Vairuojantys narkomanai nebaudžiami?

Vairuojantys narkomanai nebaudžiami?

Lietuvoje nėra būdų įrodytų, kad tragišką avariją sukėlęs vairuotojas lemtingu momentu buvo apsvaigęs ne nuo alkoholio, o nuo įvairių kvaišalų. Konkretus to pavyzdys - dviejų jaunuolių žūtimi pasibaigusi avarija Klaipėdoje.

Minėto įvykio kaltininko organizme buvo aptikta marihuanos pėdsakų, tačiau vaikino negalima apkaltinti tuo, kad jis prie vairo sėdo ir mirtiną avariją sukėlė pavartojęs šio narkotiko, nors tokiu atveju jam grėstų kur kas didesnė atsakomybė.

[CITATA]

Neapkaltina ne dėl to, kad nenorėtų. Nėra įrodymų ir jų gauti praktiškai neįmanoma. Dėl daugelio priežasčių.

Kvaišalų rasta vėliau

Gegužės 2-osios naktį Pilies gatve didžiuliu greičiu važiavęs automobilis BMW rėžėsi į pastato sieną, įvykio vietoje žuvo du jame buvę keleiviai. Vairuotojas - Vilius Cemnolonskis - rimtų sužalojimų nepatyrė, netrukus paaiškėjo, kad alkoholio jis nebuvo vartojęs. Tolesnio tyrimo metu jo organizme aptikta marihuanos pėdsakų, tačiau Teismo psichiatrijos tarnybos ekspertai kartu su išvadomis informavo, jog šis rezultatas nereiškia, kad žmogus įvykio metu buvo apsvaigęs.

Todėl ši sunkinanti aplinkybė, kuri sugriežtintų atsakomybę už avarijos pasekmes, tarp jaunuoliui pareikštų kaltinimų nefigūruoja.

Reikalas tas, kad marihuanos pėdsakai po ilgalaikio vartojimo šlapime gali išsilaikyti iki 3 mėnesių, o po vienkartinio pavartojimo - iki 3 dienų.

"Bet ar dėl kvaišalų įtakos vairuotojas padarė avariją, šiuo atveju įrodyti neįmanoma. Galbūt pirmaisiais tyrimo momentais kažkas praleista, bet aš šioje vietoje įžvelgiu kompleksinę problemą, kuri ateityje gali pasikartoti", - sako tyrimą kuruojantis prokuroras Juozas Sykas.

PERSPEKTYVA. Kad ši avarija galėjo kilti dėl to, jog vairuotojas buvo apsvaigęs nuo pavartotų kvaišalų, įrodymų nėra. Gali būti, kad panašios versijos lik neįrodytos ir ateityje. Gintaro Vaičekausko ("Balticum" TV laida "Reidas") nuotr.

Apsvaigę be kvapo

Per 11 šių metų mėnesių visoje Lietuvoje nustatyta 213 vairuotojų, kurie vairavo apsvaigę nuo psichiką veikiančių medžiagų.

Požymiai, į kuriuos tokiais atvejais pirmiausiai atkreipia dėmesį patruliai - paraudusios akys, euforija, nerišli kalba, alkoholio kvapo nebuvimas.

Pareigūnai dar turi vienkartinius narkotikų vartojimo testus, primenančius lakmuso popierėlį - jie parodo, kad vairuotojas galėjo svaigintis ne alkoholiu.

"Tačiau visa tai nėra lemiami įrodymai administracinėse bylose. Lemiamas - gydytojų žodis, jie dirba pagal nustatytą tvarką, kuriai mes neturime jokios įtakos", - teigė Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius.

Gydytojų parodymai - duona advokatams

Jeigu sustabdyto automobilio vairuotojas apsvaigęs - tai nuo ko? Paprasčiau, jeigu nuo alkoholio - tam skirti alkotesteriai. O jei pareigūnams kyla įtarimas, kad žmogus gali būti pavartojęs narkotinių medžiagų, tenka jį pristatyti į ligoninę.

Ten jie tikrinami pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintą metodiką, pagal kurią gydytojai nustato, ar žmogus yra apkvaišęs, ar ne: tai nustatoma atlikus asmens apžiūrą, patikrinus reakciją. Tačiau avarijos atveju medikų argumentai ne visada tampa lemiamais įrodymais.

"Kai norima įrodyti tik vairavimo apsvaigus faktą - taip. Bet avarijos atveju yra galimybė juos paneigti, duoną taip užsidirba advokatai. Jie išsiplėtusius vyzdžius aiškina išgąsčiu, apsvaigimą - nuo patirtų smūgių", - sako J. Sykas.

Anot jo, tokių abejonių neliktų, jeigu ekspertai turėtų reikiamą įrangą, kuri leistų nustatyti tikslią kvaišalų koncentraciją organizme, o nustatytas tam tikras - kaip promilės alkoholio vartojimo atveju - kiekis taptų neatremiamu įrodymu panašiose bylose.

"Mano manymu, tokia būtų geriausia išeitis. Esu užsiminęs apie tai keliems Seimo nariams, bet jiems neįdomu - svarbiau diskutuoti ir muštis dėl džinsų su užtrauktuku užpakalyje", - ironizavo prokuroras.

Svarbiausia, kad vartojo

Uostamiestyje sulaikyti galimai nuo psichiką veikiančių medžiagų apsvaigę vairuotojai pristatomi ir į Klaipėdos universitetinę ligoninę.

"Mūsų medikai pagal turimas metodikas gana tiksliai nustato kvaišalų - jeigu jų vartota - grupę, koncentraciją. Aš nežinau, ar verta tirti dar kruopščiau.

Jeigu vairuotojo organizme aptikta narkotinių medžiagų, tai koks skirtumas, kada jis juos vartojo. Vartojo, ir šio fakto turėtų užtekti", - sako ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Atsakomybė

Transporto priemonių vairavimas apsvaigus nuo kvaišalų arba to patikrinimo vengimas užtraukia 1-3 tūkst. litų baudą su teisės vairuoti atėmimu 1-3 metams, už tai taip pat galima iki mėnesio praleisti areštinėje.
Iki 500 litų bauda gresia ir tiems, kurie perduoda vairuoti automobilį "apsinešusiam" žmogui.

Herojai

Klaipėdoje už vairavimą apsvaigus nuo narkotinių medžiagų yra baustas įvairiomis savo išdaigomis pagarsėjęs buvęs krepšininkas Gintaras Einikis bei buvęs miesto Tarybos narys Egidijus Sabataitis. Pastarojo organizme aptikus kanabinoidų pėdsakų teisme politikas aiškino, neva taip atsitikti galėjo dėl to, kad Skuodo rajone buvo pavaišintas tradiciniu žemaičių patiekalu kanapyne. Tačiau šia versija nepatikėta - esą reikėtų suvalgyti didžiulį kibirą šio patiekalo, kad organizme liktų kanapių pėdsakų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder