Vilnietės pelnėsi iš gimdymų namuose

Vilnietės pelnėsi iš gimdymų namuose

Tik mirus naujagimiui ir po to sukrutus teisėsaugai buvo atskleista sistema, leidusi ilgus metus dviem vilnietėms neteisėtai pelnytis priimant gimdymus namuose. Bendrosios praktikos gydytojai Daliai Jakaitei ir chemiko išsilavinimą turinčiai Jurgitai Švedienei, kurių baudžiamoji byla perduota Vilniaus apylinkės teismui, gresia iki ketverių metų nelaisvės.

Tokia bausmė numatyta už neteisėtą vertimąsi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla. Įtariama, kad viešosios įstaigos „Gimtis“ vadovė J.Švedienė priimdavo apsisprendusių namuose gimdyti moterų naujagimius, o individualios įmonės „Sveika šeima“ savininkė D.Jakaitė išrašydavo pažymas, kurios būdavo pateikiamos civilinės metrikacijos skyriams.

„Tai buvo sistema, per dieną jos priimdavo po 2-3 naujagimius, turėjo priemones ir už tai gaudavo atlygį“, - bylą tyręs Panevėžio apygardos prokuroras Aurelijus Navickas sakė, kad verstis tokia veikla kaltinamosios neturėjo teisės.

Gimdyvės apie šių moterų teikiamas paslaugas sužinodavo vienos iš kitų. Dažniausiai jas kviesdavosi vilnietės, taip pat Švenčionių, Kauno ir kitų rajonų gyventojos. Viena panevėžietė namuose gimdė mažiausiai keturis kartus.

Buvo atvejų, kai gimdyvėms po gimdymo teko kreiptis į gydymo įstaigą, tačiau teisėsauga dėl to skundų negaudavo.

Nors kaltinamosios tokia praktika vertėsi nuo 1992 metų, joms inkriminuota nusikalstama veika nuo 1999 iki 2011 metų. Medicininio išsilavinimo neturinti J.Švedienė pribuvėjos paslaugas buvo įkainojusi nuo 100 iki 600 litų. D.Jakaitei, turėjusiai individualią įmonę, bet dirbusiai be licencijos, už naujagimio apžiūrą ir pažymos išrašymą tekdavo mokėti nuo 50 iki 150 litų.

Nors gimdymų, kuriuose pribuvėjos funkcijas atliko chemiko išsilavinimą turinti J.Švedienė, būta daug, prokuratūra apsiribojo pateikusi jai kaltinimus dėl 36 epizodų, o D.Jakaitei - dėl 64.

Tyrimas nustatė, kad po gimdymų namuose mirė trys kūdikiai. Tačiau, kaip teigė prokuroras, tiesioginio priežastinio ryšio, kad naujagimių mirtį galėjo lemti nekvalifikuota medicinos pagalba, nenustatyta. „Pagal atliktus deontologinius tyrimus gautos išvados, kad jeigu naujagimiai būtų gimę stacionaruose, būtų laiku diagnozuotos tam tikros ligos ir jie būtų gyvenę“, - sako prokuroras.

Tirdami bylą, pareigūnai apklausė kelis šimtus liudytojų. Pasak prokuroro A.Navicko, tiriant bylą kai kurioms gimdyvėms buvo daromas spaudimas sakyti, kad gimdydamos jos apsiėjo be teisiamųjų pagalbos. Kaltinamųjų paslaugomis pasinaudojusios moterys tvirtino atsidėkodavusios simboliškai, pavyzdžiui, dovanodamos vaiko pieštą paveikslą ir pan.

Dėl D.Jakaitės veiklos įtarimų nekildavo ir civilinės metrikacijos skyriams, nes pažymas ji išrašydavo pateikdama visus būtinus naujagimio duomenis.

Prokuroras A.Navickas priminė, kad pagal šalies įstatymus gimdymą gali priimti tik A ir B lygio gydymo įstaigose, turinčiose licenciją teikti akušerijos ir ginekologijos paslaugas, dirbantys licencijuoti gydytojai ginekologai arba akušeriai.

Nė viena iš kaltinamųjų licencijų šiai veiklai neturėjo.

Teisėsaugininkai buvo nustatę dar dvi neteisėtai namuose teikusias paslaugas medikes. Baudžiamosios atsakomybės jos išvengė nenustačius, kad ši jų veikla buvo sisteminga.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder