Fotografijos projektas paskatino skaityti knygas

Fotografijos projektas paskatino skaityti knygas

Jei galėtumėte knygyne išsirinkti dovanų kokias tik panorėję 7 knygas, kokia būtų jūsų kolekcija? Klaipėdietė fotomenininkė Viktorija Vaišvilaitė-Skirutienė užfiksavo Simono Dacho progimnazijos šeštokų pasirinktas knygas ir sukomponavo jas su anksčiau darytais moksleivių portretais. Išėjo iškalbingas knygų ir veidų paveikslas, netikėtu rakursu atveriantis sudėtingą paauglių pasaulį.

"Aš sergu knygomis, pripažįstu. Mano namuose yra didžiulė biblioteka, kurioje lentynos kupinos nuo apačios iki viršaus, o kopėčiomis galiu užlipti į skaitymo slaptavietę palubėje. Knygos nuglostytos, nuskaitytos, su brangiais įrašais, kartais nulankstytais kampeliais, - prisipažįsta Viktorija. - Stebėdavausi, kodėl mano sūnus Nojus neskaito. Turėdavau jį gundyti knyga, o jis pūškuodavo po puslapį, kitą. Sulig Knygų diena įvyko Nojaus virsmas. Viena iš septynių knygų Nojaus krūvelėje buvo Hario Poterio knyga. Šiek tiek magijos, ir Nojus tapo knygų maniaku. Perskaitęs visas 7 serijos knygas, jis ir toliau gyvena įsikibęs knygą. Dabar mums tenka gudrauti, kaip ją slėpti, kad bent vidurnaktį liautųsi skaitęs", - džiaugiasi pokyčiais, įvykusiais po netradicinio eksperimento, V. Vaišvilaitė-Skirutienė.

O prasidėjo viskas prieš metus, kai fotomenininkė V. Vaišvilaitė-Skirutienė su tais pačiais S. Dacho progimnazijos moksleiviais sukūrė portretų kolekciją prie mokyklos lentos, ant kurios prie žodžio "Būsiu..." kiekvienas vaikas parašė savo tęsinį, savo svajonę, tikslą.

Prekybos centras "Panorama" klasiokų portretus pasirinko savo reklamos kampanijai. Prieš rugsėjo 1-ąją Vilniuje buvo pristatyta portretų paroda, o fotografijų herojai pakviesti į ekskursiją "Knygų diena".

Popietę klaipėdiečiai praleido su menininke Sigute Ach, kuri papasakojo apie knygos kelią nuo rankraščių iki įrišimo. Vėliau susitiko su charizmatiškuoju profesoriumi Alfredu Bumblausku ir kalbėjosi su juo apie knygas Vilniaus universiteto Smuglevičiaus salėje.

Vakare vaikai sugužėjo į "Pegaso" knygyną. Kiekvienas iš jų gavo septynias knygas dovanų. Po tris knygas galėjo pasirinkti sau, išrinkti vieną knygą mamai ir kitą tėčiui, dar dvi knygas - mokyklos bibliotekai.

"Vieniems buvo viskas aišku iš karto, rinkdamiesi jie negaišo; kiti ilgai ir atsakingai tyrinėjo knygų lentynas. Atrodė, kad kiekvieno septynių knygų krepšelyje - saviti, mažyčiai pasaulėliai, telpantys į pasirinktų knygų puslapius", - stebėjo savo herojus fotografė V. Vaišvilaitė-Skirutienė, kuri taip pat gavo 7 knygas.

"Aš labai mėgstu autobiografijas, todėl pasirinkau labai gražiai išleistą menininkės Fridos biografiją. Kita mano silpnybė - dienoraščiai. Labai nustebau, kai radau "Gyvulių ūkio" autoriaus Džordžo Orvelo dienoraščius, kuriuose jis rašo apie savo kasdeinius ritualus, tokius, kaip sodinukų laistymas ir sykiu aprašo pasaulinius įvykius. Savo vyrui Gvidui parvežiau knygą "Gimę bėgti", nes bėgimas yra dalis jo gyvenimo. Dukrai Violai knygą "Poliana" rekomendavo Nojaus auklėtoja. Tai istorija apie mergaitę, kuri sugalvojo savo gyvenimui tokį džiaugsmingą žaidimą: "Kas atsitiktų - viskas tik į gera". Viola šią knygą perskaitė, tačiau ji vis dar neserga skaitymu, o Nojus po tos dienos su knygomis palūžo ir dabar vos praplėšęs akis čiumpa knygą", - pasakojo Viktorija.

Įdomiausia eksperimento su knygomis dalis buvo Klaipėdoje. Kai vaikai grįžo iš Vilniaus - tą pačią dieną dar knygų į namus nesinešė, paliko savo knygų krūveles mokykloje nufotografuoti. "Buvo juokinga, jog vaikai, kurie, kaip žinome, ne visi mėgsta skaityti knygas, nenorėjo palikti jų mokykloje, norėjo jas greičiau parsinešti į namus ir skaityti", - prisiminė fotografė.

Kitą dieną per literatūros pamoką moksleiviai drauge su auklėtoja aptarė savo knygų pasirinkimus, o asmeniškai fotografei trumpai pristatė vieną knygą. "Kiekvieno vaiko pasakojimas - tai tiek daug jo gyvenimo ir jo supratimo apie pasaulį. Nuo gilaus filosofavimo iki "turiu aš tų knygų". Nežinojau ko tikėtis, nes jų argumentai buvo tokie kontrastingi, tarsi iš skirtingų planetų. Vienai mergaitei rūpi meilė, kita gilinasi į veidoskaitą ir telepatiją..." Knygų mamoms kolekcijoje buvo ir Šventasis Raštas, ir Grybų atlasas, ir "Spintologija", ir "Skrydis virš gegutės lizdo", - dalinosi įspūdžiais fotografė.

"Ddžiausia vertybė - dalinimasis"

Edita MIRAVIČIŪTĖ, S. Dacho progimnazijos lietuvių literatūros mokytoja, 6M klasės auklėtoja

"Fotografės Viktorijos Vaišvilatės-Skirutienės sumanytas projektas mano ugdomai klasei buvo metų įvykis, kuris prasidėjo fotosesija pavasarį, paskui - susitikimų su iškiliais žmonėmis ir knygų diena ir tęsiasi iki šiol. Vadinu jį didžiausia dovana klasei ir pavyzdžiu, kaip, atrodytų, iš mažo dalyko, fotosesijos, gali išaugti didelė graži idėja.

Jeigu reikėtų išskirti vieną vertybę iš visų nuostabių dalykų, kurie mums nutiko, - tai išskirčiau dalinimąsi. Pati Viktorija atsisakė, manau, tikrai nemažų pinigų už jos nuotraukos panaudojimą reklamai, tačiau padovanojo klasei tokią fantastišką išvyką, kurios įspūdžiai ir patyrimas vaikams įsimins visam gyvenimui. Mums viskas atrodė tarsi pasaka! Įkvepiantys susitikimai su menininke Sigute Ach su istoriku Alfredu Bumblausku, manau, vaikus paskatino pagalvoti apie savo siekius ir galimybes.

Nuostabu buvo stebėti, kaip vaikai rinkosi knygas sau, tėvams, mokytojams, bibliotekai. Vieni buvo pasiruošę, turėjo sąrašus norimų knygų, kiti rinkosi ekspromtu, klausė mano, daugiau skaitančių draugų rekomendacijų. Aš pati, praleidusi valandą knygyne, turėjau tik dvi knygas: naujausią Viktorijos Daujotytės-Pakerienės ir mano mėgstamiausio poeto Donaldo Kajoko, nes norėjosi patarti yra vaikams, kad pasirinktų vertingas, nevienadienes knygas, literatūros klasiką. Vaikai rinkosi labai įvairias knygas. Manau, kad knygos atspindi jų asmenybes, interesus. Labai atsakingai vaikai rinko knygas tėveliams, mokytojams.

Nuostabu, kad net 32 knygos teko mokyklos bibliotekai. Dabar jas skaito kiti vaikai, ir ateityje skaitys tie, kurie dabar net mokyklos nelanko. Taip pat smagu girdėti, kad vaikai skaito ir dalinasi tarpusavyje tomis knygomis, kurias išsirinko. Neabejoju, kad skaitomos, aptarinėjamos, vartomos ir tos knygos, kurias ugdytiniai parvežė tėvams. Šio projekto idėja mokiniai pasidalino neseniai mūsų mokykloje vykusioje respublikinėje moksleivių konferencijoje "Vaikai vaikams". Manau, kad šis nuostabus pavyzdys yra tikrai užkrečiantis ir kitose bendruomenėse gali išplisti kitomis formomis, o mūsų mokykloje šį unikalų projektą nuolat primena Viktorijos Vaišvilaitės-Skirutienės sukurtų fotografijų paroda.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder