Juodkrantėje vieši kinematografininkų desantas

Juodkrantėje vieši kinematografininkų desantas

Šią savaitę Juodkrantėje oficialiai startavo iki liepos 17-osios vyksianti kinematografinių ieškojimų ir atradimų kupina Vasaros MEDIA studija. Šiųmetė tema - "Montažas - trečiasis filmo gimimas". Iš 13 Europos valstybių atstovų suburtos kino studentų komandos gilinsis į montažo specifiką dokumentiniame kine.

Nuo 1995-ųjų Lietuvos muzikos ir teatro akademijos mokomosios kino ir TV studijos organizuojamas edukacinis projektas yra Europos Komisijos MEDIA Training programos dalis. Jo tikslas yra skatinti tarptautinį kino kūrėjų bendradarbiavimą, tobulinti jaunųjų kūrėjų įgūdžius ir siekti kuo kūrybiškesnio idėjų įgyvendinimo.

Kinas kitų kūrybinių barų kontekste išsiskiria komandinio darbo būtinybe. Kiekvienas filmas gimsta operatoriaus, režisieriaus, aktoriaus, scenaristo, garso specialisto bei dailininko dėka. Kiekvieno iš jų darbas be tarpusavio sąveikos galėtų būti fotografijos, dailės, muzikos ar literatūros kūrinys, tačiau kinas juos visus sujungia.

"Vasaros MEDIA studija", skatindama sklandų komandinį darbą, kiekvienais metais akcentuoja vis kito kino elemento: garso, vaizdo, dialogo ar kt. - svarbą.

Tarptautinės jaunųjų kino kūrėjų grupės projekto pradžioje klausosi autoritetingų užsienio ir Lietuvos kino profesionalų paskaitų. Vėliau jų laukia praktinė dalis - trumpametražių filmų kūrimo dirbtuvės.

Šiųmečių seminarų ir dirbtuvių tikslas yra atskleisti montažo teikiamas galimybes kino pasakojime. Dokumentinio kino kūrimo patirtimi dalinsis ir kūrybiniame procese studentams patars 8 dėstytojai iš Lietuvos, Danijos, Bulgarijos, Švedijos, Suomijos bei Kanados.

Kiekvieną iš 10 komandų sudarys režisierius, operatorius, garso režisierius, montažo autorius ir prodiuseris. Dirbtuvių tikslas - taikyti montažą dar prieš sėdant prie montažinio stalo, atskleisti, kodėl jis yra labai svarbus filmavimo aikštelėje bei rašant scenarijų.

Seminarų metu dėstytojai pristatys skirtingus dokumentinio kino pavyzdžius, paaiškins, kokiu atveju viena ar kita montažo technika tikslingiau atskleidžia vaizduojamąjį objektą, apžvelgs, kaip dokumentinis kinas kito nuo jo išradėjo Johno Griersono laikų iki šių dienų.

Teorines žinias studentai panaudos praktinėje dalyje. Idėjų šaltiniu jauniesiems kino kūrėjams taps visas pajūrio regionas ir jo žmonės, įvairios kultūrinės bei socialinės patirtys. Jau tradicija tapęs dokumentinio filmo apie Vasaros MEDIA studiją kūrimas papildys projekto filmografiją.

Kaip ir kasmet, po intensyvaus darbo dalyvių lauks pabaigos iškilmės, vyks geriausių darbų apdovanojimai. Geriausiai įvertinti kūrėjai gaus skulptoriaus A. Kuzmos sukurtas "Žuvis". Rudenį žiūrovai galės susipažinti su jaunųjų kino kūrėjų darbo rezultatais kino teatre "Pasaka".

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder