Kšištofas Pastoras žada išlaisvinti Lietuvos baleto trupės kūrybiškumą

Kšištofas Pastoras žada išlaisvinti Lietuvos baleto trupės kūrybiškumą

Naujasis Lietuvos baleto trupės vadovas Kšištofas Pastoras (Krzysztof Pastor) žada imtis visapusiško baleto artistų lavinimo - ne tik ugdyti jų profesinį meistriškumą, bet ir entuziazmą, pasitikėjimą savo jėgomis, kūrybingumą, skatinti lankyti dailės parodas, geriausius dramos spektaklius ir kino filmus.

Garsus lenkų choreografas, taip pat vadovaujantis Varšuvos ir Nyderlandų nacionalinio baleto trupėms, du mėnesius susipažįsta su Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baleto trupe, planuoja artimiausių metų darbus ir žada savo planų siekti nuosekliai, laipsniškai ir atidžiai.

K. Pastoras antradienį spaudos konferencijoje negailėjo aukščiausių įvertinimų Lietuvos baleto solistams ir visai baleto trupei, bet itin atsargiai kalbėjo apie kito sezono baleto premjeras, kelis kartus minėdamas teatro biudžeto galimybes.

Neseniai Vilniuje vykusiame operos kritikų seminare K. Pastoras žadėjo žiūrovams dvi naujas premjeras, kurias turėtų pats statyti. "Viena bus labai lietuviška, su lietuvių kompozitoriaus muzika, specialiai užsakyta baleto spektakliui. Bet sieksiu, kad nebūtų to "naftalino" kvapo - tai turėtų būti progresyvi baleto premjera", - tuomet kalbėjo K. Pastoras.

Kitą naują pastatymą K. Pastoras žadėjo iš savo įvairiose pasaulio scenose jau statytų arba teigė prašysiąs statyti kurį nors kitą užsienio, greičiausiai, Rytų šalių, choreografą, mat atsiverti tarptautiniu mastu Lietuvai, pasak K. Pastoro, būtų labai naudinga - ne tik Vakarų kryptimi, bet ir Rytų, konkrečiai - statant Rusijos klasikinio baleto, kuris esąs aukščiausio lygio, spektaklius.

Antradienį kalbėdamas žiniasklaidos atstovams, K. Pastoras sakė, jog planai dėl naujų spektaklių yra, bet apie juos esą dar per anksti kalbėti, reikia palūkėti.


K. Pastoras nežada Vilniaus teatre jokių greitų permainų, o savo planų žada siekti laipsniškai, siekdamas šokėjų kūrybiškumo ir novatoriškumo, taip pat subalansuodamas repertuarą taip, kad jame būtų ir klasikinio, ir neoklasikinio, ir šiuolaikinio baleto spektaklių. Choreografas pastebi pernelyg didelį fizinį baleto šokėjų krūvį, mat jiems tenka šokti spektakliuose vos ne kas antrą dieną.

"Išanalizavus dabartinę situaciją, galima teigti, kad mūsų misija - dar labiau sustiprinti mūsų turimą trupę, kuri yra praktiškai elitinė visos Lietuvos kontekste, kuri gali labai kokybiškai atlikti klasikinį baletą. Klasikinio baleto tobulinimas yra mūsų svarbiausias tikslas. Nors repertuare turime klasikinių baletų, mano galva, juos galima dar labiau patobulinti ir pateikti juos naujai labai aukštu lygiu", - kalbėjo K. Pastoras.

Pasak trupės vadovo, teatre turi būti statomi ne tik nauji spektakliai, bet ir auginami savi choreografai, stiprinamas Lietuvos nacionalinis identitetas - tai esanti didelė problema, kurią K. Pastoras matantis Vilniaus teatre.

"Padariau išvadą, kad šiame teatre kuriamas baletas privalo daryti įtaką visų miestų - Vilniaus ir visos Lietuvos meniniam lygiui ir kultūrai. Privalome suformuoti savo įvaizdį - kad ši trupė neturi būti tokia, kaip šimtai kitų pasaulyje, ji turi turėti savo originalų, naują veidą. O jį turėtų sukurti ne tik baleto trupės solistai, bet ir choreografai", - teigia K. Pastoras.

Naujasis baleto trupės vadovas jau kitų metų vasarą planuoja surengti meistriškumo kursus baleto šokėjams, kuriais bus siekiama plėtoti visų spektakliuose dalyvaujančių grandžių kūrybiškumą. "Kiekvienas baleto artistas yra didis menininkas, ir jam padėti išlaisvinti savo kūrybiškumą visada yra labai naudinga. Šokėjai turi teisę kurti ne tik scenoje, bet ir už scenos. ugdyti savo kūrybiškumą visais būdais. Pirmieji meistriškumo kursai vyks 2012 metų birželio mėnesį. Šių kursų tema bus "Kūrybinis impulsas". Jau sulaukiau labai didelio dėmesio iš baleto trupės, visi labai nori dalyvauti, žmonės pasiruošę tobulėti", - kalbėjo K. Pastoras.

Taip pat kitąmet planuojama baleto artistų atranka, kurioje bus kviečiami dalyvauti Lietuvos ir užsienio baleto artistai, taip pat Nacionalinės M. K. Čiurlionio mokyklos baleto moksleiviai.

Pasak baleto trupės direktorės Rūtos Railaitės, šiuo metu teatre oficialiai dirba 70 šokėjų, bet realiai spektakliuose šoka 56.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder