriežtinimas neapgina vaikų? - pasiteiravo „Vakaro žinios“ Seimo narės Dovilės Šakalienės.

- Taigi prasidėjo dar tik ta reforma. Realiai mes dabar pagaliau pradėjome tai daryti. Žengėme tą pirmą žingsnį ir užtruks laiko, kol jis normaliai bus įgyvendintas. Jei būtume netempę 20 metų, tokių atvejų jau ir nebebūtų. Esmė yra ta, kad mes dar mokėsime šita kaina dar bent keletą mėnesių. Kol pradės normaliai veikti tiek vaiko teisių apsaugos specialistai, kol kai kurie iš jų suvoks savo asmeninę atsakomybę, pasidomės, ką konkrečiai jie turi daryti, tiek pradės veikti ir kitos struktūros: nuo seniūnijų iki policijos pareigūnų. Atvejis Šiauliuose yra dvigubos nesėkmės rezultatas, kurį patyrė visa sistema. Mes kalbame apie tai, kad ši mergaitė pati susilaukė vaiko būdama vaiku. Kas matė situaciją, kad vaikšto nėščias vaikas, kas matė situaciją, kuri baigėsi tuo, kad septynių mėnesių mergytė buvo sumušta? Dabar skiname tuos karčius vaisius, kada ilgą laiką ignoravome, kas vyksta po mūsų nosimi.

- Ar manote, kad smurtauti linkę tėvai skaito tuos įstatymus?

- Žinote, jų darbas yra būti gerais tėvais. Jeigu matome, kad šeimoje yra mažai tikimybės, jog tėvai pajėgs būti tais gerais tėvais, vaiko teisių apsaugoje dirbantys žmonės, socialiniai darbuotojai privalo pradėti rūpintis situacija, kol dar niekas neužmuštas. Kitaip tariant, pamatei vaikštančią nėščią paauglę ir tau jau yra signalas: tu rūpiniesi, tu susitinki ir įvertini situaciją, nuo ko ta mergaitė yra nėščia, kokioje ji yra situacijoje, su kuo ji gyvena, kokia tikimybė, kad kūdikiu bus tinkamai pasirūpinta.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder