Gyvosios istorijos festivalis žemaičių dvasią žadins ant piliakalnio Kartenoje

Gyvosios istorijos festivalis žemaičių dvasią žadins ant piliakalnio Kartenoje

Didingos kuršių ir žemaičių praeities dvasia atgimstantis Kartenos piliakalnis rugpjūčio 2–3 dienomis vilios tūkstančius smalsuolių sugrįžti į tolimą Žemaitijos krašto praeitį. Netoli pajūrio esančiame Kartenos miestelyje rengiamas festivalis iki šiol pritraukė per 3 tūkstančius atvykėlių. Šiemet savo ketvirtąją vasarą pasitinkantis ir į dviejų dienų renginį išaugęs festivalis žiūrovus perkels į XV amžiaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Žemaičių seniūniją, kurioje visų lauks viduramžių miestelis. Miestelyje įsikurs ne tik amatų ir kūrybinės dirbtuvės, bet ir dviejų dalių karo stovykla: vienoje telksis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenė, kitoje stovyklos dalyje susiburs Vokiečių Ordino riteriai su svečiais iš Vakarų Europos. Abiejose stovyklose kunkuliuos besiruošiančių kovai karių šurmulys ir žvangės ginklai.

Festivalyje veiks interaktyvios ginkluotės ir šarvuotės ekspozicijos. Jose kiekvienas lankytojas turės galimybę pasimatuoti viduramžių žemaičių šarvus ar nusifotografuoti su riteriais, išbandyti savo rankos miklumą ir akies taiklumą svaidydamas į taikinį kovos kirvį ar ietį.

Viena iš patraukliausių festivalio atrakcijų–veiksmo filmus primenančios riterių kautynės. Jų metu bus pristatyta Lietuvos ir Vokiečių Ordino šarvuotė bei ginkluotė, kovos būdai.

Žiūrovai susipažins su skirtingų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės regionų – žemaičių, lietuvių ir rusėnų – ginklų ypatybėmis, visomis iki šiol atkurtos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės rūšimis, karių asmenine ginkluote: nuo šauktinio pėstininko iki didžiojo kunigaikščio. Įdomiausia tai, kad pirmą kartą Žemaitijos regione Kartenos festivalio žiūrovams bus pristatyti unikalūs Žemaitijos ir didžiojo Lietuvos kunigaikščio Kęstučio bei jo sūnaus Vytauto Didžiojo šarvuotės komplektai, atkurti pagal 1379 metų oficialius jų antspaudus.

Paklaustas, kuo išskirtinis šiemet bus Kartenos festivalis, festivalio sumanytojas Salantų regioninio parko direkcijos direktorius Modestas Šečkus tikino, jog į festivalio kūrybinį darbą šiais metais buvo įtraukta ir vietos bendruomenė, kurios dėka festivalis tapo dviejų dienų ir gali pasigirti įvairių veiklų gausa.

Pageidaujantieji galės savo jėgas išbandyti futbolo rungtynėse bei virvės traukimo varžybose. Atvykusias šeimas ir pavienius lankytojus pasitiks lietuvių senųjų lauko žaidimų kiemas bei klojimo teatras.

Festivalio koncertinė programa bus pritaikyta įvairaus amžiaus ir skonio klausytojui: rugpjūčio 2 d. Kartenos piliakalnį sudrebins ekstravagantiškasis Saulius Prūsaitis, o rugpjūčio 3 d. koncertuos balsingi folkloro kolektyvai iš visos Žemaitijos bei Saulius Petreikis su grupe, kurie padovanos programą, skirtą Kartenos festivalio lankytojams.

Festivalio kulminacija – išskirtinė ir niekur kitur pasaulyje neregėta, kvapą gniaužianti šviesos instaliacija ant Kartenos piliakalnio, kuri nukels į tolimosios kuršių genties ir žemaičių praeities klodus bei primins baltiškąsias žemaičių šaknis. Tradiciniu tapusio Kartenos festivalio tikslas – žadinti pasididžiavimą savo tautos ir kilties didinga praeitimi ir kultūriniu palikimu. Šiemet jis skiriamas Žemaitijos ir Vietovardžių metams.

Festivalis yra nemokamas ir atviras visiems.

#Kartenosfestivalis2019

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder