"Žemaičių dūdų šventė 2008“

"Žemaičių dūdų šventė 2008“

Jau dvyliktąjį kartą į Mažeikius atkeliauja "Žemaičių dūdų šventė 2008“. Jos aidai nuskambės birželio 6-7 dienomis. Ir vėl smagi pučiamųjų instrumentų orkestrų muzika gaus gatvėse, skveruose, įspūdingas kolektyvų koncertas kvies mažeikiškius ir jų svečius į miesto parko stadioną.

"Žemaičių dūdų šventė“ - tai lyg respublikinės dainų šventės tąsa. Tai išskirtinis renginys, kuriame dalyvauja kariniai, profesionalūs ir mėgėjų pučiamųjų instrumentų orkestrai, atliekantys ne tik pavienius kūrinius, bet ir jungtinius (jaunimas, profesionalūs, kariniai ir visų šventės dalyvių jungtinis orkestras atlieka bendrą programą).

Tradicinė "Žemaičių dūdų šventė“ pirmą kartą organizuota prieš 30 metų – 1978-aisiais. Renginio sumanytojas ir režisierius – R. Songaila. Tada dalyvavo 8 dūdų orkestrai, dainavo vaikų ir suaugusiųjų chorai. 1979 metais į antrąją eksperimentinę šokių ir "Žemaičių dūdų šventę“ susirinko apie 2000 dalyvių: šokėjų ir dūdų orkestrų kolektyvai iš Šiaulių, Raseinių, Akmenės, Radviliškio, Telšių bei Kelmės, svečiai iš Latvijos ir Estijos. Mažeikiškiams pamėgus šią šventę, nutarta ją organizuoti kas dvejus, o vėliau kas trejus metus.

Šiai šventei kompozitorius A. Raudonikis specialiai sukūrė "Žemaičių maršą“, kuriame skamba dainos "Kur Šatrija, Rambynas“ melodija. Nuo trečiosios šventės vyriausiuoju meno vadovu ir dirigentu yra Lietuvos karinių orkestrų skyriaus vedėjas dimisijos majoras Justinas Jonušas.

Šiais metais "Žemaičių dūdų šventėje“ dalyvaus svečiai iš Olandijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Italijos ir Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestrai: Lietuvos kariuomenės, Oro pajėgų, Sausumos pajėgų, Jūrų pajėgų orkestrai, KASP bigbendas, Lietuvos Valstybinis orkestras "Trimitas“, Panevėžio orkestras "Garsas“, Šiaulių miesto orkestras "Šiauliai“, Jurbarko kultūros centro orkestras "Bišpilis“, Plungės kultūros centro ir M.Oginskio meno mokyklos orkestrai, Palangos orkestras, Telšių, Sedos, Mažeikių, Raseinių, muzikos mokyklų orkestrai, Skuodo, Rietavo, Gargždų, Šilutės meno mokyklų orkestrai, Mažeikių rajono šokių kolektyvai, dainininkai Edmundas Kučinskas, Povilas Meškėla, pop šou grupė "Lietutis“.

"Vakarų ekspreso" inf.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder