Juodkrantėje įsikūrė vasaros MEDIA studija

Juodkrantėje įsikūrė vasaros MEDIA studija

Liepos 5 dieną Juodkrantės "Ąžuolyno" poilsio namuose duris atvėrė dvyliktą kartą vykstantis edukacinis projektas "Vasaros MEDIA studija". Šis projektas - kūrybinės dirbtuvės kino studentams iš įvairių Europos šalių, kurie su profesionalų pagalba mokosi kurti kiną. Dalyviai yra atrenkami ir paskirstomi į 10 komandų, kurios po dviejų savaičių ilgo ir sunkaus darbo pristato savo sukurtus filmus.

Kiekvienais metais, atsižvelgiant į aktualias lietuviško ir europietiško kino problemas, išrenkama projekto tema. Šiais metais pasirinkta tema yra "Aktorius kine: nuo scenarijaus iki ekrano", todėl didžiausias dėmesys bus skiriamas aktoriaus ir režisieriaus bendravimo meistriškumui kine. Kūrybinėse dirbtuvėse sublizgėję studentai uždarymo metu bus apdovanoti skulptoriaus Algio Kuzmos šedevru "Žuvys".

Edukacinio projekto "Vasaros MEDIA studija" pagrindinė organizatorė ir iniciatorė - Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Mokomosios kino ir TV studijos direktorė, režisierė Inesa Kurklietytė. Projektas vyks iki liepos 18 dienos.

Dėstys profesionalai

Projekto dalyviams kūrybines idėjas įgyvendinti padės pripažinti kino profesionalai iš Gruzijos, Vengrijos, Latvijos ir Lietuvos, kurie studentams ves teorinius ir praktinius seminarus. Gela Kandelaki - Gruzijos režisierius, aktorius, scenaristas, kuris atskleis profesionalių ir neprofesionalių aktorių specifiką. Jonas Vaitkus, gerai žinomas lietuviško teatro ir kino režisierius, sieks gilesnio žvilgsnio į aktoriaus meistriškumo paieškas. Be išvardintų režisierių, savo patirtimi kūrybinėse dirbtuvėse dalinsis ir kiti kino profesionalai: Janos Xantus, Algis Mažeika, Janos Szasz ir Gatis Šmits. Šie dėstytojai skaitys paskaitas anglų kalba, ves intensyvius mokymus, scenarijų rašymo konsultacijas, koordinuos filmavimų eigą ir prižiūrės filmų montažo darbus.

Atidarymo ceremonija vyko Juodkrantės kultūros namų salėje, kur susirinko visi dalyviai, dėstytojai, svečiai iš užsienio ir projekto organizatoriai. Renginį vedė projekto koordinatorė ir kino teatro "Forum Cinemas Vingis" rinkodaros vadybininkė Jolanta Germanavičiūtė, atidarymo ceremonijos metu trumpus prisistatymus demonstravo projekto dalyviai - aktorystės studentai iš 13 Europos šalių.

Pasirodymai - originalūs

Aktorių pasirodymai buvo originalūs: vieni pasirinko dramatiškas ištraukas iš spektaklių, kiti demonstravo savo vokalinius sugebėjimus, treti šoko, deklamavo eiles ir prisistatymo tekstą nedrąsiai skaitė iš lapelio. Didelį įspūdį paliko Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų pasirodymas, kurio metu dvi merginos dainavo sutartinę, joms pritarė moderniai skambantis būgnų ritmas, o fone keistus aerobikos šokio žingsnelius demonstravo triko apsivilkę vaikinai. Per dviejų bendravardžių vaikinų iš Rygos pasirodymą skambėjo gana keista daina, kurios metu vienas jų riaumojo į mikrofoną nesuprantama gentainių kalba, o kitas isteriškai gitara brazgino C akordą. Bulgarė Jana pademonstravo gana įspūdingą etiudą "Apie meilę ir kitus dalykus", kurio metu dvi minutes tylėdama sėdėjo ant kėdės ir rašė SMS žinutę, o po to pasigirdo iškilminga frazė "Ir tu eik velniop" (Well, fuck you too).

Atidarymo ceremonijos pabaigoje pasigirdo ispaniški ritmai ir scenon įžengė dainininkas Pako, kuris, anot J. Germanavičiūtės, į šį projektą koncertuoti atvyksta jau ketvirtą kartą ir yra savanoris, pats susimoka už kelionę bei nakvynę, o projekto dalyvių kelionės išlaidos yra padengiamos. J. Germanavičiūtė pasakojo, kad dauguma kino studentų iš užsienio stebina savo valiūkiškais poelgiais: per atidarymo ir uždarymo ceremoniją įprasta su rūbais šokti į baseiną, nors tai yra draudžiama. Projekto koordinatorė taip pat minėjo, kad kažkuriais metais vienas studentas į lėktuvą bandė įsinešti fejerverkus, o kitas studentas iš Ispanijos, oro uoste paklaustas apie savo lagamino turinį, gūžtelėjęs pečiais atsakė: "Nežinau, ką mama ten įdėjo."

VYRAI SU TRIKO. Atletiški triko apsivilkę jaunuoliai demonstravo įspūdingus aerobikos žingsnelius.

Monikos BALTRUŠAITYTĖS nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder