Saitus su Prancūzija stiprins klaipėdiečio skulptūra

Saitus su Prancūzija stiprins klaipėdiečio skulptūra

Sekmadienį, rugsėjo 15-ąją, Fontenblo mieste netoli Paryžiaus buvo atidengtas klaipėdiečio menininko Klaudijaus Pūdymo sukurtas paminklas lietuvių kilmės poetui, rašytojui ir diplomatui Oskarui Milašiui (1877-1939 m.).

"Oskaras Milašius - labai sudėtinga, prieštaringa asmenybė. Diplomatas, svariai prisidėjęs prie Lietuvos valstybės atkūrimo,inteligentas, poliglotas, poetas, mistikas. Išreikšti jo asmenybę skulptūriniu pavidalu buvo labai sudėtingas uždavinys. Norėjau, kad formos perteiktų jo mintį ir polėkį", - prisipažino skulptorius K. Pūdymas.

Savo idėjai atskleisti menininkas pasirinko simbolinę alegorinę plastiką. K. Pūdymas sukūrė natūralaus žmogaus dydžio skulptūrinę figūrą, kuri buvo nulieta iš bronzos ir pakelta ant 70 cm aukščio granito kolonos. O. Milašius pavaizduotas su knyga, kurią laiko užantyje lyg diplomato portfelį. Ant knygos iš abiejų pusių užrašytas O. Milašiaus poezijos posmas: vienoje pusėje - lietuviškai, kitoje - prancūziškai. Ant knygos tupi paukštis.

"O. Milašius buvo fatališkai susijęs su paukščiais. Pats jis buvo panašus į paukštį. Fontenblo mieste jis mėgdavo lankytis viduramžių pilyje, kurioje buvo įrengęs lesyklą paukščiams. Pašvilpaudavo Vagnerio melodiją - ir paukščiai atskrisdavo. Jis su jais bendraudavo. Devynerius metus O. Milašius gyveno "Juodojo erelio" viešbutyje. O kai nusipirko butą Fontenblo, laikė kanarėlę. Kartą kanarėlė išskrido iš narvelio. Ją gaudydamas poetas suklupo ir mirė", - pasakojo K. Pūdymas.

Skulptūra O. Milašiui atidengta Fontenblo bibliotekos kieme. Jos pristatymo iškilmėse dalyvavo organizacijos "Milašiaus draugai" atstovai, lietuvių bendruomenės nariai.

Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas per iškilmes pažymėjo, kad O. Milašius - įkvepiantis pavyzdys, kaip žmogus, net gyvendamas svetur, gali padaryti daug gero savo šalies labui. "Šis monumentas padės stiprinti Lietuvos ir Prancūzijos saitus", - vylėsi ambasadorius.

Fontenblo meras Fredericas Valletoux priminė, kad šis miestelis visada buvo dosnus ir atviras atvykėliams iš visų pasaulio kraštų.

"Naujai iškilęs paminklas primins vieną didžiausių XX amžiaus asmenybių. O. Milašiaus darbai, veikla laiko ūkanose prancūzų buvo kiek primiršti. Tačiau poeto figūra mums primena, kad tarpukariu Fontenblo tapo nepaprastos menininkų bendruomenės telkimosi vieta. Čia taip pat gyveno dailininkas Pablo Picasso, dėstė garsioji muzikos pedagogė, kompozitorė, dirigentė Nadia Boulanger", - kalbėjo F. Valletoux.

Informacija. O. Milašius gimė Čerėjos dvare (dab. Baltarusijos teritorija), bajorų šeimoje. 1889 metais tėvas išvežė Oskarą mokytis į Paryžių. Baigęs licėjų, O. Milašius studijavo Rytų kalbas. 1920 metais jis buvo paskirtas pirmuoju nepriklausomos Lietuvos valstybės pasiuntiniu Prancūzijoje, atstovavo Lietuvos interesams Tautų Sąjungoje, tapo aktyviausiu lietuvių kultūros propaguotoju Vakarų Europoje. Iki 1925-ųjų buvo Lietuvos atstovas Prancūzijoje, 1925-1938 metais - Lietuvos atstovybės Prancūzijoje patarėjas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder