Eimunto Nekrošiaus spektaklis pagal Dantę taps išbandymu teatrui

Eimunto Nekrošiaus spektaklis pagal Dantę taps išbandymu teatrui

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) rengiasi paskutinei 72-ojo sezono premjerai - naujausiam Eimunto Nekrošiaus spektakliui "Dieviškoji komedija". Premjera vyks balandžio 26 ir 27 dienomis LNDT didžiojoje scenoje.

Lietuvos teatre dar nestatyta Dantės Aligjerio (Alighieri) "Dieviškoji komedija" - didžiulis iššūkis režisieriui, statančiam net ir "neįveikiamus" kūrinius. Anot E. Nekrošiaus, "tai išbandymas - suvokti, ar iš viso įmanoma šį kūrinį išversti į žmogišką, teatrinę kalbą. Uždavinys yra ant neįmanomumo ribos".

Spektaklis "Dieviškoji komedija" - tai teatro "Meno fortas" ir LNDT koprodukcija. Scenografiją ir kostiumus naujausiam E. Nekrošiaus pastatymui kuria nuolatiniai režisieriaus partneriai Marius Nekrošius ir Nadežda Gultiajeva, spektaklio muziką - Andrius Mamontovas.

Pagrindinius vaidmenis spektaklyje atliks didelę bendro darbo patirtį su režisieriumi turintys aktoriai. Dantę vaidins Rolandas Kazlas, Vergilijų - Vaidas Vilius, Beatričę įkūnys Ieva Triškauskaitė. Spektaklyje taip pat vaidins Remigijus Vilkaitis, daug energijos spektakliui žada suteikti grupė jaunų aktorių - Darius Petrovskis, Simonas Dovidauskas ir kiti.

Dantė Aligjeris (1265-1321) daugiau kaip trylika metų, iki pat savo mirties, kūrė "Dieviškąją komediją", kuri visiems laikams išliks vienu įstabiausių italų ir pasaulinės literatūros šedevru. Jau septynis amžius iš epinės poemos įkvėpimo semiasi poetai, muzikai, dailininkai, skulptoriai. Aliuzinių ar tiesioginių nuorodų į Dantės kūrinį galima rasti bemaž visuose vėliau sukurtuose didžiuosiuose meno kūriniuose. Istorikai, filosofai, teologai, matematikai, menotyrininkai nuolatos narplioja Dantės sukurtą anapusinio pasaulio sistemą, vis atskleisdami naujas alegorijų ir simbolių prasmes.

Pasak tyrinėtojų, svarbiausia, kas leido Dantės kūriniui išlikti per amžius skaitomam ir populiariam visame pasaulyje, yra jo emocinė įtaigos jėga. Dantė, vedamas Vergilijaus per kūrinio dalis - "Pragarą", "Skaistyklą" į "Rojų", kur jo laukia mylimoji Beatričė, sutinka ir išklauso dešimtis personažų. Šios istorijos, paremtos ir tikrais faktais, ir legendomis, verčia Dantę susimąstyti apie savo gyvenimo klaidas, nuodėmes, prisiminti draugus ir priešus, apgalvoti savo paties gyvenimą ir kūrybą.

"Dieviškojoje komedijoje" ypatingas dėmesys skiriamas ir Dantei kaip autoriui, subtiliai ir su humoru pažvelgiama į kūrėjo ir jo sukurto bei istorijai paliekamo kūrinio santykį. Kiekvienas žmogus yra kūrėjas savo veiklos srityje ir su nerimu kaskart laukia savo darbo įvertinimo. Dviejų didžių skirtingų epochų poetų - Dantės ir Vergilijaus - duetas leidžia režisieriui ir aktoriams pasinerti į kūrybos proceso esmę, analizuoti sudėtingus autoriaus ir jo kūrinio santykius.

Naujojo E. Nekrošiaus spektaklio koprodiuseriai - Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Apulijos teatras (Baris, Italija), Tarptautinis Stanislavskio fondas (Maskva), festivalis "Baltiskij dom" (Sankt Peterburgas).

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder