Šarūnas Birutis: "Kultūra nėra vien tik menas"

Šarūnas Birutis: "Kultūra nėra vien tik menas"

Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai pradžios proga Europos Parlamente Briuselyje savo planus pristatę mūsų šalies ministrai kalbėjo apie problemas, svarbias tiek visai Europai, tiek pačiai Lietuvai, bei jų sprendimo būdus. Kultūros ir audiovizualinės politikos sritis pristatęs Lietuvos kultūros ministras Šarūnas Birutis užsiminė, jog kultūra tiek Lietuvoje, tiek Europos Sąjungoje vis dar nėra vertinama taip, kaip turėtų būti, todėl pats svarbiausias dalykas, kurį turi padaryti Tarybai pirmininkaujanti šalis - keisti atsakingų asmenų požiūrį.

Š. Birutis savo pranešime Europos Parlamento Kultūros ir švietimo komiteto nariams pabrėžė, jog kultūra ir kūrybingumas yra vienos iš svarbiausių priemonių, norint pasiekti bet kurių kitų ES šalių narių užsibrėžtų tikslų.

"Kultūra nėra išlaikytinė. Ji prisideda prie visuomenės ir šiandieninės jos tapatybės kūrimo. Kultūra sukuria 67 mln. darbo vietų ir 6 proc. BVP. Būtent todėl reikia sustiprinti kultūros vaidmenį sprendžiant socialinius ir ekonominius iššūkius", - kalbėjo kultūros ministras.

Jis taip pat apgailestavo, jog kultūros srities finansavimas kiek mažesnis nei buvo tikėtasi. Jam pritarė ir kiti Kultūros ir švietimo komiteto nariai, ragindami pirmininkaujančią šalį rūpintis, kad žodis "kultūra" nedingtų iš struktūrinių fondų aprašų.

"Negalime skųstis, kad finansavimas buvo smarkiai sumažintas. Tiesiog nebuvo gauta tiek, kiek tikėtasi. Vis dėlto siauras požiūris į kultūrą kaip į meną susiaurina ir biudžetą. Būtent šį požiūrį turime keisti. Europos kultūra - mūsų stiprybė. Turime ginti savo identitetą. Tik taip mes galime konkuruoti globalioje srityje", - pabrėžė Š. Birutis.

Neteisingas kultūros suvokimas

Po pranešimo pristatymo komiteto nariams Š. Birutis kolegų vertinimą sutiko gerai. Jo nuomone, sprendžiant pagal užduotus klausimus ir išsakytus teiginius, europarlamentarai, priklausantys Kultūros ir švietimo komitetui, Lietuvos planą ir išsikeltus tikslus vertina palankiai.

Kalbėdamas apie ES biudžeto eilutėje kukliau nei kitos sritys atsispindinčią kultūrą, Š. Birutis nebuvo pesimistiškas, tačiau pripažino, jog daugelio biurokratų požiūris į kultūrą yra iškreiptas.

"Susitarimai dėl biudžeto yra pasiekti gana sunkiai. Pagrindinis dėmesys skirtas darbo vietų kūrimui. Ir tai visiškai normalu, nes reikia galvoti apie ekonominį atsigavimą. Deja, reikia pripažinti, kad žmonių, kurie priima sprendimus, požiūris į kultūros bei kūrybinio sektoriaus indėlį į darbo vietų kūrimą, ekonominį augimą yra iškreiptas. Gaila, kad šioje vietoje galvojama inertiškai. Mes turime pakeisti savo požiūrį, savo mentalitetą ir suprasti, kad tik kūrybingas žmogus, o tokį išaugina kultūra, turi ateitį visuomenėje. Tik tuomet ir pati visuomenė turi ateitį. Su senu praėjusio amžiaus požiūriu mes toli nevažiuosime. Aš kalbinau komiteto narius ir toliau komunikuoti ir keisti tą požiūrį diskusijose bei debatuose įvairiuose lygmenyse, ką jie gana sėkmingai daro ir iki šiol", - pasakojo Š. Birutis.

Lietuvos kultūros ministro manymu, kultūros supratimas tiek visoje Europoje, tiek Lietuvoje buvo susiaurintas iki meno, o tai yra visiškai neteisingas kultūros srities suvokimas. Š. Biručio teigimu, menas yra labai svarbi, tačiau tik nedidelė kultūros dalis.

SVARBU. Ministro manymu, keičiant požiūrį į kultūrą ypač svarbūs yra komunikacija bei žiniasklaidos vaidmuo. Stasio ŽUMBIO ("Respublika") nuotr.

"Kultūra yra žymiai platesnis dalykas, todėl ir dėmesys jai turi būti skiriamas žymiai didesnis. Mes galime skirti pinigus mokslui ar kam tik norime, tačiau neturėdami tautos, valstybės identiteto, mes visus tuos pinigus išleisime pavėjui. Mes galime paruošti mokslininkus ar kitų svarbių profesijų atstovus, tačiau jei jie nejaus ryšio su savo žeme, Europa, Lietuva ar kita šalimi, juos labai lengvai nupirks kinai, Silicio slėnis ar kiti. Tai pinigų švaistymas ir mes turime tai suprasti", - sakė Š. Birutis.

Problemos visur vienodos

Ministras sutiko, jog kultūrinės problemos visose šalyse panašios. Požiūris į kultūros sritį šlubuoja tiek Lietuvoje, tiek kitose ES šalyse.

"Tačiau reikėtų pripažinti, jog požiūris keičiasi. O Europos Parlamente jis keičiasi labai greitai, ypač tarp valdininkų ir biurokratų. Kalbėjau su komisaru, atsakingu už struktūrinius fondus, kuris aiškiai supranta, kad struktūriniai fondai kultūrai yra būtinybė. Lietuvoje tas dar nėra visiškai suprantama. Mūsų šalyje laikomasi inercijos: "Niekada nebuvo, tai ir nereikia."

Ministro manymu, keičiant požiūrį į kultūrą ypač svarbūs yra komunikacija bei žiniasklaidos vaidmuo. Teigiama, jog didesnį dėmesį reikėtų skirti savo kultūriniam identitetui, taip pat sąjungos identitetui, pilietiškumui, patriotizmui, mat visa tai yra kultūrinės sąvokos.

"Visam tam mūsų dėmesys yra per menkas. Net sovietiniais laikais buvo suprantama ideologijos esmė. Nacionalinis pasididžiavimas, europinis pasididžiavimas, buvimas Europos piliečiais - tam reikia skirti dėmesio, ir gana daug. Kitaip mes, kaip tūkstantmečius puoselėta kultūra, išnyksime. Aš nekalbu apie trumpą laikotarpį, aš kalbu apie 50 ar 100 metų. Jei nenorime, kad tai nutiktų, turime ateičiai padėti labai stiprius pagrindus", - ragino Š. Birutis.

Kvies diskutuoti

Anot kultūros ministro, Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu Lietuvoje suplanuoti net keli renginiai, kurių metu su aukščiausiais Europos šalių vadovais bus diskutuojama būtent kultūros svarbos klausimais.

Numatytos dvi svarbios konferencijos. Viena jų - "Kultūros vaidmuo socialiniuose ir ekonominiuose procesuose". Joje bus stengiamasi išgryninti aiškius rodiklius, kurių dažnai pritrūksta svarbiose diskusijose įrodinėjant kultūros vaidmenį atsakingiems asmenims.

Taip pat šalyje vyks ir dar viena svarbi konferencija, organizuojama kartu su Užsienio reikalų ministerija - "Kultūra, kaip minkštoji diplomatija". Pasak Š. Biručio, ši tema - itin svarbi, ypač kalbant apie Rytų partnerystę.

"Tik per kultūrą mes galime sustiprinti ryšius. Pirma eina kultūra, po to jau visi kiti dalykai. Diplomatijoje kultūra vaidina lemiamą, pirminį vaidmenį. Ji tarsi ledlaužis. Ši konferencija bus labai rimta", - sakė kultūros ministras.

Taip pat Lietuvoje pirmininkavimo laikotarpiu vyks europinė konferencija dėl neteisėtai iš šalių išvežtų paveldo objektų grąžinimo, numatomas ir neformalus visos Europos Sąjungos kultūros ir sporto ministrų posėdis, kuriame ketinama aptarti šiuolaikines technologijas, interneto plėtrą ir pan.

"Mūsų prioritetas - įkvepiantys kultūros ir meno projektai. Per kultūrą pirmininkavimo metu stengsimės pristatyti savo šalį", - teigė Š. Birutis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder