Baltijos kelio 30-mečiui sukūrė 30 eglučių

Baltijos kelio 30-mečiui sukūrė 30 eglučių

Lietuvos, Latvijos ir Estijos floristai surengė įspūdingą bendrą parodą "Medis. Eglė. Žiema", kuri kitą savaitgalį atkeliaus ir į Klaipėdą. Baltijos kelio 30-mečiui dedikuotoje parodoje eksponuojama 30 nuostabių floristinių kompozicijų, interpretuojančių Kalėdų eglutės temą.

Klaipėdoje Baltijos floristų paroda bus atidaryta gruodžio 6 d. Imanuelio Kanto bibliotekos Girulių skyriuje. Pirmasis parodos pristatymas jau įvyko Rygoje, o gruodžio 14 d. iš Klaipėdos eglutės iškeliaus į Estiją, Tartu miestą.

Pasak parodos Klaipėdoje kuratoriaus, floristo Sigito Kaminsko, tai pirmoji bendra visų trijų Baltijos šalių floristų paroda. "Jos idėja kilo Latvijos floristų asociacijai. Į kvietimą dalyvauti parodoje atsiliepė 25 floristai ir visų trijų šalių. Tad buvo labai įdomu pamatyti, kaip kuria kaimyninių šalių meistrai. Gera matyti, jog visiems Baltijos šalių floristams artimas natūralizmas, dominuoja gamtinės medžiagos. Parodoje nėra kiniško plastiko, "rožinės mados" tendencijų, kurios diktuojamos tik tam, kad žmonės patuštintų pinigines, pirkdami naujus papuošimus ir žaislus", - komentavo floristas.

Baltijos šalių floristų kūrinių ekspozicija, anot pašnekovo, atskleidžia, kokios neribotos yra kūrybinės žmogaus galimybės. "Manau, kad kiekvienas žmogus gali sukurti originalią kalėdinę kompoziciją iš gamtinių medžiagų. Tam reikia tik noro ir laiko. Tegu ši paroda taps įkvėpimo šaltiniu klaipėdiečiams", - linkėjo S. Kaminskas, kviesdamas aplankyti parodą "Medis. Eglė. Žiema". Beje, gruodžio 6 d. kartu su floristų kūriniais Girulių bibliotekoje bus pristatyta ir Dalios Kirkutienės suaugusiųjų dailės studijos dalyvių paroda.

Pats S. Kaminskas savo kūrybą demonstruoja abiejose šiose parodose. "Tapyba man - kaip žaidimas, saviraiška", - kuklinasis pašnekovas. - Floristikos parodai pateikiau du kūrinius: viena mano eglė - eksperimentinė. Jos kompoziciją papildžiau svogūninių amarilių dėžutėmis. Kai paroda buvo pristatoma Rygoje, jie tik pradėjo augti, Klaipėdoje juos matysime jau ūgtelėjusius, o pražysti šios gėlės turėtų Estijoje. Kita eglutė mano eglutė - natūralistinė. Kalėdos man - sena tradicinė šventė, norisi puoselėti tradicijas ir kuriant šventinį namų dekorą. Eglutė - man vienas iš tos tradicijos simbolių", - sakė S. Kaminskas ir prisipažino, jog namuose prieš šventes puošia tradicinę eglutę.

"Eglutės norisi sūnui, kuriam aštuoneri metai, o man pakaktų ir eglės ar pušies šakelės, gyvo augalo, pavyzdžiui, amarilio, kuris kaip tik per Kalėdas pradeda augti, žydėti ir žydi iki pat pavasario. Matyti šį procesą - man didžiausia šventė. Jis man yra atgimimo, saulės sugrįžimo simbolis. Juk Kalėdos - tai sielos šventė", - kalbėjo S. Kaminskas.

PROGA. Baltijos kelio 30-mečio proga Lietuvos, Latvijos ir Estijos floristai surengė bendrą parodą, kurioje pristato 30 kompozicijų kalėdinės eglutės tema.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder