Demonai Klaipėdos dramos teatre šoks pagal technomuziką

Demonai Klaipėdos dramos teatre šoks pagal technomuziką

Vasario 28-29 d. Klaipėdos dramos teatras pirmą kartą Lietuvoje pristato vieno populiariausių šiuolaikinių švedų dramaturgų Larso Noreno pjesės "Demonai" pastatymą. Žmogaus sielos gelmėse tūnančius demonus Dariaus Rabašausko režisuotame spektaklyje trauks keturi uostamiesčio aktoriai: Toma Gailiutė, Jonas Baranauskas, Justina Vanžodytė ir Vaidas Jočys.

"Šis spektaklis neturi siužeto. Dvi kaimynystėje gyvenančios sutuoktinių poros surengia vakarėlį. Jo metu išlenda daug įdomių dalykų. Už klestinčio pasiturinčių šeimų fasado vyksta lėta ir neišvengiama katastrofa. Ne veltui L. Norenas dažnai gretinamas su Strindbergu - jo "Demonai" yra apie tą patį žmogiškąjį paradoksą: sugebėjimą kito, artimo ir gal net tebemylimo žmogaus gyvenimą paversti pragaru", - vakar surengtoje premjerinio spektaklio spaudos konferencijoje sakė D. Rabašauskas.

Anot režisieriaus, "Demonai" nėra tradicinė santykių aiškinimosi pjesė. "Santuoka - tik aplinkybė, situacija. Svarbi, bet ne vienintelė įmanoma. Šis spektaklis apie instinktus, vidinę jėgą: valdančią, kuriančią ir griaunančią. Ši jėga kyla iš jausmo bado, nes pojūčiai - atbukę, jiems sukelti reikia vis ekstremalesnių potyrių, aštresnių dirgiklių. Ši bado būsena - išeities situacija. Ekstremalumas pasiekiamas kankinant kitą žmogų ir kartu save", - kalbėjo režisierius.

Kiekvienas spektaklio veikėjas turi savą uždavinį. Franko, kurį vaidina J. Baranauskas, pagrindinė frazė: "Svarbiausia - mokėti laiku išsiskirti". Jis, anot aktoriaus, akcentuoja žmogaus, esančio tarp žmonių, vienišumo temą. Katarina, kurios personažą kuria T. Gailiutė, yra besąlygiško atsidavimo ir priklausomybės auka. Jena (akt. J. Vanžodytė) ir Tomas (V. Jočys) - žmonės, patekę į rutinos ir taisyklių spąstus. Kad pasijustų žmonėmis, jie turi kartais išsipurvinti.

VAKARĖLIS. Spektaklyje "Demonai" dvi kaimynystėje gyvenančios sutuoktinių poros surengia vakarėlį. Jo metu išlenda daug įdomių dalykų.

Nors "Demonų" pavadinimas nieko gero nežada ir, kaip prasitarė aktoriai, veiksmas vyksta dieną prieš laidotuves, šis spektaklis, pasak kūrėjų, nebus sunkus žiūrėti. Jame net bus absurdo humoro.

Scenografė, kostiumų dailininkė Laura Luišaitytė pasiūlė spektakliui patrauklų, modernaus būsto tarp betono blokų scenovaizdį, kurio pagrindinis akcentas - akis. Dar viena spektaklio intriga - tai originalus muzikinis takelis. Kompozitorius Jonas Jurkūnas jį sukomponavo iš brutalaus techno- ir bažnytinio vaikų choro muzikos. Beje, muziką spektaklyje leidžia patys aktoriai ir ji skamba iš specialiai šiam spektakliui išleistos vinilinės plokštelės. Pasak kompozitoriaus, šiuo metu jau yra išleistos trys vinilo bandomosios versijos. Jeigu pavyks jų išleisti daugiau - gali būti, kad bus skelbiamas išskirtinis "Demonų" garso takelio aukcionas.

Spektaklis "Demonai" bus rodomas Klaipėdos dramos teatro mažojoje salėje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder