"Šermukšnis" sužydėjo dvidešimtą kartą

"Šermukšnis" sužydėjo dvidešimtą kartą

Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos išvakarėse, liepos 5-ąją, prasidėjo jubiliejinis tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“. Atidarymo metu renginio vedėjai Simas Buziliauskas ir Vilija Gruodytė-Šeputienė pakvietė žiūrovus į tris dienas truksiantį festivalį, kuris jau dvidešimtą kartą stebins ypatingais tiek užsienio, tiek Lietuvos kūrėjų pasirodymais.

Organizatorius ir žiūrovus su šia teatro švente sveikinęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad gatvės teatrų festivalis reiškia, kad miestas tampa teatru, o gatvės, aikštės tampa scena.

"Tai teatras ateina pas kiekvieną į namus. Nebelaukia tik pas save namuose, bet ir ateina pas mus. Reikia tuo džiaugtis, tai puoselėti ir branginti. Jau dvidešimt kartų "Šermukšnis" sužydėjo ir kiekvieną kartą jo uogų skonis savitas, specifinis. Neabejoju, kad šiemet jis bus išskirtinis, jubiliejinis. Sveikinu organizatorius ir žiūrovus, nes pirmiausia, teatras yra mums", - kalbėjo meras.

Festivalio organizatoriaus Klaipėdos kultūros centro Žvejų rūmų direktorius Alvydas Lenkauskas sakė, kad gatvės teatras yra demokratijos apraiška Klaipėdos mieste.

Pirmieji festivalyje pasirodė svečiai iš Lenkijos – teatras "Mimo" su spektakliu "Komediantai". Po jų žiūrovų žvilgsnius kaustė išradingieji ispanų pasirodymai: "La Industrial Teatrera" ir jų spektaklis "Nublokštieji" bei Adrian Schvarzstein ir jo "Žaliasis žmogus".

Pirmąją festivalio dieną su trenksmu užbaigė svečiai iš Prancūzijos: trupė „Compagnie Bilbobasso“ su tango ant degančio smėlio "Polar" ir perkusininkų šou trupė "Les Commandos Percu" su "Ugnies koncertu" ir griausmingais fejerverkais.

Daug įvairių teatro veiklų ir įspūdingų pasirodymų laukia ir šeštadienį bei sekmadienį.

Festivalio sumanytojas ir organizatorius buvo Pilies teatro meno vadovas, režisierius Alvydas Vizgirda. Penkerius metus festivalis vyko kasmet, vėliau, pakitus gyvenimo sąlygoms, išnyko.

1995-aisiais metais jis atgimė kaip tarptautinis renginys. Jį organizavo Klaipėdos muzikos centras ir Pilies teatras. Festivalio laikas persikėlė iš rudens į pavasarį, todėl pasikeitė ir jo pavadinimas - tapo tiesiog "Šermukšnis".

2002-aisiais festivalis, persikėlęs į gatves, tapo neatsiejama Jūros šventės dalimi. Festivalio renginiai vyko senamiesčio gatvėse, ant Biržos tilto, prie laivo "Meridianas". "Šermukšnyje" buvo pristatomos karnavalinės eitynės, akcijos, improvizacijos, vaidinimai ir koncertai.

Nuo 2007 metų festivalis tapo atskira, nuo nieko nepriklausančia teatro švente. Organizuojamas kas dvejus metus vasarą Klaipėdoje. Jis vykdavo Klaipėdos pilies muziejuje ir senamiesčio gatvėse.

Nuo 2017-ųjų kultūros centras Žvejų rūmai ir jo suburta organizacinė komanda festivalį rengia miesto širdyje – Teatro aikštėje.

 

PROGRAMA

Liepos 6 d.

Karlskronos skvere

11.00–13.00 KLOUNŲ TEATRO STUDIJA „DULIDU“ (LIETUVA). EDUKACINĖS KLOUNADOS DIRBTUVĖLĖS

Teatro aikštėje

13.00 BRAM GRAAFLAND (NYDERLANDAI) – „VIRTUVĖS PRINCAS“

16.00 ŠV. GENEZIJAUS TRUPĖ (LIETUVA) – „KELIONĖ PER EUROPĄ Į KLAIPĖDĄ“

17.00 LA INDUSTRIAL TEATRERA (ISPANIJA) – „NUBLOKŠTIEJI“

18.00 BRAM GRAAFLAND (NYDERLANDAI) – „VIRTUVĖS PRINCAS“

18.30 ŠARKA- MOCKŪNAS-MILAŠIUS-NAUJOKAITIS (LIETUVA) – „KAUKSMAI IR KAUKAI“

Klaipėdos piliavietėje

22.30 ONDADURTO TEATRO (ITALIJA) – „FELLINIANA“

 

Liepos 7 d.

Karlskronos skvere

13.00–15.00 DAILĖS STUDIJA „GUBOJA“. EDUKACINĖS TEATRO KAUKIŲ DIRBTUVĖLĖS

15.00 PANTOMIMOS TEATRAS „A“ (LIETUVA). IMPROVIZACIJOS SU VAIKAIS „SPALVOTI AKMENUKAI“

Teatro aikštėje

19.00 BRAM GRAAFLAND (NYDERLANDAI) – „VIRTUVĖS PRINCAS“

19.30 ADRIAN SCHVARZSTEIN (ISPANIJA) – „ŽALIASIS ŽMOGUS“

20.00 TEATRAS MIMO (LENKIJA) – „NEBYLIAME KINE“

21.00 MR. PEJO‘S WANDERING DOLLS (RUSIJOS FEDERACIJA) – „BESTIARY“

22.00 COMPAGNIE BILBOBASSO (PRANCŪZIJA) – „POLAR“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder