S. Gogorianas: "Paveikslas pasakoja, kas aš esu"

S. Gogorianas: "Paveikslas pasakoja, kas aš esu"

"Sakoma, kad žmogus yra normalus arba ne, bet niekas nežino, kas nustato tą normą. Menininkas, sakyčiau, yra aukščiau tokio vertinimo, jis turi aiškiaregystės savo vizijose", - sakė armėnų kilmės tapytojas Sargisas Gogorianas, Klaipėdos galerijos filiale Herkaus galerijoje atidaręs savo kūrybos parodą "Peizažai".

Autorius nuolat keliauja po Europos šalis ir įsižiūri į skirtingiausius kraštovaizdžius, kurie visada įkvepia. Sakė, kad yra labai prisirišęs prie gamtos, ir visada daro eskizus akvarelėms ir aliejumi nutapytoms drobėms.

"Yra darbai, kuriuos padariau su Baltijos krantais, Kuršių nerija, su Minijos upe - tai atradimas menininkui. Tai muzikali, melodinga gamta, per vieną dieną suteikianti viską, - ką matai, tą ir išgyveni. Net, sakyčiau, per vieną dieną gali pamatyti visus metų laikus. Padariau per 100 darbų. Mane ypač traukia jūra, jos motyvais turėjau padaręs daug parodų. Turiu namą prie Kaliningrado, aplinkui daug įdomių motyvų, tapau iš natūros: štai šiame paveiksle - mano mažas namukas, aplink kurį žydi aguonos", - sakė autorius, į Kaliningrado sritį atsikėlęs iš Maskvos, kur turėjo dirbtuves. Darbus eksponavo įvairiose galerijose Vokietijoje, Maskvoje.

Dailininkas gimė Gruzijoje, ten baigė mokyklą, paskui tęsė mokslus Armėnijoje, būtų likęs, bet aštuntasis dešimtmetis ten buvo nesibaigiančių konfliktų su Azerbaidžanu laikas. Todėl užsimezgė ryšiai su Rusija. Klaipėdoje paskutiniuosius 7 metus surengia po kelias parodas per metus. Dalyvavo kūrybos pleneruose Juodkrantėje, Šventojoje, Trakuose, ir ten patyrė fantastišką būseną.

"Iš kur mano drobėse mistika? Tiesą sakant, gal yra to paslaptingumo, nes kai tapau gamtą, fiksuoju esmę, gelmes, dėmes, ne konkrečias gėleles ar medžius. Tai švelnus prisilietimas. Žinote, tamsių paveikslų beveik nėra, nes dievinu šviesą. Dirbu daugiau prie akvarelės, o jos spalvos daugiausiai švytinčios. Impresionizmas yra nuoširdi siekiamybė, nušvitimas, jo neišsemsi. Aš nesivaikau madų, man diktuoja pati natūra, man grožis gelia sielą. Manęs žmonės klausia, nejaugi mano toks jautrus charakteris, sakau - taip, bet iš šalies aš į tokį nepanašus", - sakė Sargisas.

Paklaustas, koks jo požiūris į abstraktųjį meną, atsakė, jog jeigu jo pagrindas - akademizmas, dailininkas valdo tą žanrą, o kai "beraštis" daro abstrakciją, paveikslas nesižiūrės. Dailininkas turi minčių naujam ciklui, bet tebus mintis gili, kol kas žodžiais neišreiškiama.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder