Vasaros kino kalvė atidavė duoklę montažui

Vasaros kino kalvė atidavė duoklę montažui

Liepos pradžioje Juodkrantėje sudūzgęs Vasaros MEDIA studijos jaunųjų kino kūrėjų desantas po truputėlį ima rimti - dėliojami paskutiniai štrichai ir jau netrukus dvi savaites kurti darbai - dokumentiniai filmai - pasieks ir kiek platesnės auditorijos akis. 11 filmų liepos 16 d. 18 val. Juodkrantės kultūros namų amfiteatre bus pristatyti vietos gyventojams ir svečiams.

Šiemet jau 13-ąjį kartą vykstanti Vasaros MEDIA studija ir vėl sėkmingai subūrė kaip niekad plačios geografijos tarptautinę kino studentų bei profesionalų kariuomenę.

Nuo 1995 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Mokomosios kino ir TV studijos organizuojamas edukacinis projektas yra Europos Komisijos "MEDIA Training" programos dalis. Jo tikslas - skatinti tarptautinį kino kūrėjų bendradarbiavimą, tobulinti jaunųjų kūrėjų įgūdžius ir siekti kuo kūrybiškesnių idėjų įgyvendinimo. Šiemet studijos tema - "Montažas - trečiasis filmo gimimas". Būtent todėl montažo režisieriai nelaukia pateiktos medžiagos, o patys filmo kūrime dalyvauja nuo pat pradžios - stebi filmavimus, planuoja, numato galimus variantus. Taip darbas vyksta tikslingiau ir kūrybingiau.

Geografija - plati

Jau nuo antrųjų studijos gyvavimo metų jos veiklą sūpuojanti kino režisierė Inesa Kurklietytė džiaugėsi, jog kasmet plečiasi ne tik studentų ir dėstytojų geografija, bet ir jų tikslai. Kaskart atvyksta vis rimčiau nusiteikęs jaunimas, puikiai suvokiantis, kokios patirties čia gali pasisemti, ir susikoncentruojantis vien į studijos veiklą, kartais net pamirštantis pasilinksminti.

KINO režisierė Ineta Kurklietytė Vasaros MEDIA studijos veiklą globoja jau 12 metų.


Šiemet į Vasaros MEDIA studiją suvažiavo jaunuoliai iš 14 Europos sąjungos šalių, šešiolikos skirtingų aukštųjų mokyklų. "Šiaip oficialiai studijoje dalyvauti turėtų 55 studentai, tačiau vis matau veidus, kurie čia dalyvavo anksčiau ir, matyt, negalėdami to pamiršti vis atsliūkina. Kadangi šiemet studijos tema skirta montažo režisieriams, o kuriami filmai - dokumentiniai, į Vasaros MEDIA studiją nekvietėme aktorių, tačiau ir juos nuolat matau", - juokėsi I. Kurklietytė.

Kino režisierė ir Vasaros MEDIA studijos projekto vadovė džiaugėsi, kad ši kino stovykla tampa puikia galimybe ir užsienyje studijuojantiems lietuvaičiams vėl susiburti draugėn. "Skirtingose Europos kino mokyklose studijuojantys lietuviai tikrai labai noriai dalyvauja Vasaros MEDIA studijos atrankose", - pasakojo I. Kurklietytė.

Šiemet dalyviai suskirstyti į 10 komandų. Kiekvienoje po 5 narius - prodiuseris, režisierius, garso režisierius, operatorius ir montažo režisierius. Komandos kuria kūrybinės dokumentikos trumpametražius filmus. Būtent juos Juodkrantės kultūros namų salėje galės išvysti žiūrovai. Vienuoliktasis filmas bus apie pačią Vasaros MEDIA studiją.

MONTAŽAS. Šiųmetės Vasaros MEDIA studijos tema - "Montažas - trečiasis filmo gimimas", todėl itin daug dėmesio skirta montažo režisieriaus darbui.

"Komandose būna visko - konfliktų, lūžio taškų, susitaikymų, naujų idėjų gimimų. Būtent tai yra svarbu. Jie turi išmokti dirbti komandoje. O patirtis Vasaros MEDIA studijoje kino kūrėjams yra tikrai naudinga. Suvažiuoja žmonės iš tokių skirtingų šalių - nuo Latvijos iki Portugalijos. Kiekvienoje šalyje kino industrija kuriama skirtingai, todėl susirinkusieji dalinasi visiškai skirtinga patirtimi, kurią vėliau vienas ar kitas gali pritaikyti savo šalyje", - pasakojo režisierė.

Įkvėpimas - ne tik pajūris

Ne ką mažiau džiugina, jog skirtingų žinių suvažiavusiems studentams suteikia ir 8 profesionalūs dėstytojai, taip pat atvykę iš įvairiausių šalių - nuo Lietuvos iki Europos valstybių ar Kanados. "Džiaugiuosi, jog ne tik studentai prieš pradėdami filmuoti sulaukia puikių praktinių patarimų, žinių, bet ir patys dėstytojai semiasi išminties vienas iš kito. Jie vaikšto vienas į kito paskaitas, aptarinėja dėstymo metodus, priemones ir panašiai", - sakė I. Kurklietytė.

FILMAI. Šiemet Vasaros MEDIA studijos dalyviai kūrė kūrybinės dokumentikos trumpametražius filmus.

Po teorinės dalies, prasidėjus filmavimo periodui - trumpametražių filmų kūrimui - studentų įkvėpimu tapo pajūrio regionas su visais savo turtais. Filmavimo komandos įsikūrė ne tik visoje Neringoje, bet ir Kintuose, Švėkšnoje bei Šventojoje. Temos sukosi ne tik apie vėtrunges, kopų tvirtinimą, žvejų ir jų vaikų gyvenimą, bet ir kvepėjo ekstremalumu. Pavyzdžiui, kai kurios komandos kūrė filmus apie banglentininkus ar apie tai, kaip įveikti baimę šokant su parašiutu. "Nors šiemet kuriame dokumentiką, tačiau ji meninės krypties, todėl norėjome, kad žmonės pasireikštų, akcentavome, kad reikia ieškoti savo kino kalbos", - teigė I. Kurklietytė.

Kaip ir kiekvienais metais, po intensyvaus darbo visų dalyvių laukia pabaigos iškilmės, įvyks geriausių darbų apdovanojimai, jų kūrėjai gaus skulptoriaus Algirdo Kuzmos sukurtas "Žuvis". Režisierė, kaip visada, laikė paslaptyje, kokios šiemet bus "Žuvys", nes kiekvienais metais jos būna tokios pat skirtingos, kaip ir į Vasaros MEDIA studiją susirinkusi publika. Beje, laimėjusi komanda dar gaus ir 1 kilometrą "Kodak" kino juostos. "Tai tarsi įpareigojimas kartu sukurti dar vieną filmą", - šypsojosi I. Kurklietytė.

DĖSTYTOJAI. Suvažiavusiems studentams dėstė ir savo patirtimi dalinosi kino profesionalai iš viso pasaulio.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder