Klaipėdos vokiečiai džiaugėsi tarptautiniu projektu

Klaipėdos vokiečiai džiaugėsi tarptautiniu projektu

Klaipėdos krašto vokiečių bendruomenė pristatė tarptautinį projektą „Mes – trečioji karta“ ir kvietė diskutuoti apie vokiečių kalbos įtaką jų tautinio identiteto formavimuisi. Tokia idėja gimė Prahoje, o šiais metais prie jos prisijungė ir Baltijos šalys. Geothe‘s instituto organizuojamo projekto tikslas - atkreipti dėmesį į trečiąją vokiečių tautinės mažumos kartą, pasidalinti 18 – 40 metų amžiaus žmonių patirtimi puoselėjant gimtąją kalbą.

Ievos Simonaitytės bibliotekoje, Gerlacho palėpėje, susirinkusiems renginio svečiams buvo parodyti du videoportretai. Pagal Klaipėdos Vokiečių Bendrijos atstovų - Indrės Norvilienės ir Arnold Piklaps parašytas esė buvo sukurti trumpi filmukai, kuriuose abu pasakojo apie savo vokiškas šaknis, gyvenimą Klaipėdoje, atskleidė, ką jiems reiškia tautinis identitetas, kada ir kaip pradėjo mokytis vokiečių kalbos.

Po videoportretų pristatymo Klaipėdos vokiečių bendrijos ir Simono Dacho namų kultūros projektų vadovė Rasa Miuller kvietė renginį pratęsti atvira diskusija. Prie jos prisijungė trečiosios kartos atstovai – filmukuose matyti Indrė Norvilienė ir Arnold Piklaps, ką tik Klaipėdos Hermano Zudermano gimnaziją baigusi Gabija Norkutė ir Vokiečių bendrijos pirmininkė Magdalena Piklaps.

Diskusijos dalyviai prisipažino, jog nepaisant to, kad visą gyvenimą praleido Lietuvoje, ir gimtine laiko Klaipėdos kraštą, vis dėlto save vadina vokiečiais. Jie teigia, kad tautinio identiteto formavimosi ramstis - ne vien vokiečių kalba, bet ir religija, kultūrinis palikimas bei vokiškų tradicijų puoselėjimas. Klaipėdos Vokiečių Bendrijos nariai atvirai dalinosi prisiminimais apie laikmetį, kai bijodavo net namuose kalbėti gimtąja kalba, M. Piklaps pasakojo ir apie mėginimus po karo atgaivinti kultūrą Klaipėdoje – dėl to buvo įkurta ir šiandieninė H. Zudermano tautinių mažumų gimnazija, ne tik lietuvių, bet ir vokiečių kalbomis lankomas evangelikų liuteronų pamaldas ir švenčiamas pagrindines vokiškas šventes.

Renginio svečius vokiškomis dainomis džiugino Klaipėdos vokiečių bendrijos choras ir H. Zudermano gimnazijos auklėtiniai. Jam pasibaigus, malonius pokalbius renginio organizatoriai kvietė pratęsti ir neoficialioje aplinkoje.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder