Teatralus sukiršino pinigai

Teatralus sukiršino pinigai

Jau kuris laikas uostamiesčio kultūrinėje bendruomenėje kunkuliuoja diskusijos, ar teisinga antrus metus iš Savivaldybės iždo skirti didžiąją dalį pinigų Valentino Masalskio vadovaujamam Klaipėdos jaunimo teatro veiklai remti. Mat mieste yra dar 14 teatro trupių, kurios garsina miesto vardą pasaulyje ir tapo miestelėnų gyvenimo savastimi. Abejojama, ar konkurso būta skaidraus. Tuo tarpu V. Masalskis sako, jog jo teatrą stengiamasi apjuodinti ir apvaginti. Todėl trečiadienį kultūros barų artojai susirinko aptarti situacijos.

Alyvos į ugnį įpylė viename miesto dienraščių pasirodęs straipsnis "Menas už solidžią sumą", kuriame sakoma, jog antrus metus iš eilės iš 240 tūkst. litų, numatytų finansuoti kultūrines programas mieste, 180 tūkst. litų gauna Klaipėdos jaunimo teatras. Pirmaisiais metais vykusiame konkurse jis tik vienas ir dalyvavo, 2013 m. Miesto tarybai paraiškas pateikė dar du teatrai - Apeironas, kuris dar neturi teatro statuso, todėl neatitiko konkurso reikalavimų, ir šokio teatras "Padi Dapi Fish". Balus suskaičiavo ekspertai: dvi teatrologės, Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis ir Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis.

Nepatenkintieji valdininkų sprendimu sakė, jog visų miesto teatrų trupės - Apeirono teatras, Laisvasis teatras, "Kolektyvinis sodas", klounų studija "Dulidu", menininkų grupė "Žuvies akis" kovoja už būvį ir už kiekvieną žiūrovą ir tikina, jog gavę tokią svarią finansinę paspirtį kaip Jaunimo teatras, taip pat pajėgtų įvykdyti konkurso reikalavimus: per metus surengti ne mažiau 20 spektaklių, iš jų 4 - naujus, pasirodymus įvairiose miesto erdvėse ir dalyvauti šalies ir užsienio teatrų festivaliuose. Jie sakė, jog nori teisėtos konkurencijos ir turėtų būti remiamos bent dvi programos.

"Nesuprantu, kuo esu kaltinamas - ar už tai, kad įvykdėme programą? Atrodo, kad Jaunimo teatras apiplėšė kitus", - sakė V. Masalskis, pabrėžęs, jog neapykanta buvo pasėta iš pavydo. Ironizavo: gal, prieš paprašius politikų paramos, pirmiausia reikėjo atsiklausti senbuvių teatralų elito. Patikino, jog kaltinimas jį žaidžiant lobistinius žaidimus yra šmeižtas, melo technologijos, ir jis jaučiasi įskaudintas, jog teatro reputacijai suduotas smūgis.

Klaipėdos jaunimo teatro vedančioji direktorė Jūratė Leinartaitė sakė norinti paneigti klaidingus gandus, ir paaiškino, kur išleidžiami pinigai. Nors teatre yra 24 profesionalūs aktoriai, tik 7 mokama alga, kiti pinigai tenka administraciniam-techniniam personalui ir autorinėms sutartims. 66,6 tūkst. litų grįžta į savivaldybės biudžetą.

"Piniguose nesimaudome. Algas 7 aktoriai gauna tik 8 mėnesius - apie 39 tūkst. litų. Turime išlaidų kurui, reklamai. Autorinėms sutartims tenka 13 tūkst. litų", - sakė direktorė.

Anot jos, viena išvyka į Vilnių parodyti spektaklį kainuoja 1 500 litų, transportą tenka nuomoti. Neseniai vykusio festivalio "Jauno teatro dienos" išlaidos - 39 tūkst. litų, nedidelę dalį lėšų skyrė Kultūros taryba. Tuo tarpu 3 dienas vykusio festivalio pelnas nesiekia 3 tūkst. litų. Kyla klausimas, kam tuomet reikalingi tokie renginiai? Norima ugdyti žiūrovą, populiarinti teatro meną. V. Masalskis pastebėjo, jog Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Mokomajame teatre studentai rodo įdomius spektaklius, ir kai baigs studijas, jau bus užsiauginę žiūrovą. Taip pat sakė, jog Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai gali vaidinti ir kitose trupėse, tai ir daro. Beje, 2013 m. gastrolių metų jaunimiečiai uždirbo 100 tūkst. litų. Neseniai viename miestelyje suvaidinę spektaklį, kurį statė kelis mėnesius, aktoriai pasidalino po... 9 litus.

"Iš pradžių mes norėjome sukurti Savivaldybės teatrą, tačiau atsisakėme šios minties, nes tai būtų dideli pinigai ir įsipareigojimai, norėjome pirmiausia išsiaiškinti, ar esame pajėgūs nešti šį kryžių. Nesitikėjome, kad politikai mus parems, norėjome išgyventi, likti Klaipėdoje, į kurią mano studentai suvažiavo iš visos Lietuvos miestų, kad jie čia sukurtų šeimas. Tik du yra klaipėdiečiai, kiti nuomoja butus ir juos remia tėvai", - sakė V. Masalskis. Jis neatmetė galimybės, kad iš 24 Jaunimo teatro aktorių gali likti tik 12.

Diskusijoje dalyvavęs Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis sakė, jog skirti rėmimą Klaipėdos jaunimo teatrui buvusi politinė valia. Konkurso nuostatų pakeisti nevalia, nes toks jis buvo paskelbtas, galima tik civilizuotai bei racionaliai diskutuoti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder