„Apocalyptica“ didesnio skirtumo tarp metalo ir klasikos nemato

„Apocalyptica“ didesnio skirtumo tarp metalo ir klasikos nemato

Prieš 20 m. ilgaplaukiai suomiai su violončelėmis nustebino pasaulį kai „Metallicos“ kūriniams suteikė visiškai naują skambesį. Debiutinio albumo jubiliejų lietuvių mėgiama Apocalyptica“ spalio pabaigoje – lapkričio pradžioje paminės koncertiniu turu.

Skaičiuojama, kad Suomija pasaulyje pirmauja pagal metalo grupių skaičių, todėl nieko keisto, kad net ir klasikinės muzikos atstovai čia yra pamišę dėl sunkiosios muzikos. „Tai tikriausiai dėl klimato. Čia Suomijoje žmonėms susikuka galvos, mat žiemą nėra saulės šviesos, o vasarą tamsos“, – suomių meilę sunkiajai muzikai linksmai aiškino „Apocalyptica“ narys Eicca Toppinenas.

Muzikantas ir trys jo koledžo draugai prieš du dešimtmečius bendrabučio kambaryje ir studentų vakarėliuose kartu pradėjo groti metalo ir sunkiojo roko dainas. Daugybę metų sunkiąją muziką į klasiką adaptuojantys atlikėjai mato daugiau šių muzikos stilių panašumų nei skirtumų.

„Kai kurie klasikinės muzikos kūriniai yra tokie stiprūs, tiesiog bombarduojantys, o metalas skleidžią tokią pačią didžiulę energiją. Dauguma muzikos stilių turi kažką panašaus. Tu gali gauti tas pačias emocijas klausydamas skirtingų žanrų muziką. Juk muzika turi vieną sielą, nesvarbu ar tai klasika, pop ar metalas“, – kalbėjo „Apocalyptica“ narys.

Būtent 36 m. skaičiuojanti legendinė Larso Ulricho suburta metalo grupė „Metallica“ įkvėpė suomių kvarteto narį. „Būdamas trylikos išgirdau dainą „Orion“ ir ji mane supurtė iki sielos gelmių. Nuo tada tapau sunkiosios muzikos gerbėju. „Metallica“ yra išties ypatinga. Ji turi anarchistinį sunkiojo metalo skambesį, tačiau galima jausti ir gražią harmoniją“, – apie savo dievaičius pasakojo suomis.

Subūręs draugėm studijų draugus E. Toppinenas gavo pasiūlymą išleisti albumą. Šiuo metu daugybę albumų pardavę ir gerbėjų armiją turinti grupė tada siūlymą palaikė pokštu. „Mes galvojome, kad galbūt sugebėsime parduoti 1000 albumo kopijų Suomijoje, o viskas išėjo taip, kad pirmo albumo „Plays Metallica by Four Cellos“ pardavimai viršijo milijoną kopijų, kiekviename kontinente surengėme 1500 pasirodymų“, – iš pradžių savo sėkme negalėjo patikėti E. Toppinenas.

Neilgai trukus apie violončelėmis grojančius suomius sužinojo ir patys legendinės amerikiečių grupės nariai, kurie apsilankė jų koncerte. „Pamenu, kad 1996 m. „Metallica“ atėjo mūsų paklausyti ir tai buvo vos penktas mūsų pasirodymas po albumo išleidimo. Jiems labai patiko ir nuo to laiko mes apšildėme daugybę jų koncertų“, – prisiminė „Apocalypticos“ narys.

„Apocalyptica“ netgi grojo „Metallicos“ 30 m. jubiliejaus koncerte San Franciske. Sėkmė įkvėpė suomius išleisti antrą albumą „Inquisition Symphony“, kuriame buvo keturi „Matallicos“ kūriniai ir kitų grupių perkurtos dainos. 2011 m. grupė nusprendė ieškoti savo identiteto ir išleido savos kūrybos dainų. Vėliau kvartetas bendradarbiavo ir įrašė kūrinius su grupės „Bush“ lyderiu Gavinu Rossdeilu, „Rammstein“ nariu Tillu Lindemannu, Deivu Lombardo, o 2008 m. išleistas singlas „I Don't Care“ su Adamu Gontieru net metus išbuvo JAV roko dainų sąraše.

Be „Apocalypticos“ suomiai niekada neužmiršo klasikinės muzikos. Grupės nariai visą laiką dirbo su įvairiais orkestrais, o E. Toppinenas ir Perttu Kivilaakso net prisidėjo prie operos „Indigo“ parašymo. Kūrinys Suomijos nacionaliniame operos teatre buvo parodytas pernai.

Visgi šiuo metu „Apocalyptica“ koncentruojasi į savo koncertinį turą, skirtą pirmojo albumo „Plays Metallica by Four Cellos“ dvidešimtmečiui. „Pirmoje savo koncerto dalyje grojame visas albumo dainas. Vėliau mūsų būgnininkas Mikko atlieką unikalią perkusijos partiją, tačiau visas dėmesys yra skirtas „Metallicos“ kūriniams. Šis koncertinis turas – grįžimas prie savo šaknų“, – koncertinio turo, į kurį įtrauka ir mūsų šalis, detales atskleidė grupės narys.

„Apocalyptica“ spalio 30 d. pasirodys Vilniaus koncertų salėje „Compensa“, spalio 31 d. – Kauno „Žalgirio“ arenoje, o lapkričio 2 d. – Klaipėdos „Švyturio“ arenoje. Bilietus platina bilietai.lt.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder