Klaipėdos galerijoje - geriausio baroko ir renesanso freskų meistro paroda

Klaipėdos galerijoje - geriausio baroko ir renesanso freskų meistro paroda

„Klaipėdos galerija“ pristato vieno geriausių šalyje renesanso ir baroko stilių sieninės tapybos meistro Broniaus Rutkausko freskos ir aliejinės tapybos parodą.

Iš B. Rutkausko freskų žvelgia tobulo grožio moterys – susimąsčiusios, nutolusios nuo kasdienio pasaulio, paskendusios šilkuose ir aksomuose. Jų paslaptingumą dailininkas sustiprina tiksliai perteikdamas erdvę ir, kaip renesanso dailininkai, žaisdamas su šviesa bei šešėliais.

Tačiau dėmesį darbai prikausto ir neįprasta technika. B. Rutkauskas – vienas iš nedaugelio pasaulyje dailininkų, freskas perkeliančių ant drobės.

„Kaip jis sakė, yra tik du žmonės pasaulyje – tai jis ir dar vienas dailininkas, kuris žino šią technologiją. Tai yra neįtikėtina. Jis dengia sluoksnį po sluoksniu ir po to ją perkelia ant drobės ir jau paveikslo pavidale pristato visuomenei savo kūrybą“, – pasakojo „Klaipėdos galerijos“ direktorė Violeta Jusionienė.

Dailės institute įgijęs restauratoriaus specialybę B. Rutkauskas dirbo kartu su freskos meistru Večeslavu Jevdokimovu. Būtent iš jo ir išmoko freskos technikos. O pradėjęs dirbti savarankiškai, sako, išradęs dviratį – išmokęs freskas perkelti ant drobės. Darbas ilgas ir kruopštus. Keletą dienų užtrunka kol ištinkuoja specialų paviršių, po to freską lieja pigmentais. Dar savaitę laukia kol tinkas išdžius. Po to – darbas perkeliamas ant drobės.

„Tiesiog ant gerosios pusės yra klijuojama plona drobelė su vandeniui neatspariais klijais, kad vėliau būtų galima atplauti ir ją nuimti. Ir tokiu būdu, kai ji išdžiūsta ir prilimpa prie paviršiaus, yra atplėšiama“, – savo techniką atskleidė dailininkas B. Rutkauskas.

Parodoje B. Rutkauskas pristato ir aliejinės tapybos peizažus, natiurmortus. Būtent aliejinei tapybai pastaruoju metu autorius skiria didesnį dėmesį ir į šiuos darbus perkelia freskos patirtį.

„Freska yra sluoksniuojama labai daug kartų, taip išgaunamas tinkamas modeliavimas. Panašiai naudoju ir aliejinėje tapyboje – daug kartų sluoksniuoju plonais sluoksniais“, – tęsė B. Rutkauskas.

Su B. Rutkausko kūryba Klaipėdos galerijos filiale bus galima susipažinti iki sausio vidurio.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder