Į Klaipėdą keliasi kino festivalis "Tinklai"

Į Klaipėdą keliasi kino festivalis "Tinklai"

Nuo antradienio iki rugsėjo 26 dienos klaipėdiečius į "Švyturio menų doką" vilios tarptautinis mažųjų kino formų festivalis "Tinklai". Šiemet jau 12-ąjį kartą vykstantis festivalis vėl aplankys net penkis miestus - Klaipėdą, Vilnių, Kauną, Panevėžį ir Šiaulius. Žiūrovai išvys gausybę trumpametražių filmų iš daugiau kaip 10 skirtingų šalių.

Žiūrovai festivalyje "Tinklai" išvys daugiausiai europietiškus filmus, tačiau čia netrūksta ir specialių programų, kuriose bus parodyti trumpametražiai Australijos, Naujosios Zelandijos, Izraelio ir kitų šalių filmai.

Festivalio "Tinklai" direktorius Artūras Jevdokimovas pasakojo labiau norintis išskirti ne tų šalių filmus, kurie ir taip susilaukia daug dėmesio, nes yra kokybiški - švedų, norvegų ar baskų -, tačiau tuos į kuriuos žiūrovai dėmesį atkreipia ne taip jau ir dažnai. Festivalio direktorius išskyrė specialiąją "Interfilm" programą, kurioje rodomi darbai iš Berlyno trumpų filmų festivalio. Šioje programoje demonstruojami rinktiniai filmai iš viso pasaulio.

Eksperimentuotojų programa

Ne ką mažiau įdomi turėtų pasirodyti ir programa "Video-. Kas toliau?"

"Ši programa - didelis klaustukas. Dabar filmai, ypač komerciniai, dažniausiai dar kuriami kino juostoje, tačiau trumpametražiai nekomerciniai filmai tokių finansinių galimybių neturi ir yra kuriami skaitmeniniu būdu, nes tai labiau prieinama. Mes visi gyvename medijų pasaulyje. Mus supa ekranai, judantys vaizdai ir kuo toliau, tuo dažniau. Vien internetas ką reiškia. Tam ši programa ir skirta. Dabar esame tarpiniame etape. Video- jau irgi nebe video-. Mes pereiname į kitas medijas, kur visiškai neįmanoma nusakyti žanro. Programa "Video-. Kas toliau?" - apie technologijas. Galėsime pasižiūrėti, ką daro medijų eksperimentuotojai. Tai bus filmai, atspindintys tendencijas, nes čia sujungiama viskas, naudojasi visomis įmanomomis priemonėmis", - pasakojo A. Jevdokimovas.

Lietuviškų filmų programoje "Tinklų" direktorius išskyrė Julijos ir Rimanto Gruodžių filmą "Upė" ir jį įvardino kaip lietuvių dokumentinio kino reminescenciją. A. Jevdokimovas pasakojo, jog šį filmą būtų galima pavadinti "oldskūliniu", primenančiu 90-ųjų ir kiek ankstesnių metų klasikų dokumentinius filmus, kur dėmesys kreipiamas į tikrąjį gyvenimą. Filmas "Upė" - nuolatinis įvairių festivalių dalyvis.

"Man jis labai patinka, nes tai iš tikrųjų geras kinas, kokių pastaruoju metu reta. Dažnai būna, kad lietuviškus filmus žiūrėti sudėtinga, tačiau "Upė" žiūrisi lengvai. Į jį būtinai siūlau atkreipti dėmesį", - sakė A. Jevdokimovas.

Dėmesys neįgaliesiems

Šiemet tarptautinis mažųjų kino formų festivalis "Tinklai" vėl rodys specialią filmų programa "Negalia - ne kliūtis", skirta neįgalumo temai kine. Šiais metais ši programa, sudaryta iš įvairių šalių filmų, suskaidyta į dvi dalis.

"Mažai atkreipiame dėmesio į šią visuomenės dalį. Pernai pamatėme, kad tokia programa reikalinga abiems pusėms. Čia randame unikalių dalykų. Patys neįgalieji kuria filmus - nuo veiksmo juostų parodijų iki dokumentikos. Visi jie savotiški. Manau, kad šį projektą vykdysime ir toliau, nes žmonės skambina, rašo, nori dar daugiau peržiūrų.


Pernai Klaipėdoje sutikau neįgalų žmogų, kuris specialiai į festivalį be jokios pagalbos atvyko iš gana toli. Jis peržiūrėjęs keletą filmų išėjo pritrenktas ir pilnas įspūdžių. Tai rodo, kad kartais net nenutuokiame, kokią įtaką gali daryti tokia filmų programa", - stebėjosi A. Jevdokimovas.

Dar vienas netikėtas festivalio "Tinklai" elementas - vizualiųjų menų kūrėjų bendruomenės "VideoCamp" rengiamas "foto-hepeningas", kurio metu pirmą kartą Lietuvoje fotoaparatų pagalba kuriamas "matricos" efektas. Nors šis renginys buvo numatytas tik Vilniaus programoje, tačiau kažką panašaus galės išvysti ir uostamiesčio žiūrovai. A. Jevdokimovas sakė, jog šis renginys - mįslė jam pačiam, todėl tikėjosi, kad sudomins ir kitus žiūrovus.

"Šiemet labai tikiuosi, kad klaipėdiečiai dalyvaus aktyviausiai, nes ši publika visada būdavo labiausiai entuziastinga", - sakė festivalio direktorius.

Pasak jo, "Švyturio menų dokas" - puiki vieta, kur erdvė pati prisitaiko prie renginio. Jį A. Jevdokimovas palygino su Vilniaus menų fabriku "Loftu". Kino entuziastas pasakojo, jog iki šiol kino prasme Klaipėdoje buvo prasta situacija - juk vienintelis kino teatras įsikūręs parduotuvėje. Ten nekomercinio pobūdžio kinas nelabai pritampa.

"Švyturio menų dokas" turi visus šansus tapti kino centru. Įtariu, kad Europos šalių kino forumas "Scanorama" kitais metais atkeliaus ir į šią vietą. Klaipėda kultūrine prasme jau panašėja į Hamburgą", - sakė A. Jevdokimovas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder