Koncerte - stebinantys „Arfos ir vario dialogai“

Koncerte - stebinantys „Arfos ir vario dialogai“

Gegužės 28 dieną, antradienį, 18 valandą Koncertų salės I aukšto fojė „Arfos ir vario dialogai“ nustebins netikėtais tembriniais deriniais. Išskirtinę programą klausytojams parengė Klaipėdos brass kvintetas: Vilmantas Bružas (meno vadovas, trimitas), Alius Maknavičius (trimitas), Steponas Sugintas (trombonas), Algirdas Ulteravičius (valtorna), Jurgis Dargis (tūba) ir arfininkė Giedrė Šiaulytė.

Iš pradžių Giedrė mokėsi groti kanklėmis Mažeikiuose ir Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijoje. Būdama ketvirtame kurse nusprendė kankles iškeisti į arfą ir netrukus jau studijavo Klaipėdos universiteto Menų fakulteto arfos klasėje. Baigusi mokslus Giedrė išvyko mokytis į Gracą (Austrija). Po to stažavosi Nacionalinėje Paryžiaus konservatorijoje, kur, pasak atlikėjos, įgijo neįkainojamų žinių. „Paryžiuje arfos specialybės mokymo lygis yra pats aukščiausias Europoje, todėl ten praleistas laikas man buvo labai vertingas…“ – viename interviu pasakojo Giedrė. Vėliau ji įstojo į Zalcburgo Mozarteum’ą, puikios arfos specialistės profesorės H. Storck klasę, kur įgijo arfos specialybės magistro laipsnį. Šiuo metu arfininkė gyvena Katovicuose ir dirba Lenkijos nacionalinio radijo simfoniniame orkestre.

Arfa yra vienas seniausių, sunkiausių ir brangiausių instrumentų. Giedrė sugebėjo savo lėšomis sutaupyti nemažą reikalingą sumą (30 tūkstančių eurų) ir įsigijo, pasak jos, lengviausią arfą, kuri sveria „vos“ 35 kilogramus.

Giedrė dirbo ir dėstytojos asistente, tad puikiai išmano grojimo arfa specifiką. Pasak jos, grojimo technika iš pažiūros tokiais panašiais instrumentais kaip kanklės ir arfa, išties labai skiriasi. Atlikėja tikina, kad tikrai nėra lengva groti tokiu dangišku instrumentu. Labai svarbu saugoti pirštus ir stuburą, patariama vengti buities darbų. Šiuo tikslu Giedrė kasdien atlieka specialius pratimus. Pasak jos, Lenkijoje labai rūpinamasi atlikėjais, todėl net sudaromos sąlygos nemokamai lankytis sporto klube.

Muzikė labai myli savo specialybę, tad įkvėpimo jai tikrai netrūksta. Ji dar tobulinasi privačiai Prancūzijoje, daug koncertuoja solo ir su įvairiais orkestrais Austrijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje.

Koncerto „Arfos ir vario dialogai“ programoje skambės kompozitorių Arnoldo Malcolmo, Luiso Spohro, Jean-Michel Damase, Tauro Adomavičiaus, Paulo Hindemito, Roberto Starero, Ekaterinos Walter-Küne, Jano Koetsierio originalūs trimito bei trombono kūriniai su arfa, solinės kompozicijos, arfos ir brass kvinteto ansambliai. Maloniai kviečiame!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder