Jubiliejinei Vakarų krašto šventei pasiruošė ne visi

Jubiliejinei Vakarų krašto šventei pasiruošė ne visi

Klaipėdoje, Vasaros estradoje, birželio 11-osios vakarą gražiausiais lietuviškų dainų žodžiais, tautiška muzika ir šokiais skamba Lietuvos Vakarų krašto dainų šventė, skirta Mažosios Lietuvos dainų šventės 90-mečiui.

Į jubiliejinę šventę, kuri vyko dvi savaitgalio dienas, suvažiavo daugiau kaip 7 tūkstančiai tautinę dainą, šokį ir muziką puoselėjančių žmonių iš visos Lietuvos. Šeštadienį kolektyvai džiugino klaipėdiečius ir miesto svečius, koncertais uostamiesčio aikštėse ir skveruose, o sekmadienį iškilminga šventės dalyvių eisena centrine Klaipėdos gatve pajudėjo į tradicinę dainų švenčių erdvę - Vasaros estradą.

Prie paminklinio akmens, skirto Mažosios Lietuvos dainų švenčių puoselėtojams, kuris buvo atidengtas minint šventės 80-metį eisenos dalyviai padėjo gėlių. Vasaros koncertų estradoje, skelbiant 90-tosios Lietuvos Vakarų krašto dainų šventės pradžią, pagerbta šventės vėliava, uždegta ugnis ir sugiedota "Tautinė giesmė".

Išskirtinis dėmesys ir pagarba šventės atidarymo ceremonijoje skirta folkloro ansamblių vadovei, Klaipėdos universiteto docentei Irenai Nakienei. Už nuopelnus tautinei kultūrai jai įteiktas Lietuvos liaudies kultūros centro apdovanojimas "Aukso paukštė", o Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas įteikė I. Nakienei simbolinį Klaipėdos miesto herbą. I. Nakienė už įvertinimą padėkojo Sigito Gedos poezijos posmais, pažymėjo, jog tradicinėje lietuvių kultūroje paukštis yra tarpininkas tarp dangaus ir žemės, o krikščioniškoje kultūroje šventa dvasia. "Mano rankose šventas paukštis. Sveikindama visus dainų šventės dalyvius norėčiau išdalinti šio paukščio plunksnas visiems čia esantiems, kad tik nenutiltų liaudies dainos. Linkiu, kad lietuviškos dainos sugrįžtų į mokyklą, nes jau karta užaugo su angliškais žodžiais lūpose", - kalbėjo folkloro puoselėtoja.

Ir skrido lietuviška daina tarsi paukštė iš Vasaros estrados, sukosi tautinių šokių rateliai, skambėjo muzika. Scenoje pasirodė 260 meno kolektyvų - chorų, etnografinių ir folkloro ansamblių, liaudies instrumentų orkestrų ir šokėjų grupių.

"Nepaisant techninių organizacinių nesklandumų, esame labai patenkinti, matydami šią daugiatūkstantinę minią iš visos Lietuvos tiek vaikų, tiesk, suaugusiųjų, kurie myli liaudies dainą, šokį ir muziką ir puoselėja mūsų tradicijas. Tai teikia vilčių, kad ateityje mes turėsime ne tik klestinčią ekonomiką, bet ir kultūrą ne tik mūsų regione, bet ir visoje Lietuvoje", - viltingai kalbėjo Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis.

Apmaudu, kad techniniai nesklandumai, tampa kone neatsiejama visų Klaipėdos vasaros estradoje vykstančių dainų švenčių palydovais. Šįsyk šventės išvakarėse paaiškėjo, jog prieš masinį renginį nebuvo sutvarkyti Vasaros estrados želdiniai. Prižėlusias usnis ir kitas žoles šventės vietoje kelios moterėlės rovė jau besirenkant į šventės dalyviams. Po to, kai buvo nuardyta dalis Vasaros estrados žiūrovų kėdžių, nepasirūpinta pakankamu sėdimų vietų skaičiumi ir didelė dalis žiūrovų stebėjo renginį stovėdami.

Žinia, jog ateityje ruošiamasi Klaipėdos vasaros estradą rekonstruoti. Pasak N. Lendraičio, Klaipėdos savivaldybės administracijos specialistai jau yra parengę sąlygas Klaipėdos vasaros estrados architektūrinės idėjos konkursui, kurį paskelbti tikimasi už poros mėnesių. "Tikiu, kad ši erdvė bus sutvarkyta tinkamai ir ateityje tarnaus pagal paskirtį", - pažymėjo Kultūros skyriaus vedėjas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder