"Kūčios yra mūsų visų per metus sukurtas darbo vaisius, tad ant šventinio stalo šeima deda ką turi geriausia, o mėsos nevalgome iš pagarbos savo gyvūnams. Ant stalo puikuojasi gėrybės: iš laukų – javai ir duona, iš daržo – burokėliai, morkos, kopūstai, iš sodo – aguonos, obuoliai, kriaušės, ir pagaliau iš miško – spanguolės bei grybai", – pasakoja Beata.
Pasak jos, silkė – gana nauja tradicija, nesiekianti šimto metų, bet prigijusi staiga. "Neįsivaizduoju Kūčių stalo be silkės, o kadangi ją labai mėgstu, šventėms ją paruošiu pagal savo mylimiausią receptą – su porais, morkomis ir razinomis bei naujesnį, iš skandinavų nužiūrėtą, marinuotos silkės variantą", – išduoda "Beatos virtuvės" šeimininkė.
O kaipgi be burokėlių mišrainės? "Ji itin gardi, nes čia ir džiovinti grybai, ir džiovinti obuoliukai, ir kriaušės. Kad burokėliai būtų dar skanesni, siūlau juos kepti, o ne virti. Vietoje įprastų pupelių patariu naudoti tamsiai žalius lęšius, bet jei tokių nerasite, manau, puikiai tiks ir visų pamėgtos pupelės. Na, o mano šeimos firminis valgis – virtinukai su aguonomis, kurių laukti verta visus metus!" – šypsosi laidos vedėja.
Beata primena, kad artėjant šventėms reikia nepamiršti, jog ne valgiai ant stalo ir ne dovanos yra svarbiausia: "Tiesiog džiaukimės ir vertinkime tai, ką turime".
"Beatos virtuvė" – šeštadieniais 10.00 val. per TV3.
Rašyti komentarą