Filmo apie legendinį "Apple" įkūrėją garso takelyje - mėgstamiausi Steve Jobso kūriniai

Filmo apie legendinį "Apple" įkūrėją garso takelyje - mėgstamiausi Steve Jobso kūriniai

Galbūt jūs skaitote šią žinutę kompiuteryje, kurį sukūrė jis, turėdami kišenėje telefoną, kurį išrado irgi jis. Šį savaitgalį JAV kino teatruose startuoja biografinis filmas „Jobs“, pasakojantis apie išskirtinę asmenybę šių laikų istorijoje – technologijų amžiaus ikoną, brangiausio pasaulyje prekės ženklo „Apple“ įkūrėją Steve Jobsą. Rugsėjo 20 dieną filmas atkeliauja ir į Lietuvos kino teatrus.

Istorija prasideda nuo tų dienų, kai maištingas hipis meta koledžą ir kartu su bičiuliu Steve Wozniaku tėvų garaže savo rankomis surenka pirmuosius „Apple“ kompiuterius.

Veiksmas rutuliuojasi per kelis dešimtmečius. Kiekvienas dešimtmetis filme turi savo muzikinį foną – vaizduojamą epochą savaip iliustruoja žinomi to meto muzikos kūriniai.

Tai muzika, kuri darė įtaką pačiam Steve Jobsui, todėl filmo garso takelyje – mėgstamiausių S.Jobso atlikėjų pavardės – Catas Stevensas ir – žinoma! – Bobas Dylanas.

Tie, kas skaitė Walterio Isaacsono pasauliniu bestseleriu tapusią biografiją apie Steve Jobsą, žino, kad jis buvo kaip apsėstas Bobo Dylano – nuo citatų per produktų pristatymus iki romano su buvusia B.Dylano meiluže Joan Baez.

„Jis buvo mano visų laikų herojus. Mano meilė jam didėjo kasmet ir brendo. Iki šiol negaliu patikėti, kad jis sukūrė visa tai būdamas toks jaunas“, – apie B.Dylaną atsiliepė Steve Jobsas.

Kartu su S.Wozniaku S.Jobsas kolekcionavo Bobo Dylano įrašus ir darydavosi jų kopijas, vėliau sėdėdavo iki išnaktų interpretuodami muzikanto dainų tekstus. „Dylano žodžiai pažadino kūrybinį mąstymą“, – Walteriui Isaacsonui pasakojo Steve Jobsas.

1982 metais Jobsas susipažino su buvusia Dylano mūza, muzikante Joan Baez. Jam buvo 27 metai, jai – 41-eri. Pasak Steve Jobso koledžo laikų draugės Elizabeth Holmes, jį varė iš proto žinojimas, kad Joan buvo B.Dylano mylimoji. Jų romanas truko neilgai, bet buvo labai aistringas – tuo metu net sklandė gandai, kad Steve‘as Jobsas ketina vesti Joan.

Su Bobu Dylanu jis pirmą kartą susitiko 2004 metais, kai muzikantas koncertavo netoli Palo Alto, kur gyveno S.Jobsas. Šis susitikimas Steve Jobsui paliko didžiulį įspūdį. „Mes kalbėjome dvi valandas. Aš nervinausi, nes jis buvo mano herojus. Ir bijojau, kad jis nebebus toks įdomus, bijojau, kad iš jo yra likusi tik buvusios didybės karikatūra, o tai dažnai atsitinka... Tačiau pasirodė priešingai. Jis buvo kaip tik tai, ko aš ir tikėjausi“, – teigė Jobsas.

Jų santykių istorijoje yra dar vienas įdomus epizodas.

Kai Steve Jobsas pradėjo revoliuciją muzikos pramonėje su „iTunes“, jis pats apkeliavo septynis muzikos leidybos milžinus šalyje, kad šie sutiktų leisti savo įrašus per „iTunes“. „Warner Music“, „Universal Records“... visi pasidavė. Tik „Sony Music Entertainment“ laikėsi. Tuo metu jai vadovavo Andrew Lackas. Jis pasakojo, kad Steve‘as Jobsas išreiškė jam vieną asmeninį pageidavimą. Aistringiausias Bobo Dylano gerbėjas Steve‘as Jobsas per savo gyvenimą surinko beveik visus muzikanto įrašus – tai savotiškas Steve‘o Jobso gyvenimo garso takelis – ir jis norėtų 772 Dylano dainas įkelti į „iTunes“ kaip vieną skaitmeninį albumą.

Bet ir Bobas Dylanas, kuris dirbo su „Sony“, ir Andrew Lackas pasakė ne. Jie nenorėjo pardavinėti visų atlikėjo įrašų kaip vieno albumo, nes tai neapsimokėjo.

Steve Jobsas nenurimo, jis paskambino Bobui Dylanui ir muzikantas, pasitaręs su savo vadybininku, sutiko. Tuomet Andrew Lackas pasiūlė B.Dylanui: išrašysiu milijono dolerių čekį, jei laikysies nuo „iTunes“ kuo toliau. Ir Bobas Dylanas pasirinko pinigus.

Tačiau po metų Andrew Lackas pasitraukė iš pareigų ir B.Dylano albumas pagaliau atsiranda „iTunes“. Maža to, Bobas Dylanas nusifilmavo „iTunes“ ir „iPod“ reklamoje.

Filmo „Jobs“ pagrindinio vaidmens kūrėjas Holivudo žvaigždė Ashtonas Kutcheris prisipažino, kad valandų valandas klausėsi Bobo Dylano ir kitų Steve Jobso mėgstamų atlikėjų. Aktorius teigė, kad išlavintas Steve‘o Jobso muzikos skonis atskleidė dar vieną intriguojančią šio legendinio žmogaus asmenybės dalį.

Filmo „Jobs“ premjera įvyko prestižiniame „Sundance“ kino festivalyje, rugsėjo 20 dieną juosta pasirodys šalies kino teatruose.

Lietuviškai subtitruotas filmo anonsas:

http://www.youtube.com/watch?v=MHUQDLrO-W4

„Incognito Films“ informacija

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder