Algirdas Kaušpėdas: "Antis" nesiruošia nei mirti, nei nusižudyti"

Algirdas Kaušpėdas: "Antis" nesiruošia nei mirti, nei nusižudyti"

Šiandien vakare Trakų pilyje vienu iš Lietuvos Nepriklausomybės šauklių buvusi roko grupė "Antis" sugros savo atsisveikinimo koncertą. Apie tai, kad jis bus skirtas atsisveikinti, grupė netikėtai pranešė birželio 22-ąją - iki tol buvo skelbta, kad tai bus "pagrindinis šių metų "Anties" koncertinis pasirodymas".

Atsisveikinimo išvakarėse "Vakarų ekspreso" pakalbintas "Anties" lyderis, architektas Algirdas Kaušpėdas pripažino, kad kol kas apie grupės išsiskyrimo poveikį jam pačiam gali pasakyti tik "taip reikia" ir "labai gaila". Teisingi atsakymai, jo nuomone, ateis vėliau.

Savo knygoje "Antiška" rašydamas apie tai, kodėl devyniasdešimtųjų gale "Antis" nutraukė veiklą, minėjote, kad ją tada ištiko mažytis "tamsos atėjimas". Kas nutiko dabar, kai taip netikėtai pranešėte apie atsisveikinimą?

"Anties" sprendimas baigti koncertinę veiklą (skirtingai nuo Didžiosios Britanijos sprendimo pasitraukti iš Europos Sąjungos, kas man iš tiesų primena "tamsos atėjimą") yra logiškas, dėsningas ir savalaikis. Po trisdešimtmečio jubiliejinių koncertų "Zombiai atrieda atidunda" 2014 metų gale iškilo klausimas: kas toliau? Tapo aišku, kad ruošti naują programą nerealu, nes visi "antiečiai" turi savo asmeninius planus ir "Ančiai" laiko nelieka. O ir aš apsikrovęs architektūriniais projektais, visuomeniniais įsipareigojimais, kelionių planais... Nusprendėme oriai baigti koncertinę veiklą Trakuose.

Toje pačioje knygoje rašėte, kad Jūsų planuose tikrai nėra jokio paskutinio atsisveikinimo koncerto, nes nelaikote savęs Virgilijumi Noreika. O dabar - ir paskutinis koncertas, ir kartu su Virgilijumi Noreika. Likimo ironija?

Gyvenimas tuo ir įdomus, kad yra nenuspėjamas. Galėjome tyliai nebegroti, ir tiek žinių, bet pamanėme, kad jei daugiau nebegrosime, kodėl tai turime slėpti nuo savo gerbėjų? Atsisveikinkim! Driokstelkim kaip reikalas! Pakvieskim maestro Virgilijų Noreiką, kuris mums yra aukščiausio lygio muzikanto etalonas. Taigi, sugalvojome, kad, norint atsisveikinti, be Virgilijaus Noreikos - "nė iš vietos". Kreipiausi į gerbiamą maestro dėl dalyvavimo koncerte ir jis sutiko.

Žodžiu, kalbėti, o ypač rašyti reikia labai atsakingai - ką pasėsi, tą ir pjausi (šypsosi. - Autor. past.).

2006-ųjų pabaigoje atsikūrusi "Antis" sėkmingai reaktualizavosi ir netapo vien tik senas dainas grojančia grupe. Kas, Jūsų nuomone, lėmė tai, kad užsiauginote naują gerbėjų kartą?

Lėmė mūsų pačių noras atsinaujinti. Naujos dainos atvėrė duris naujiems klausytojams, naujai kartai. Išleidome tris naujus albumus ir tuo labai didžiuojamės. Šiandien, paspartėjus gyvenimui iki nuolatinio bėgimo, žvelgdamas atgal stebiuosi, kaip, kokiu būdu mes tiek daug prikūrėm? Ko gero, noras kurti buvo toks didelis, kad sustabdė laiką (šypsosi. - Autor. past.).

Apie pirmąjį "Anties" atsisveikinimą su scena Rolandas Rastauskas rašė, kad tada "eidama gyventi tauta išsinešė "Antį". Atmintyje ir genuose. What a beautiful death!" Kaip manote, ar tą patį žmonės sakys ir apie liepos 6-ąją numatytą "Anties" "mirtį"?

1990 metų rudenį triumfališkai gastroliavome JAV lietuviams ir dar nežinojome, kas nutiks grįžus, o nutiko 1991-ųjų sausio įvykiai, blokada ir kiti išbandymai. "Antis" liko nebereikalinga ir ištirpo žavingų Sąjūdžio laikų prisiminimuose. "Antis" nemirė, bet gražiai užmigo žiemos miegu...

2016-ųjų liepos šeštąją "Antis" nesiruošia nei mirti, nei nusižudyti. "Antis" daugiau nebekoncertuos. Tačiau išlieka daug leidybinių projektų: "Geriausių dainų albumas NR.2", roko operos "Zuikis Pleibojus" DVD, kiti sumanymai.

Buvo skelbta, kad koncerte Trakuose atliksite ir naują dainą. Apie ką ji?

Daina "Per amžius su Vyčiu už laisvą Tėvynę". Tekstas - mano, o muziką sukūrė jaunas ir talentingas kompozitorius Kristupas Bubnelis. Tai daina, kviečianti susimąstyti apie savo garbę ir garbės simbolius:

Atsimerkime atradę orumą,
Sugrąžinkime Tėvynei karūną,
Susiburkime, kas Lietuvą myli -
Atstatykim Gedimino pilį!

GYVUOS. Nors "Antis", per kurią Algirdas Kaušpėdas iškėlė idėją Vilniuje atstatyti Aukštutinę pilį, nebekoncertuos, grupės lyderis sako, jog ši mintis išliks gyva - yra sukurta architektų, istorikų ir visuomenininkų darbo grupė, ruošianti visuomenei savo viziją. "Esame pačioje pradžioje, sutikome daug pasipriešinimo iš formalių institucijų, bet nesiruošiame pasiduoti - šiandieninė piliakalnio ir pilies būklė kelia didžiulį nerimą", - sako A. Kaušpėdas.


Ar padarysite dovaną gerbėjams - gal paskutinis koncertas bus išleistas CD ir DVD?

Manau, kad toks DVD tikrai bus išleistas. Koncertą aštuoniomis kamerom filmuos LRT. "Antis" turi tradiciją kiekvieną reikšmingą koncertą nufilmuoti ir įrašyti kokybišką garsą. Tikiuosi, kad ir Trakų koncertas išliks kaip puikus meninis dokumentas.

Beveik prieš porą metų interviu "Vakarų ekspresui" sakėte, kad "visos galimybės, atsiveriančios per muziką, leidžia plačiau pažinti pasaulį, pamatyti mūsų visuomenę giliau, žinoti daugiau, o tai architektūrai tiktai padeda". Ar nebelikus "Anties" Jums bus sunkiau?

Mano gyvenime buvo daug permainų. Vienas sukūriau pats, kitas - likimas. Prisipažinsiu - man reikia permainų, ir nors su jomis visada iškyla daug klausimų, noriu gyventi proaktyviai. "Antis" niekur nedings iš mano gyvenimo - tiesiog ji taps brangia praeitimi. Baigėsi svarbus gyvenimo skirsnis ir reikia drįsti jį palikti. Dažni klausimai, kuriuos girdžiu šiandien: "kodėl?" ir "ar negaila?" Teisingi atsakymai ateis vėliau. Šiandien tegaliu atsakyti: "taip reikia" ir "labai gaila..."

Atsisveikinimo laiške "Anties" fanams linkite "nepamiršti mūsų muzikos ir kartu palaikyti naujas, jaunas muzikos grupes, kad Lietuvoje niekada neišnyktų gera muzika!" Kas Jus džiugina šiandieninėje Lietuvos muzikos padangėje?

Muzika reikalauja ne tik talento, bet ir didelio išmanymo, užsispyrimo, kantrybės. Mane labai džiugina Donatas Montvydas. Kartu ruošėme "Anties" koncertą Trakuose. Įsitikinau, kaip atsakingai ir kūrybingai Donatas dirba. Štai tokių pergalingos dvasios jaunuolių nepaprastai reikia Lietuvai.

"Antis" Jūsų lūpomis iškėlė idėją Vilniuje atstatyti Aukštutinę pilį. Ar nelikus grupės pats ir toliau propaguosite šią idėją?

Vilniaus Aukštutinės pilies atstatymo idėja tebegyva. Yra sukurta architektų, istorikų ir visuomenininkų darbo grupė, kuri ruošia visuomenei savo viziją - planą atstatyti Gedimino pilį. Laukia ilga ir įdomi diskusija: kodėl, kaip ir kada atstatysime pilį. Esame pačioje pradžioje, sutikome daug pasipriešinimo iš formalių institucijų, bet nesiruošiame pasiduoti - šiandieninė piliakalnio ir pilies būklė kelia didžiulį nerimą.

Prieš porą metų dalindamasi mintimis apie savo svajones sakėte, kad norėtumėte parašyti knygą anglų kalba apie lietuvišką darnią gyvenamąją architektūrą bei apibendrinti visas savo paskaitas, pranešimus, kurie galėtų virsti žaisminga, balansuojančia ant juodo humoro ribos, "antiška" beletristika. Ar šios svajonės jau pildosi, o gal dabar turite ir dar kokių nors naujų?

Iš tiesų svajonių turiu daug, bet kam apie svajones daug kalbėti? Geriau jas įgyvendinti.

"Tegyvuoja mintys, kurias galvojame! Tegyvuoja žodžiai, kuriuos kalbame! Tegyvuoja Ančių dainos! Būkim sveiki, bičiuliai!" Taip baigiasi Jūsų grupės atsisveikinimo laiškas fanams. O ko paskutinį kartą kaip "Anties" lyderis palinkėtumėte Lietuvai, kurios laisvės šaukliu buvo tapusi ir "Antis"?

Lietuvai linkiu bendrabūvio gėrio! Muzika, menas, kūryba suartina žmones. Tad dainuokime, grokime, šokime, svajokime, bendraukime, dalinkimės, džiaukimės laisve, kurkime puikią šalį!

"Anties" atsisveikinimo laiškas

Atėjo laikas prisipažinti, kad mes, lietuvių roko grupė "Antis", 2016 metų liepos 6 dieną kartu su Lietuva sugiedoję mūsų šalies himną, pabaigsime savo koncertinę veiklą.
Norime padėkoti visiems "Anties" gerbėjams už ištikimybę, pasitikėjimą, nuolatinį dėmesį ir meilę. Kartu mes praleidome ne vieną nuostabų vakarą ir ne vieną audringą naktį! Nuo tolimų ir baugių 1984-ųjų iki šios dienos - visada stengiamės dalintis savo idėjomis, aistromis, muzikavimo džiaugsmu ir tikėjimu ateitimi. Mums teko didelė garbė 1987-1989 metais "Roko maršuose" kelti Lietuvą Laisvės sąjūdžiui.
Nuo 2007 metų, vėl suaktyvėjus "Ančiai", iki šios dienos surengėme 87 koncertus, kuriuose dalyvavo šimtai tūkstančių klausytojų. Niekada nesitikėjome, kad naujametinis Kauno muzikuojančių architektų pokštas - "Antis" - taps tokiu svarbiu mūsų gyvenimo reiškiniu ir bendrabūvio gėrio šaltiniu. Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad mums tai nutiko!
"Antis" atsisveikina su scena ir tai ne marketinginis pokštas - "Antis" daugiau nebegrįš. Kita vertus, kol dar nevėlu, būtų negražu nepakviesti visų grupės bičiulių liepos 5 dieną Trakų pilyje pasiklausyti "Anties" atsisveikinimo koncerto, į kurį sudėsime tai, ką galime geriausio.
Visa kada nors baigiasi, bet pozityviame mene, kaip pasakoje, svarbi laiminga pabaiga. "Antis" pasistengs baigti savo muzikinę kelionę oriai, puikios muzikinės formos, su dideliu trenksmu ir nenuvylusi gerbėjų!
Linkime "Anties" fanams nepamiršti mūsų muzikos ir kartu palaikyti naujas, jaunas muzikos grupes, kad Lietuvoje niekada neišnyktų gera muzika!
Tegyvuoja mintys, kurias galvojame!
Tegyvuoja žodžiai, kuriuos kalbame!
Tegyvuoja Ančių dainos!
Būkim sveiki, bičiuliai!

Komentarai

Ieva Baranauskaitė
Ačiū, kad užauginot, visuomet liksit autoritetingu pavyzdžiu!
Mantas Mažuolis
Jeigu taip atsisveikinsit kaip SEL'as, tai viskas okey.
Vaida Pelėda
Visų laikų grupė!!!
Justinas Čičinskas
Išeiti oriai, šlovės viršūnėje. Ačiū už viską. Už gražias dainas, nerealią muziką. "Antis" - vienas šauniausių muzikinių teatrų.
Iveta Gedvilaitė
Ačiū, kad leidote mano vaikystei būti nepakartojamai!
Marijus Gudynas
AČIŪ!!! Jūs buvot viena geriausių dovanų, tekusių Lietuvai! AČIŪ! AČIŪ! AČIŪ!
Nora Uzdilaitė
Kodėl, nors ir man 10 m.? Jūs mano dievaičiai.
Aistė Bartulytė
Liksite amžini ausyse ir širdyse. Jūs buvote ir liksite pirma išskirtinė puiki lietuviška grupė mano gyvenime, kai nuėjau į Jūsų koncertą B. Dvariono muzikos mokykloje 198...(6/7/8)? Nuo tada tapau RIMTA :) Ačiū!
Ra Ne
Gerai padirbėjote, bičiuliai, visada išliksite ne metraščiuose, bet ir mūsų mintyse ir širdyse. Ilgų ir stiprybės metų!
Alvyga Zmejevskienė
Kaip gaila... Kaipgi mes - be muzikos ir reginių revoliucionierių??? Gyvenimas Lietuvoje taps dar nuobodesnis...

Iš "Anties" FB paskyros

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder