Klaipėdiečių džiaugsmui - mugė, šokiai bei dainos

Klaipėdiečių džiaugsmui - mugė, šokiai bei dainos

Ketvirtadienį prasidėjęs, aštuntą kartą vykstantis tarptautinis folkloro festivalis "Parbėg laivelis", įgavo pagreitį.

Penktadienį nuo pat ryto pradėjo šurmuliuoti amatų mugė - Klaipėdos jomarkas, o neilgai trukus Etnokultūros centre kelioms valandoms atsidarė kūrybinės dirbtuvės. Jų metu svečiai iš Belgijos, Lenkijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Meksikos pristatė savo tradicinius šokius, muziką, tautinius kostiumus.

Kiekviena šalis sugebėjo žiūrovams parodyti savo kultūros išskirtinumą. Pavyzdžiui, Lenkija ypatingai pralinksmino šokiu, kurį atliko žmogus, apsirengęs gėlėmis išpuoštu arklio kostiumu. Lenkų atstovė pasakojo, kad toks arklys yra tradicinis prieš naujus metus. Jis simbolizuoja derlingus, vainikuotus šokiais, dainomis ir kitomis linksmybėmis ateinančius metus. Lietuvos kaimynės folklorininkė taip pat labai išsamiai papasakojo apie skirtingų regionų bei progų tautinius apdarus. Nepagailėjo jie ir parodomųjų šokių, kuriais anksčiau merginos kviesdavo kaimo žmones į vakarones, o vaikinai rodydavo savo stiprybę bei ištvermę panelėms.

Bosnijos ir Hercegovinos atstovai ne tik demonstravo savo spalvingus drabužius, pristatė lietuviui neįprastai skambančias dainas ir nuotaikingus šokius. Jie davė paragauti tradicinių sausainių, saldumynų bei kitų užkandžių, taip pat kvietė bent jau pauostyti atsivežto stipraus alkoholinio gėrimo - rakijos, pagaminto iš įvairių vaisių. 

Bene labiausiai prikaustęs žiūrovų dėmesį buvo meksikiečių pasirodymas. Atliekamos dainos bent trumpam leido nusikelti į ugningu temperamentu trykštantį kraštą. Šios šalies atstovai grojo įvairių tipų gitaromis,  apsiavę vinutėmis pakaustytais batais trepsėjo ant specialiai tam skirtos pakylos. Labai neįprastą garsą meksikiečiai išgavo intstrumentu, pagamintu iš išdžiovintos asilo arba arklio kaukolės.

Deja, Meksikos simboliu tapusios sombrero susirinkę žiūrovai neišvydo. Meksikiečiai paaiškino, kad ši skrybėlė yra daugiau simbolinė bei komercinė. Yprastai jie naudoja skrybėles, kurios pritaikytos dirbti kaitrioje saulėje.

Pietietiška muzika pasibaigusios kūrybinės dirbtuvės šeštadienį vėl atsidarys. Tuo metu tautinius kostiumus, dainas bei šokius demonstruos Lietuvos regionų folklorininkai. Festivalio "Parbėg laivelis" renginiai bei jomarkas šurmuliuos ir Klaipėdiečius džiugins visą savaitgalį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder