Nidos vargonų jubiliejų švęsime su nepaprastais atlikėjais

Nidos vargonų jubiliejų švęsime su nepaprastais atlikėjais

Festivalį pradės maestro Bernardas Vasiliauskas, ilgametis Vilniaus arkikatedros bazilikos vargonininkas, vargonų statytojas ir restauratorius, vienas iš Nidos evangelikų liuteronų bažnyčios vargonų kūrėjų. Šis vargonininkas prieš 30 metų, 1984-ųjų birželį, grojo naujųjų Nidos vargonų inauguraciniame koncerte. Šį kartą jam talkins saksofono virtuozas, džiazo legenda Petras Vyšniauskas.

Šiame festivalyje bus įgyvendinta viena originali idėja, įkvėpta Nidos vargonų jubiliejaus: solinius pasirodymus surengs šeši jaunosios kartos vargonininkai, gimę, kaip ir Nidos vargonai, 1984 metais: András Szabó iš Vengrijos, Ilpo Laspas iš Suomijos, Sachiko Kawakatsu iš Japonijos, Michael Bártek iš Čekijos, paskutiniojo įvykusio M.K.Čiurlionio konkurso laureatas iš Lenkijos Jakub Pankowiak ir vilnietė Agnė Petruškevičiūtė.

Pelnęs pripažinimą Austrijoje, Italijoje, Rusijoje ir Suomijoje, žymios vengrų muzikų dinastijos atstovas A. Szabó pirmą kartą atvyksta į Lietuvą. Matyt, gimtinės kultūrinių tradicijų taip nulemta: kad ir kur šis jaunas žmogus grotų - Europos didmiesčio katedroje ar provincijos bažnytėlėje, - savo išdidžia laikysena ir galinga menine išraiška jis nepalieka abejingų.

Ilpo Laspas - vienintelis suomis istorijoje, 2 kartus nuskynęs laurus prestižiniame Johanno Sebastiano Bacho konkurse Leipcige. Ar bereikia sakyti, kad šis jaunuolis priklauso rinktinių Suomijos muzikų ratui?

Sachiko Kawakatsu, vargonininkė iš Japonijos, reprezentuoja jauniausiąją Tekančios Saulės šalies vargonininkų kartą: išpuoselėti judesiai, preciziškas dėmesys smulkiausioms detalėms, absoliuti ramybė ir mokėjimas Vakarų pasaulyje atsirinkti tik tai, kas geriausia - ką liudija įspūdingas jos pedagogų sąrašas.

Agnė Petruškevičiūtė - kelių respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė. Lietuvoje sunkiai rastumėm kitą vargonininką, kurio repertuare - ištisas prancūzų muzikos vandenynas: jis liejasi iš po Agnės pirštų, kai ji sėda prie Vilniaus arkikatedros bazilikos didžiųjų vargonų sekmadienio vakaro mišiose.

Įspūdinga čeko Michaelio Bárteko koncertų geografija: O.Messiaeno jubiliejų jis pamini soliniu koncertu Šartro katedroje, Tulūzos katedroje vargonuoja F. Listą, Prahos Šv. Vitalio katedroje - L. Vierne'ą... Vis didesnį pagreitį pasaulio scenose įgauna jo inicijuotas unikalus projektas "Ring for Organ", debiutavęs festivalyje Leipcige R.Wagnerio 200-ųjų gimimo metinių proga.

Jakubas Pankowiakas iš Lenkijos dalyvavo Lietuvoje vykusiame tarptautiniame M.K. Čiurlionio vargonininkų konkurse. Iš kitų laureatų šis vaikinas išsiskyrė neabejotina laisve prie instrumento: muzika buvo kupina spalvų, energijos ir fantazijos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder