Lietuvoje viešėję korėjiečiai: „Lietuvos publika išsiskyrė aukšta kultūra ir meniniu išprusimu“

Lietuvoje viešėję korėjiečiai: „Lietuvos publika išsiskyrė aukšta kultūra ir meniniu išprusimu“

Vakar Vilniuje paskutinį kartą atlikę lietuviškąjį „Anykščių šilelį“ korėjietiškai, pansorio meistrai Park In Hye ir Chang Jae Hyo džiaugėsi, jog Lietuvos žiūrovai juos sutiko šiltai ir svetingai, o tradicinis korėjiečių meno žanras buvo įvertintas tiek publikos, tiek kritikų.

Vienas geriausių būgnininkų P. Korėjoje Chang Jae Hyo savo pasirodymus yra rengęs daugiau nei dešimtyje Europos šalių, tačiau apie Lietuvą žinojo labai mažai: „Baiminausi, kaip šioje šalyje būsime sutikti, kaip Lietuvos žmonės priims korėjietiškai atliekamą „Anykščių šilelį“, bet buvo ir smalsu. Džiaugiuosi, jog tokiame nedideliame krašte, kuriame, palyginus su P. Korėja, yra mažai gyventojų, buvome sutikti šiltai ir svetingai.“

„Šią, jau antrąją, viešnagę Lietuvoje atsiminsiu visą gyvenimą – nors iš pradžių net minties neturėjau, jog galėčiau atlikti kitos tautos kūrinį pansorio tradicija, bet dabar „Anykščių šilelis“ man tapo brangus ir tarsi savas. Mane žavi tai, jog galima taip emocingai ir vaizdingai aprašyti mus supantį įprastą gamtos vaizdą – Korėjoje nieko panašaus nėra,“ – sakė Park In Hye.

„Lietuvos publiką išskirčiau kaip itin aukštos kultūros ir meniškai išprususią. Labai malonu, kad sulaukėme nuomonės, jog mūsų pasirodymai yra meistriški, profesionalūs, klausytojai solistės balsą pavadino unikaliu ir galingu, o būgnų mušimą – virtuozišku,“ – įspūdžiais dalinosi Chang Jae Hyo.

Kęstutis Marčiulynas, vienas iš „Korėjos dienų“ organizatorių, pasakojo, kad pansorio meistrai pasirodymams Lietuvoje ruošėsi rimtai, atsakingai, nerimavo dėl galimos publikos reakcijos, tačiau sulaukė lietuvių dėkingumo už galimybę kitaip pažvelgti į Antano Baranausko kūrinio grožį ir atrasti jį iš naujo.

„Kai po pasirodymo Kaune iš salės plaukė nesibaigiančios ovacijos, mačiau ašaras atlikėjų akyse. Manau, kad toks įvertinimas ir išreikštas dėkingumas pakeitė jų pačių santykį į tai ką jie daro,“ – atskleidė K. Marčiulynas ir pridūrė, jog „Anykščių šilelio“ dainavimą korėjiečių meistrai ketina pademonstruoti ir savo tautiečiams.

Lietuvos gyventojai, panorę susipažinti su kontrastingos ir įdomios šalies kultūra, taip pat turėjo galimybę atrasti tradicinių menų bei novatoriškų technologijų sinergiją – prieš pansorio pasirodymą žiūrovai buvo kviečiami atkartoti korėjietišką kaligrafiją planšetėje. Tai, jog technologijos yra neatsiejama P. Korėjos dalis, patvirtino ir pansorio atlikėjai. Park In Hye ir Chang Jae Hyo prieš „Korėjos dienų“ renginį surengtoje spaudos konferencijoje tradicinį Korėjos meno žanrą lietuviams pademonstravo naudodami išmaniąsias tautiečių „Samsung“ technologijas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder