P. Gaidys atsisveikina: teatro scenoje - netikėtas Amsterdamo gėjų paradas

P. Gaidys atsisveikina: teatro scenoje - netikėtas Amsterdamo gėjų paradas

Kol Amsterdame vyksta gėjų paradas, viešbučio kambaryje susiduria du skirtingi pasauliai, o jų akistata baigiasi netikėtai. Tragikomiškas spektaklis „Paradas“, kurio centre atsidūrė ir seksualinės mažumos, jau šį savaitgalį bus pradėtas rodyti Klaipėdos dramos teatre. Pagal rusų dramaturgo Aleksandro Galino kūrinį pastatytą komediją režisierius Povilas Gaidys vadina, ko gero, jau paskutiniuoju savo darbu.

81-erių režisierius Povilas Gaidys pelnytai vadinamas komedijų meistru. Pats sako dėl to nė kiek nepykstąs.

„Taip susiklostė, kad mane vadina komedijiniu. Nepykstu, turbūt artimesnis žanras pagal charakterį, genus“, – šypteli aktorius.

Klaipėdos dramos teatro scenoje klaipėdiečiai ir miesto svečiai netrukus galės išvysti komišką ir liūdesio persmelktą istoriją apie šiuolaikinio gyvenimo grimasas, tėvų ir vaikų santykius, kartų skirtumus.

P.Gaidys rusų dramaturgo A.Galino kūrinį „Paradas“ džiaugiasi aptikęs pažįstamų patartas. Komediją jis vadina daugiasluoksne ir rimta. Jos statyti režisierius ėmėsi, kuomet pats teatras pajuto, jog repertuare stinga komedijų, juokingų istorijų.

„Iš pradžių nepatikliai pažiūrėjo, pradėjau rinkti ir žiūrėti komediją, pasiūliau ją, teatras priėmė į savo pastatymo planus. Suradau ne visiškai atsitiktinai, o per savo pažįstamus. Mane ji sudomino savo aktualumu. Komedija gerai parašyta, pas mus nestatyta, autorius žinomas, garsus ir užsienyje filmų scenarijus rašė, pats statė.

Tai viena iš naujausių jo komedijų, galbūt truputėlį atrodo slidoka savo aplinkybėmis, bet ji labai šmaikščiai parašyta, su geru humoru, su šmaikščiais charakteriais, aštria komedijos situacija. Žodžiu, meistriškai. Rimta komedija, daugiasluoksnė“, – sakė režisierius ir pridūrė, kad pats žanras labiau primena tragikomediją, mat pabaiga labai netikėta.

Spektaklyje žiūrovai galės pajusti dviejų pasaulių sankirtą, pajusti herojų nejautrumą, šiurkštumą, norą primesti savo pasaulį, nepakantumą, atjautos stoką, pažiūrų konfliktą.

„Galų gale ir demokratijos laisvės sampratą, daug visko. Man pasirodė gana rimta komedija, ne paviršutiniška“, – sakė režisierius, prisilietęs prie senajai kartai mažiau priimtinos tematikos – seksualinių mažumų.

P.Gaidys sako vasarą pirkęs laikraštį ir aptikęs lapelį apie neva vyksiantį gėjų paradą ir kylančius protestus. Režisierius sako neieškantis atsakymo, kas teisūs, kas ne, tačiau pajutęs, jog skandalai rengiami be reikalo.

81-erių režisierius šį spektaklį vadina „gal ir paskutiniu“. Jausdamas sveikatos pašlubavimus sako, kad gyvenimas ritasi į pabaigą, baigiasi ir pastatymų sąrašas.

Nustebins netikėta pabaiga

Pasak Klaipėdos dramos teatro meno vadovo Gintaro Grajausko, ši komedija „Paradas“ yra ypač aktuali Rytų Europos tautoms. Spektaklyje susitiks tėvai ir vaikai, du pasauliai, senasis, kuris žiaurus, drovus, griežtas, ir naujasis, daug švelnesnis, pakantus, laisvas ir atviras.

„Vyksta tam tikras konfliktas, kuris labai netikėtai baigiasi. Pati pjesė gana rizikinga, jei žaistume detalėm, visa pikanterija, galima padaryt balaganą. Esu įsitikinęs, kad režisieriui Povilui Gaidžiui, kuris yra komedijų meistras nuo senų laikų, tikrai užtenka subtilumo nenusipiginti su šia komedija. Komedija aktuali tiek rusams, tiek lietuviams, tiek visai Rytų Europai, net ir Vakarų Europai“, – sakė G.Grajauskas.

Pjesėje, be kitų aštrių ir pikantiškų klausimų, nagrinėjama ir tai, kaip senasis pasaulis tapo grubiu, piktu, agresyviu, tokiu, kuris anuomet buvo vienintelė galimybė išgyventi, tačiau ar tokio pasaulio mums reikia šiandien?

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder