Beata Kūčių be silkės ir burokėlių mišrainės neįsivaizduoja

Beata Kūčių be silkės ir burokėlių mišrainės neįsivaizduoja

"Kadangi paskutinė mano laida šiemet kliuvo Kūčių rytui, ji bus jauki ir šventinė. Apie tai, ką galima paruošti Kūčių stalui tiek iš tradiciškų, tiek iš neįprastų ingredientų, pasakosiu aš, o lietuviškų tradicijų ir papročių paslaptis atskleis etnologė Gražina Kadžytė", – Kūčių rytą prabusti su TV3 laida "Beatos virtuvė" kviečia jos autorė Beata Nicholson.

"Kūčios yra mūsų visų per metus sukurtas darbo vaisius, tad ant šventinio stalo šeima deda ką turi geriausia, o mėsos nevalgome iš pagarbos savo gyvūnams. Ant stalo puikuojasi gėrybės: iš laukų – javai ir duona, iš daržo – burokėliai, morkos, kopūstai, iš sodo – aguonos, obuoliai, kriaušės, ir pagaliau iš miško – spanguolės bei grybai", – pasakoja Beata.

Pasak jos, silkė – gana nauja tradicija, nesiekianti šimto metų, bet prigijusi staiga. "Neįsivaizduoju Kūčių stalo be silkės, o kadangi ją labai mėgstu, šventėms ją paruošiu pagal savo mylimiausią receptą – su porais, morkomis ir razinomis bei naujesnį, iš skandinavų nužiūrėtą, marinuotos silkės variantą", – išduoda "Beatos virtuvės" šeimininkė.

O kaipgi be burokėlių mišrainės? "Ji itin gardi, nes čia ir džiovinti grybai, ir džiovinti obuoliukai, ir kriaušės. Kad burokėliai būtų dar skanesni, siūlau juos kepti, o ne virti. Vietoje įprastų pupelių patariu naudoti tamsiai žalius lęšius, bet jei tokių nerasite, manau, puikiai tiks ir visų pamėgtos pupelės. Na, o mano šeimos firminis valgis – virtinukai su aguonomis, kurių laukti verta visus metus!" – šypsosi laidos vedėja.

Beata primena, kad artėjant šventėms reikia nepamiršti, jog ne valgiai ant stalo ir ne dovanos yra svarbiausia: "Tiesiog džiaukimės ir vertinkime tai, ką turime".

"Beatos virtuvė" – šeštadieniais 10.00 val. per TV3.

 

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder