Su visa Lietuva šoko ir klaipėdiečiai

Su visa Lietuva šoko ir klaipėdiečiai

Penktadienio vakarą Meno kiemas Klaipėdos senamiestyje virto geros nuotaikos sala. Vaikai, išgirdę muzikos garsus, tuojau tempė tėvus į tą pusę, norėjo pažiūrėti, kas ten vyksta.

O kiemelyje smagiai sau šokio sūkuryje sukosi mėgstantys smagiai pasibūti žmonės. Mat Klaipėdos krašto žmonės irgi dalyvavo Lietuvos liaudies kultūros centro jau antrus metus rengiamoje akcijoje „Visa Lietuva šoka“.

Meno kieme siautė daugiau kaip 10 įvairių liaudies kolektyvų, kurie dainavo, šoko, muzikavo. Jie ne tik patys šoko, bet ragino tai daryti užklydusius smagaus reginio pasižiūrėti žmones. Kas nemokėjo šokti, galėjo čia pat ir pasimokyti. Pasak renginio vedėjos, ne tiek svarbu kaip gražiai šokama, bet kad kuo daugiau žmonių tryptų ir judėtų.

Linksmybės numatytos buvo mažiausiai dviem valandoms, bet renginio programa neturėjo pabaigos. Kitaip sakant, buvo galima linksmintis tiek, kiek jėgos leis.

Meno kiemelis netgi buvo ankštokas šokėjams, mat visose pakampėse būriavosi žiūrovai. Tačiau niūrių veidų tikrai nesimatė. Kas nešoko, vis tiek trypė pagal taktą į grindinio akmenis, dainavo kartu ar bent jau linksėjo galva. Kas akis ganė apžiūrinėdamas įvairius tautinius kostiumus. Tarp šokėjų matėsi ir džinsuotų žiūrovų, kurie sau šoko drąsiai ir jiems visai gerai sekėsi.

Labiausiai siautė moksleiviai ir noriai demonstravo tai, ko jie išmoko savo mokyklose rengdamiesi dalyvauti šioje akcijoje. Kiemelyje nemažai trypė ir jaunų porų. Pagyvenusios moterys iš pradžių nedrįso, o paskui neišlaikė ir pasileido šokti susikabinusios rankomis viena su kita.

"Man taip smagu žiūrėti į šokančius. Vyrai su tautiniais kostiumais tokie gražūs", - sakė besišypsanti klaipėdietė Jolita. Paklausta, kodėl patik nešoka, juokavo, kad jos nepakvietė joks vyras, o ji kaip tikra moteris nekviesta negalinti. Jeigu būtų kas pakvietęs, būtų sutikusi. Vaikystėje ji 6-7 metus pati šoko ir dabar vis nori įsitraukti į kokio nors šokių kolektyvo veiklą, bet vis taip ir neprisiruošia.

Buvo šokami ir Mažosios Lietuvos šokiai, pavyzdžiui "Aukso galva". Sakoma, kad jis dabar madingas ir visoje Lietuvoje.

Renginio sumanytojai įsitikinę, kad nesudėtingi ir smagūs mūsų liaudies šokiai yra pramoga visiems. Pavyzdžiui, kai šokamas "Pliauškutis", jeigu kojos pačios nesikilnoja, tai gali bent papliaukšėti - dar ir kaip smagu, kai visi kartu tai daromo. Šis šokis išjudino ir nedrąsiausius, bet jau pliauškėjo iš širdies.

Tokios atviros šokių šventės penktadienį vyko įvairių Lietuvos miestelių aikštėse, kiemuose, salėse, gamtoje ir kitose visuomenei atvirose erdvėse.

Ne veltui sakoma, jog niekas taip nesuvienija žmonių, kaip šokis.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder