Poetės sugrįžimo stebuklas

Poetės sugrįžimo stebuklas

Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto III kurso lietuvių filologijos ir režisūros studentai kartu su dėstytojais Gediminu Šimkumi ir Rasa Šimkute nuo ankstyvo rudens pradėjo dirbti su Nacionalinės premijos laureatės Ramutės Skučaitės pjese "Aš ir mano moterys". Šį pavasarį įvyko spektaklio premjera, o gegužės 9 dieną į spektaklį atvyko ir pati pjesės autorė.

Pjesės pasirinkimas buvo neatsitiktinis, kadangi lietuvių filologiją ir režisūrą studijuoja beveik vien merginos, o kūrinio pagrindą sudaro moterų personažai, todėl buvo patogu imtis būtent šio veikalo statymo. Be to, docentas G. Šimkus daugiau nei prieš 30 metų jau buvo statęs šią pjesę, bet naujojoje versijoje teko ieškoti visiškai naujų raiškos formų, idėjų pateikimo.

"Aš ir mano moterys" - tai pasakojimas apie jauną vyrą, kurio gyvenimas sukasi tarp pačių įvairiausių moterų: motinos, meilužės, mylimosios, tetos, uošvės, sesers ir kt. Moterys formuoja vyro gyvenimą, tačiau esminė šios pjesės idėja yra atsigręžti į fundamentaliąsias šeimos vertybes, kurios nekinta, nors šiandien šeimos sąvoką bandoma formuluoti iš naujo, todėl studentams ir dėstytojams pjesė pasirodė aktuali ir priimtina. Aktuali ir sąžinės problema. Juk mūsų visuomenėje sąžinė vis dažniau paminama ir pamirštama. Tik iš pirmo žvilgsnio paprastoje pjesėje "apie moteris" ima vertis visiškai kitokios prasmės, o labiausiai tos, kurių labai stokojama šiandienos visuomenėje.

PREMJERA. KU Humanitarinių mokslų fakulteto studentų spektalis "Aš ir mano moterys" sudomins bet kokio amžiaus žiūrovą.

Klaipėdoje viešėjusi Ramutė Skučaitė įdėmiai klausėsi įžanginės lektoriaus Romualdo Skunčiko kalbos apie visą autorės kūrybą, jos indėlį į lietuvių poeziją, verstinę literatūrą, dramaturgiją, o vėliau autorė, šviesoms pritemus, pasinėrė į studentų spektaklį. Po premjeros poetė negalėjo sulaikyti ašarų ir tikino, kad ją labai sunku sugraudinti, bet ši pjesė leido patirti grįžimo atgal stebuklą, į tuos laikus, kai pjesė dar tik buvo rašoma. Poetė nuoširdžiai dėkojo už šį nuoširdų, paprastą ir kartu nepaprastą spektaklį, kurio sukeltas emocijas ir idėjas aptarėme prie bendro vaišių stalo. Poetė pasidalino savo naujais, dar niekur nepublikuotais eilėraščiais, mintimis vis grįždavo į tuos laikus, kai ši pjesė gimė, nes tiek studentams, tiek dėstytojams buvo įdomu, kas įkvėpė parašyti šį liūdnai linksmą kūrinį. Kūrybos iškeltos problemos nemiršta, jos vėl iškyla į paviršių - tai parodo kūrinio meninę vertę, taip nutiko ir su pjese "Aš ir mano moterys".

Su jauduliu išlydėję poetę į namus, nusprendėme, kad spektaklį turėtų pamatyti ir daugiau žiūrovų, todėl planuojama šį rudenį spektaklį rodyti Klaipėdos universiteto Menų fakulteto mokomajame teatre, išeiti į dideles scenas ir naujai suskambėti platesnėse auditorijose, galbūt parodyti kai kurioms mokykloms, jeigu studentams ir dėstytojams nestigs noro bei energijos, o jų šis puikus kolektyvas turi su kaupu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder