Kultūros magistrų žiedai – šokio ir folkloro deivėms

Kultūros magistrų žiedai – šokio ir folkloro deivėms

Šeštadienį, per miesto 763-iojo gimtadienio šventę Klaipėdos piliavietėje, Pilies muziejuje įvyko iškilminga ir jaudinanti kultūros magistrų žiedų įteikimo ceremonija. Šiemet už ypatingus nuopelnus kultūros srityje vykdydamas specialios komisijos valią Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas po vardinį aukso žiedą su deimantu įteikė dviem moterims - šokio ir folkloro deivėms.

Priminsime, kad kultūros magistrų žiedai yra viename iš Klaipėdos pilies požemių rasto 16 a. žiedo kopijos. Gintaro Grajausko parašytą odę šiam žiedui, visas versijas, kas jį galėjo pamesti, šį kartą iškilmingai perskaitė pernai metais kultūros magistru tapęs Petras Bielskis.

Taigi kultūros magistro žiedas įteiktas sportinių šokių kolektyvo „Žuvėdra“ įkūrėjai bei ilgametei vadovei, Klaipėdos universiteto Šokių katedros profesorei Skaistutei Idzelevičienei, išleidusiai daugiau kaip 30 absolventų laidų. Šios moters gauti apdovanojimai netelpa lentynose. Ji – mokytoja, vadovė, trenerė, keliolikos knygų autorė. V. Grubliauskas priminė, kad „Žuvėdra“ išskrenda, o legenda lieka. „Net nesapnavau, kad gausiu tokį apdovanojimą. Myliu Klaipėdą, dirbu mėgstamą darbą“, - sakė S. Idzelevičienė.

Kitas kultūros magistro žiedas įteiktas Klaipėdos universiteto dėstytojai, folkloro puoselėtojai, ansamblių „Kuršių ainiai“ ir „Kuršiukai“ įkūrėjai, docentei Irenai Nakienei . Ji - folkloro pradininkė Klaipėdoje. Kiekvienas jos įkurtas folkloro kolektyvas – tai folkloro laboratorija. Ji sugebėjo įteigti klaipėdiečiams, kad folkloras yra elitinė kultūra.

Sakydama padėkos žodį I. Nakienė prisipažino, kad dalyvavo daugiau kaip 2000 koncertų, bet niekada dar taip nesijaudino, kaip šiandien priimdama kultūros magistro žiedą. Ji pasidžiaugė, kad tarp daugybės kultūros apraiškų įvertinta ir etnokultūra - tai jai esanti didžiausia dovana. I. Nakienė dėkojo savo studentams ir absolventams, kurie gražiai darbuojasi visoje Lietuvoje.

Iškilminga ceremonija baigta skrabalų virtuozo Regimanto Šilinsko atliekamai muzikiniais kūriniais, labai pakėlusiais nuotaiką jaudinančios ceremonijos stebėtojams.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder