Kokia yra mūsų nacionalinė virtuvė?

Kokia yra mūsų nacionalinė virtuvė?

Dr. Rimvydo Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ (Briedis, 2014) yra bene pirmasis bandymas sistemiškai rašyti apie istorinę Lietuvos virtuvę. Siekta suderinti istoriją ir kulinariją, t. y. autoriaus istorinius tyrinėjimus su jo pomėgiu gaminti. Greta publicistiniu stiliumi aprašomos gastronominės kultūros istorijos, pateikiami ir rekonstruoti bei šiuolaikinei virtuvei pritaikyti receptai.

Maisto ir valgymo kultūra, kaip ir visa kasdienybės istorija, ilgai buvo laikoma istorijos mokslo podukra, todėl mes labai menkai pažįstame savo kulinarijos paveldą. Dažnai jį tapatiname su XIX amžiaus pabaigos ar tarpukario Lietuvos valstiečių virtuve, kartais teigiame, kad nacionalinio kulinarijos paveldo apskritai nėra. Juk dauguma mūsų virtuvei priskiriamų patiekalų yra paplitę ir kitose Europos šalyse. Bet, jei pažiūrėtume plačiau, pamatytume, jog tokie pat yra daugelis kultūros reiškinių: išaugę iš etninės aplinkos, susimaišę su visos Europos krikščioniškąja tradicija, dėl istorinių aplinkybių patyrę kitų tautų kultūrų poveikį. Lygiai tokia pat ir kulinarijos paveldo erdvė. Vietinė, sėslių žemdirbių ir gyvulių augintojų virtuvė susilieja su daugybe tarptautinių įtakų: nuo artimos mums vokiečių, lenkų virtuvės iki italų, totorių, olandų ar graikų.

Daugeliui iš mūsų turbūt bus įdomu sužinoti, kaip gaminama Bonos Sforcos lazanija, kokius gardėsius valgė Jogaila. Ar galime Lietuvos kulinarines tradicijas sieti su bulviniais patiekalais? Visus atsakymus ir kitas įdomybes rasite dr. R. Laužiko knygoje „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“.

„Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ – tai unikalus leidinys apie LDK virtuvę, kuriame, remiantis istoriniais dokumentais, senomis kulinarinėmis knygomis, ikonografiniais šaltiniais ir archeologiniais tyrimais, išplečiamos Lietuvos kulinarijos paveldo ribos.

Dr. Rimvydas Laužikas (g. 1971) – Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas, prodekanas, Muzeologijos katedros vedėjas, Lietuvos archeologijos draugijos narys. Jis aktyviai dalyvauja įvairiuose Dubingių piliavietės tyrimų projektuose, kurie neretai atskleidžia vienos įtakingiausių ir turtingiausių LDK didikų giminės – Radvilų – valgymo įpročius. R. Laužikas yra parašęs ne vieną dešimtį mokslinių straipsnių, taip pat yra monografijų „Radvilų tėvonija Dubingiuose“ ir „Radvilų dvaras Dubingiuose“ bendraautoris. Jis administruoja Lietuvos kulinariniam paveldui skirtą tinklaraštį <http://kulinarinispaveldas.blogspot.com>.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder